Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας για «χρηματικές εγγυήσεις», προκειμένου να να συμμετάσχει στο δεύτερο δάνειο προς τη χώρα μας, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου στην ευρωζώνη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις άλλων τριών κρατών.

Η Ολλανδία -που μαζί με την Φινλανδία πρώτες έσυραν τον «χορό» των εγγυήσεων- έσπευσε να τονίσει ότι θα κινηθεί προς την ίδια κατεύθυνση με το Ελσίνκι, με το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να επιβαρυνθεί το Άμστερνταμ από μία συμφωνία παροχής εγγυήσεων.

Ακολούθησαν Αυστρία και Σλοβακία που με τη σειρά τους εγείρουν θέμα εγγυήσεων, σε περίπτωση που οι Βρυξέλλες ανάψουν και τυπικά το «πράσινο φως» για την υλοποίηση της συμφωνίας με το Ελσίνκι.

Και οι τρεις χώρες ζητούν να έχουν την ίδια μεταχείριση με τη Φινλανδία, κάνοντας σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά. Συνολικά και οι τέσσερις χώρες που έχουν ήδη εκφράσει τις προθέσεις τους συμμετέχουν με περίπου 9,3 δισ. ευρώ στο πρώτο ελληνικό δάνειο.

Στην Αθήνα, πάντως, επικρατεί αναταραχή καθώς κυβερνητικά στελέχη βλέπουν ότι η συμφωνία της 21ης Ιουλίου κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα λόγω των εγγυήσεων.

Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά την σύσκεψη στη βουλή, κυβερνητικός αξιωματούχος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας μίλησε στο Reuters και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα δεν συζητά το θέμα των εγγυήσεων με καμία άλλη χώρα πλην της Φινλανδίας.

Μάλιστα, από το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσαν να ξεκαθαρίσουν ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στις συσκέψεις που είχε ο πρωθυπουργός, αν και κάτι τέτοιο φαντάζει μάλλον απίθανο από τη στιγμή που το θέμα αρχίζει να παίρνει διαστάσεις στους κόλπους της ευρωζώνης.

Η ΝΔ που έθεσε το θέμα των εγγυήσεων αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της συμφωνίας με το Ελσίνκι αντέδρασε έντονα και για μία ακόμη φορά έβαλε στο στόχαστρό της τον κ. Βενιζέλο, σε μία στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών επιχειρούσε να ρίξει γέφυρες συνεννόησης με τη Λ. Συγγρού.

«Η διαφορά μας με τον κ. Βενιζέλο είναι ότι εμείς προβλέπαμε, όταν εκείνος πανηγύριζε. Εμείς προβλέψαμε αυτό, που δυστυχώς συνέβη. Εκείνος, αμήχανος, δεν ξέρει πώς να αντιδράσει και τι να απαντήσει. Για το καλό της χώρας, ας σοβαρευτεί επιτέλους ο κ. Βενιζέλος», ανέφερε ο Γιάννης Μιχελάκης.