Την εκτίμηση ότι το στοιχείο της δυαρχίας, σε ενδεχόμενο αύξησης συγκεκριμένων αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν εγκυμονεί κινδύνους για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά μπορεί να λύσει και προβλήματα, διατύπωσε ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή Αθηνών, Γιάννης Δρόσος, μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» για την υπό συζήτηση συνταγματική αναθεώρηση.

«Θα έχουμε έναν πολιτικό αρχηγό με άμεση λαϊκή νομιμοποίηση» είπε ο καθηγητής στην εκπομπή «Πρωινό στο Πρακτορείο», εξηγώντας ότι «αυτό το στοιχείο της σταθερότητας θα μπορέσει -ελπίζω- να συνδυαστεί με δημιουργικότερο τρόπο με τις κοινοβουλευτικές εκφράσεις μέσα στη χώρα».

«Ένας συνδυασμός αναλογικού εκλογικού συστήματος, που ψηφίστηκε, με άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος θα έχει και την αρμοδιότητα να εκπροσωπεί τη χώρα στα Συμβούλια Κορυφής της ΕΕ, επιτρέπει και την έκφραση ευαισθησιών, αποχρώσεων πολιτικών, αλλά δίνει και ένα στοιχείο σταθερότητας και συνέχειας, που δεν εξαρτάται από τις συνεχείς εκλογές» επισήμανε.

Ο κ. Δρόσος σημείωσε πως «όποιος νομίζει ότι στα 35 χρόνια και στις πανίσχυρες κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Κώστα Καραμανλή, του Κώστα Σημίτη, δεν διαπραγματευόταν ο πρωθυπουργός με τους βουλευτές του πολύ συγκεκριμένα θέματα, κάνει πολύ μεγάλο λάθος» παρατηρώντας ότι στη σύνθεση όλων των κυβερνήσεων «μηδέ της σημερινής εξαιρουμένης, εκπροσωπούνται όλες οι εκλογικές περιφέρειες στα υπουργεία».

Ας πάρουμε έναν αρχηγό κοινοβουλευτικής ομάδας που έχει 155 βουλευτές. Είναι εξαρχία. Ένας αυτός και οι πέντε που εξαρτάται αν θα πέσει η κυβέρνησή του» είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής εξέφρασε επιφυλακτικότητα σε ό,τι αφορά τις προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σημειώνοντας: «Τουλάχιστον μέσα σε συνθήκες έντασης, όπως οι τωρινές, όπου το μόνο αίτημα των εκάστοτε αντιπολιτεύσεων είναι “σηκωθείτε φύγετε, και τους βασικούς από εσάς θα τους βάλουμε στη φυλακή”, το να έρχονται αυτή τη στιγμή 500.000 άνθρωποι -6 ή 7 % του εκλογικού σώματος- και να σταματούν τη νομοπαραγωγική και κοινοβουλευτικού ελέγχου διαδικασία της Βουλής πάνω σε ένα θέμα, εμένα με αφήνει με ερωτηματικά».

Ο κ. Δρόσος εκτίμησε ότι «δεν μπορεί να γίνει αναθεώρηση εάν δεν βρεθούν 180 βουλευτές και τα υπόλοιπα είναι ανακοινώσεις τύπου του ενός και του άλλου […] Καμία μεταρρύθμιση δεν είναι εφικτή εάν δε συγκεντρώσει συναίνεση και τμήματος της άλλης πλευράς. Κάποια στιγμή θα χρειαστούν 180 βουλευτές, είτε με τον έναν, είτε με τον άλλον τρόπο, είτε στην πρώτη, είτε στη δεύτερη φάση» επισήμανε.