Την ανάγκη για συμμετοχή των νέων προκειμένου να επιτευχθεί οποιαδήποτε μεταρρύθμιση επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές στην εκδήλωση με θέμα «Παίζω τίμια. Οι νέοι αλλάζουν το παιχνίδι», που διοργάνωσε σήμερα, Τρίτη 13 Δεκεμβρίου,  η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Την προσωπική του στήριξη σε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν στη νεολαία εξέφρασε μέσω μηνύματος ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας. «Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να πετύχει χωρίς την ενεργή συμμετοχή των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων. Παρακολουθώ με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πλούσιο έργο της Γενικής Γραμματείας Καταπολέμησης της Διαφθοράς. Είναι βαθιά πεποίθησή μου ότι πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή ενισχύουν σημαντικά τη συνολικότερη μάχη που δίνει η κυβέρνηση και η κοινωνία κατά της διαφθοράς», ανέφερε.

Το έργο της Γενικής Γραμματείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς την προηγούμενη διετία εξήρε στον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. «Οι άνθρωποι της Γενικής Γραμματείας πρέπει να νιώθετε υπερήφανοι για το έργο σας. Όσα σχεδιάσατε και υλοποιήσατε στην προηγούμενη διετία, είναι πρωτόγνωρα για την ελληνική πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες 10ετίες με αποκλειστική ευθύνη του πολιτικού συστήματος και του οικονομικού κατεστημένου. Εδώ πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε τη συμβολή του προηγούμενου Γενικού Γραμματέα του Γιώργου Βασιλειάδη. Ευτυχώς που ο Κώστας ο Χρήστου έχει όλα τα προσόντα για να καλύψει επάξια το κενό που δημιούργησε η ανάληψη άλλων καθηκόντων από τον προκάτοχό του», ανέφερε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Μάλιστα, ο αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε: «Ο μόνος τρόπος για να θανατώσεις το θηρίο αυτό που απομυζά τον ελληνικό λαό, είναι να καυτηριάσεις κάθε κομμένο κεφάλι, όπως ο μυθικός Ηρακλής. Στην προκειμένη περίπτωση καυτηριασμός είναι η αλλαγή νοοτροπίας, ώστε να μην υπάρχει έδαφος πρόσφορο για τη διαφθορά και τη σήψη. Ποιος μπορεί όμως καλύτερα να αλλάξει το παιχνίδι εκτός από τους νέους;».

Την σημασία της πρόληψης στα φαινόμενα διαφθοράς τόνισε ο Υπουργός Παιδείας κ. Κώστας Γαβρόγλου. «Ο δρόμος, ο πιο σημαντικός από τη δική μας πλευρά προφανώς, είναι η πρόληψη. Η εκπαίδευση των πολιτών να αποκτήσουν την ανάλογη κοινωνική και πολιτική συνείδηση. Και εδώ πιστεύουμε και δεσμευόμαστε ότι το Υπουργείο Παιδείας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά. Σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε σύμφωνο συνεργασίας με τη Γενική Γραμματεία Καταπολέμησης της Διαφθοράς ώστε από τις πολύ νεαρές ηλικίες οι μαθήτριες και οι μαθητές μας του Δημοτικού ακόμη, να εκπαιδεύονται στην ακεραιότητα, στην ηθική απαξίωση της διαφθοράς και κυρίως στην πρόταξη του καλού και της ευημερίας του συνόλου έναντι οφέλους σε βάρος του συνόλου», επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου.

«Όσες και αν χτίσουμε φυλακές, όσους κακούς κι αν κλείσουμε μέσα, το πρόβλημα της διαφθοράς δεν λύνεται μόνο μέσα από το ποινικο-κατασταλτικό σύστημα. Σαν κυβέρνηση οφείλουμε να παρέμβουμε στο επίπεδο της πρόληψης και αυτό τολμάμε με μια σειρά δράσεων όπως η σημερινή.  Πρόληψη υπό την έννοια της ευαισθητοποίησης την νέας γενιάς, υπό την έννοια την έναρξη ενός διαλόγου με τους νέους για το πώς παίζεται το ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΙΜΙΑ. Σε αυτόν τον διάλογο η νέα γενιά οφείλει να εκφράσει την άποψη της γιατί οι νέοι θα αλλάξουν το παιχνίδι. Η νέα γενιά οφείλει να εκφράσει την άποψη της χωρίς φόβο», είπε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας κατά της Διαφθοράς κ. Κώστας Χρήστου, απευθυνόμενος κυρίως στους μαθητές του 2ου και 4ου γυμνασίου Χαλανδρίου, που βρέθηκαν στην εκδήλωση.

Ακολούθησε η απονομή τιμητικής πλακέτας στον πρώην Γενικό Γραμματέα για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γιώργο Βασιλειάδη για το έργο που παρήχθη κατά τη διάρκεια της θητείας του στην ΓΕΓΚΑΔ. «Το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αποδώσει δικαιοσύνη στο μέτρο που μπορεί πλέον με το νομικό πλαίσιο το δεδομένο που υπήρχε για να μπορέσει να ευοδωθεί το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά επί της ουσίας η πιο σημαντική παρέμβαση είστε εσείς, που δεν πρέπει να δεχτείτε να σας βάλουν σε τσουβάλια. Δεν πρέπει να δεχτείτε να σας κατηγοριοποιήσουν από τώρα. Δεν πρέπει να δεχτείτε να παίξετε με τους κανόνες τους λάθους που κληρονομήσαμε εμείς», είπε απευθυνόμενος στους μαθητές ο κ. Βασιλειάδης.

Για την σπουδαιότητα του μηνύματος που περνά η Γενική Γραμματεία κατά της Διαφθοράς σχετικά με το ότι «οι νέοι μπορούν να αλλάξουν τους κανόνες ακεραιότητας, θεσμικά και εξωθεσμικά, ο καθένας από το δικό του μετερίζι», μίλησε η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαχάκη. «Σε αυτή τη δύσκολη ιστορικά συγκυρία έχουμε μια ευκαιρία να συμβάλλουμε μέσα από την παιδεία και την διαμόρφωση μιας κουλτούρας δημοκρατικού ελέγχου για να αντιστρέψουμε τα φαινόμενα διαφθοράς και να διατηρήσουμε τις ηθικές μας αξίες, την ευαισθησία μας, τις αρχές μας. Ο ρόλος της εκπαίδευσης είναι καίριος για τη διαπαιδαγώγηση μιας νέας γενιάς υπεύθυνων και ενεργών πολιτών με επίγνωση του ρόλου των καθηκόντων και των δικαιωμάτων τους στην προάσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών», ανέφερε.

Την ανάγκη για ύπαρξη «παραδείγματος» στην Αντιδιαφθορά ανέδειξε στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΡΤ κ. Διονύσης Τσακνής, ξεκαθαρίζοντας πως «μόνο με το παράδειγμά σου μπορείς να πεις ότι παίζεις έναν παιδευτικό ρόλο και κυρίως στους νέους ανθρώπους». Χαρακτηριστικά, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Δημόσιας Τηλεόρασης: «Καταστρώσαμε ένα σχέδιο για τους προμηθευτές της δημόσιας τηλεόρασης, έτσι ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν αποκλεισμοί για λόγους πολιτικούς, για λόγους οικονομικού ή για λόγους ηθικούς».

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο κ. Γιάννης Παντής, Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο κ. Παύλος Χαραμής, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, η κα Μαρία Πατέλου από τον Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό και η κα Βέρα Μαρμαλίδου, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών.