Η συνταγματική αναθεώρηση θα γίνει όπως ορίζει το Σύνταγμα, τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη για το ενδεχόμενο διενέργειας δημοψηφίσματος, ενώ χαρακτήρισε «θετικό» το ενδεχόμενο να ζητηθεί η συμβουλή των πολιτών για επιμέρους ζητήματα.

«Το Σύνταγμα θα αναθεωρηθεί κατά τις πρόνοιες του Συντάγματος, άρθρο 110. Είναι σαφές αυτό. Από εκεί και πέρα, οι ιδέες που υπάρχουν για λαϊκή ετυμηγορία ενδεχόμενη, πάνω σε ζητήματα επιμέρους που μπορεί να προκύψουν πάνω στη συζήτηση για το Σύνταγμα ή άλλα, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να μείνουν ανοιχτά, να εξεταστούν τότε ως διαδικασία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, μιλώντας στον Real FM και πρόσθεσε:

«Η συνταγματική αναθεώρηση δεν πρόκειται να μπει σαν τέτοια σε δημοψήφισμα. Είναι σαφές. Είναι θετικό, κατά τη γνώμη μου, ακριβώς επειδή είχαν υπάρξει 40 χρόνια μέχρι να ξαναγίνει δημοψήφισμα στη χώρα, να υπάρχουν ιδέες, οι οποίες λένε, παραδείγματος χάρη, ότι όταν και αν προκύψουν σοβαρά επιμέρους προβλήματα για τα νερά ή για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ή για τους διακριτούς ρόλους, κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει για αυτά τα θέματα να υπάρχουν νομοδοτικές διαδικασίες, οι οποίες είναι ανεξάρτητες από το πώς θα υπάρξει Συνταγματική Αναθεώρηση».

Σχετικά με τον εκλογικό νόμο, δήλωσε: «Είναι γνωστή η άποψή μου και του ΣΥΡΙΖΑ επ’ αυτού και της Αριστεράς χρόνια πολλά, θα πρέπει πολύ έγκαιρα να διευκρινιστεί αυτό το ζήτημα και να έρθει σχετική νομοθεσία σε αυτή τη Βουλή, για να μπορεί να δοκιμάσει τη δυνατότητα να υπάρξει ένας εκλογικός νόμος πάρα πολύ έγκαιρα ενόψει των ερχόμενων εκλογών, ώστε να εφαρμοστεί άμεσα στις εκλογές και όχι στις μεθεπόμενες».

Και συμπλήρωσε: «Να σας πω ευθέως για ένα ζήτημα που μπορεί να αποτελέσει ένα ζήτημα διαφοροποίησης σε αυτή τη συζήτηση. Δηλαδή, όταν εγώ σας λέω για την απλή αναλογική, θεωρώ πως δεν θα πρέπει να υπάρχουν ούτε μπόνους, ούτε Επικρατείας κτλ. Αλλά το κατώφλι του 3% πρέπει να υπάρχει. Για τον εξής λόγο, ότι είναι ήδη οκτώ κόμματα μέσα στη Βουλή, ήταν έξι ή επτά την προηγούμενη φορά και δύο κόμματα ήταν επί θύρας, για να μπουν. Άρα, το ίδιο το πολιτικό σύστημα και η κοινωνία των πολιτών έχει διαμορφώσει έναν ικανότατο πλουραλισμό που θα ήταν μεγάλο λάθος από πολλές πλευρές να το φτάναμε στα όρια των προσωπικών στρατηγικών και των προσωπικών κομμάτων».