Για διόρθωση της θέσης της ελληνικής οικονομίας και για μια χώρα που «επιτέλους γυρίζει σελίδα και κάνει σταθερά βήματα προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια», έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, με αφορμή τη συμφωνία του Eurogroup της 15ης Ιουνίου.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός είπε ότι «απουσιάζουν πλέον οι πολιτικοί παράγοντες -όχι οικονομικοί- που παραμόρφωσαν την εικόνα της χώρας μας τον προηγούμενο χρόνο. Η ελληνική οικονομία διορθώνει τη θέση της και σύντομα θα έχει επανέλθει σε ανταγωνιστικά και βιώσιμα επίπεδα ως προς τον δανεισμό της».

Τόνισε ότι επίσης ότι «η συμφωνία έχει θετικό πρόσημο στην πορεία ολοκλήρωσης του προγράμματος», γιατί, όπως προσέθεσε, «για πρώτη φορά περιλαμβάνει σαφείς δεσμεύσεις και όχι απλά υποσχέσεις, για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους».

Όσο για την «ταλαιπωρημένη από την κρίση Ελλάδα», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, είναι πλέον μια χώρα που «επιτέλους γυρίζει σελίδα και κάνει σταθερά βήματα προς την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να εξαπολύσει τα βέλη του και εναντίον της Νέας Δημοκρατίας, για την οποία δήλωσε: «Τώρα που έκλεισε η αξιολόγηση δεν είναι καθόλου εύκολο να πουλάς καταστροφολογία και φόβο. Δυστυχώς γι’ αυτούς, ο ελληνικός λαός έχει μνήμη. Και στη συμφωνία περιγράφονται με σαφήνεια τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν.

Έχουμε έναν κλειδωμένο αλγόριθμο για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Τα μέτρα ρύθμισης του χρέους θα αρχίσουν να εφαρμόζονται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να υπολογίσει τον απόηχο των μέτρων, με απλούς μαθηματικούς τρόπους».

Σημείωσε, δε, ότι οι επενδυτές ξέρουν να διαβάζουν τη συμφωνία και γι’ αυτό «πετάνε στο καλάθι των αχρήστων την καταστροφολογία και το επιχείρημα ότι δήθεν αυτή η απόφαση δεν είναι τίποτε άλλο από μια επανάληψη της απόφασης του 2012», επιχείρημα που, όπως είπε, έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη η αντιπολίτευση, και το οποίο «αγγίζει τα όρια της ανοησίας».

Όσον αφορά τα θετικά στοιχεία της συμφωνίας: «Σαφής δέσμευση από την πλευρά των εταίρων μας για την επιτυχή επιστροφή στην αγορά χρήματος, όπως με τη δημιουργία αποθεματικού για τη στήριξη των ελληνικών ομολόγων, και την ίδρυση αναπτυξιακής τράπεζας. Αυτά βλέπουν οι αγορές και -κατά δυσαρέσκειά σας (απευθυνόμενους προς την ΝΔ)- επιστρέφουν τις τοποθετήσεις της στα ελληνικά ομόλογα».

Όσον αφορά την επιστροφή της χώρας στις αγορές, σημείωσε ότι «δεν ήταν δυνατό να επιτευχθεί χωρίς ρύθμιση του χρέους. Και επισήμανε απευθυνόμενος προς τη ΝΔ ότι «προτιμήσατε να δουλέψετε τότε για να εξυπηρετήσετε όχι τη χώρα, αλλά ένα συγκεκριμένο επικοινωνιακό αφήγημα, που επαιτούσε για πιστοποιητικά βιωσιμότητας του χρέους. Δεν είχατε καμία απολύτως δέσμευση από τους δανειστές για τα αναγκαία μέτρα για την απομείωση του χρέους».

Τόνισε ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης επέφερε μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το χρέος, πράγματα που, «δεν μπορεί να αποκρύψει ούτε η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης ούτε οι ομοϊδεάτες τους στην Ευρώπη. Η σημερινή εικόνα της ελληνικής οικονομίας δεν έχει καμία σχέση με την τεχνητή εικόνα που προσπαθούσατε να δημιουργήσετε το 2014».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι έχουν δημιουργηθεί οι συνθήκες και οι όροι για βιώσιμη και οριστική επιστροφή στις αγορές, την οποία «θα προετοιμάσουμε με προσοχή, χωρίς βιασύνη για ουσιαστικούς και όχι επικοινωνιακούς λόγους, για να εγγυηθούμε την ομαλή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και ότι δε θα ξαναχρειαστεί η Ελλάδα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής».