«Έχετε επιλέξει σε μια πολύ δύσκολη στιγμή να ακολουθήσετε το δύσκολο μονοπάτι. Τεράστιες πιέσεις έχουν ασκηθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τις ίδιες δυνάμεις που προκάλεσαν την οικονομική κατάρρευση σε ολόκληρη την ΕΕ. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας», δήλωσαν οι ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς, για το 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η Γκάμπι Τσίμερ, επικεφαλής της Ευρωομάδας της Αριστεράς GUE-NGL, ευρωβουλευτής του Die Linke (Η Αριστερά, Γερμανία) δήλωσε: «Το συνέδριο αυτό πραγματοποιείται σε μια στιγμή, που είναι ζωτικής σημασίας για εμάς το να αγωνιστούμε ενάντια στη λιτότητα και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μάχη. Ξέρω απόλυτα ότι εργάζεστε υπό εξαιρετικά περίπλοκες συνθήκες. Έχετε επιλέξει σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση να ακολουθήσετε το δύσκολο μονοπάτι αντί να πάτε πίσω στον εύκολο δρόμο της αντιπολίτευσης.

Έχετε ψηφιστεί για να μην αφήσετε τους ανθρώπους της Ελλάδας μόνους και χωρίς καμία άμυνα στη νεοφιλελεύθερη υπαγόρευση των πολιτικών λιτότητας. Και αυτός είναι ο λόγος που έχετε κερδίσει το σεβασμό μου αφού προσπαθείτε σκληρά για να μειωθεί το βάρος για τους φτωχότερους, ενισχύοντας όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Εμείς δεν κρυβόμαστε. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη και να παλέψουμε, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο αγώνας σας είναι και δικός μας αγώνας – είναι ένας αγώνας κοινός. Και είμαι σίγουρη ότι πρόκειται να κερδίσουμε αυτή τη μάχη, γιατί έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας».

O Ματ Κάρθι, ευρωβουλευτής του Σιν Φέιν (Ιρλανδία) με τη σειρά του υποστήριξε: «Το πιο σημαντικό είναι ότι θα φύγετε από το συνέδριό σας, γνωρίζοντας ότι η μάχη συνεχίζεται. Υπάρχει μια τεράστια προσπάθεια από την δεξιά στην Ευρώπη για την καταστολή των προοδευτικών κινημάτων που αγωνίζονται για μια καλύτερη, μια δίκαιη Ευρώπη. Για μια Ευρώπη που βάζει πρώτα τους πολίτες. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν τεράστιες πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από τις δυνάμεις της άρνησης, τις ίδιες δυνάμεις που προκάλεσαν την οικονομική κατάρρευση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Γνωρίζουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες κυβερνήσεις χρειάζονται περισσότερες αριστερές κυβερνήσεις στην ΕΕ και ξέρουμε ότι έχουμε ένα ρόλο να παίξουμε και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια προοδευτική κατεύθυνση για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι, αν όχι, τότε ποιος είναι ο λόγος ύπαρξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

Η Μαρίζα Ματίας, ευρωβουλευτής του Μπλόκο της Αριστεράς (Bloco de Esquerda, Πορτογαλία) είπε στην τοποθέτησή της: «Σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση συντρίβει ανθρώπους με πολιτικές λιτότητας και υψωμένα τείχη, όπου η μετανάστευση προσλαμβάνεται ως απειλή και χρησιμοποιείται από την ακροδεξιά, δεν μπορούμε να τα παρατήσουμε τώρα. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι, η Αριστερά πρέπει να είναι ενωμένη, η Αριστερά πρέπει να αντεπιτεθεί για μια αριστερή πολιτική, πράγμα που σημαίνει ισότητα, περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη ενάντια σε εκείνους που θέλουν να επιβάλουν ξανά και ξανά τις πολιτικές λιτότητας και συγχρόνως να δημιουργήσουν ένα τείχος γύρω από την Ευρώπη.

Έτσι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι, θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και θα πρέπει επίσης να αγωνιστούμε για μια άλλη Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι αυτή που έχουμε τώρα δεν δίνει τις κατάλληλες απαντήσεις για τους ανθρώπους της».

Η Κορνήλια Έρνστ, επικεφαλής ευρωβουλευτής του Die Linke εκ μέρους της γερμανικής αντιπροσωπείας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δήλωσε: «Είμαστε αλληλέγγυοι με τον ΣΥΡΙΖΑ στις καλές και στις κακές στιγμές και αγωνιζόμαστε μαζί – κι ας βλέπουμε πολλά λάθη στην κυβέρνηση, ή και εκτός της κυβέρνησης – αυτό είναι σαφές, αλλά μόνο μαζί μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα».

Η Μαλίν Μπγιόργκ, αντιπρόεδρος της Ευρωομάδας της Αριστεράς, ευρωβουλευτής του Vansterpartiet (Σουηδία) με τη σειρά της υπογράμμισε: « Πιστεύω ότι εμείς, ως Αριστερά στην Ευρώπη αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες προκλήσεις, πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή πολλών αγώνων, οικονομικής δικαιοσύνης, κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και δικαιωμάτων των γυναικών, όπου βλέπουμε ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Το δικαίωμα των γυναικών πάνω στο ίδιο τους το σώμα, αλλά και το δικαίωμα στην εργασία και την οικονομική ανεξαρτησία νομίζω ότι εμείς, ως αριστερό κόμμα μπορούμε να πρέπει να έχουμε μεγάλη συμβολή στην προάσπισή τους. Πιστεύω επίσης ότι, όταν πρόκειται για τα δικαιώματα των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη, έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση και ειδικά στην Ελλάδα. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι με αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες σε όλη την Ευρώπη και να αναλάβουμε ηγετικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα. Νομίζω ότι εμείς, ως Αριστερά είμαστε στην καλύτερη θέση για να το κάνουμε αυτό».

Τέλος, η Τάνια Γκονζάλες, ευρωβουλευτής των Podemos (Ισπανία) είπε: «Εκ μέρους των οι Podemos σας στέλνουμε μια αδελφική αγκαλιά και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί για να οικοδομήσουμε μια Ευρώπη για όλους, που δεν θα αφήνει κανέναν έξω. Πρέπει να βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις, τις καλύτερες ιδέες μας και το έργο μας, ώστε να μπει ένα τέλος στην Ευρώπη της ανισότητας και της λιτότητας, που έχει προκαλέσει τόσα δεινά τόσο στον ελληνικό όσο και στον ισπανικό λαό. Αυτό είναι το καθήκον μας. Όλοι μαζί μπορούμε».