Την εκτίμησή του ότι η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει αρκετά, ούτε έχει υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις της, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF.

Ο κ. Σόιμπλε παραδέχθηκε ότι πρέπει να υπάρχει σεβασμός για τις «εγχώριες πολιτικές δυσκολίες», ξεκαθάρισε όμως ότι κανένας στη Γη που έχει παρακολουθήσει αυτό το ζήτημα δεν μπορεί να σκεφτεί πως η Ελλάδα έχει υλοποιήσει αυτά που έχει υποσχεθεί.

«Το πρόγραμμα πετυχαίνει πολύ καλά στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Δεν πετυχαίνει πολύ καλά στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να πετύχει στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», πρόσθεσε.

Όπως μεταδίδει η Deutche Welle στην ερώτηση εάν θα πρέπει να διασφαλιστεί περισσότερος χρόνος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ο Γερμανός υπουργός απαντά ότι «η Ελλάδα δεν έχει προσπαθήσει ακόμη επαρκώς. Και αυτό θα πρέπει να το δούμε με όλο τον σεβασμό στις εσωτερικοπολιτικές της δυσκολίες. Κανένας στον κόσμο που ασχολείται με το ζήτημα δεν διανοείται να πει ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει μέχρι τώρα αυτά που υποσχέθηκε».

Αντίθετα, στην Ιταλία και την Ισπανία οι συνθήκες είναι διαφορετικές, επισημαίνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και διευκρινίζει: «Η Ιταλία καταβάλλει μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες από τότε που πρωθυπουργός είναι ο Μάριο Μόντι. Και η κυβέρνηση Ραχόι στην Ισπανία πράττει τα αναγκαία». Σύμφωνα με το Γερμανό υπουργό, «η Ισπανία έχει ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τράπεζές της και γι’ αυτό έχουν προτιμηθεί ιδιαίτερες λύσεις. Ο κ. Σόιμπλε παραπέμπει στην Ελλάδα ως αίτιο και ισπανικών δυσκολιών, υποστηρίζοντας ότι «όταν υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως αυτό στην Ελλάδα, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσής του και αλλού», καθώς «οι κεφαλαιαγορές αμφισβητούν το ευρώ ως επενδυτικό χώρο συνολικά».

Τέλος, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εμφνίαστηκε ενοχλημένος την κριτική που ασκεί ο Αμερικανός πρόεδρος στον τρόπο που η Γερμανία διαχειρίζεται την κρίση. «Ο κ. Ομπάμα θα πρέπει να ασχοληθεί περισσότερο με τη μείωση του αμερικανικού ελλείμματος, το οποίο είναι υψηλότερο από αυτό που έχουμε στην ευρωζώνη» τόνισε ο Γερμανός υπουργός. Παρόμοια ήταν η απάντηση του κ. Σόιμπλε στην προτροπή του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ να εγγυηθεί η Γερμανία το χρέος των χωρών της ζώνης του ευρώ οι οποίες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. «Αν η Βρετανία το θέλει, να γίνει μέλος της ευρωζώνης και να είμαστε δύο αυτοί που θα εγγυηθούμε» απάντησε ενοχλημένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.