H προώθηση ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης για την ανάσχεση της ανεργίας και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, η κοινωνική δικαιοσύνη και η προστασία των ευάλωτων ομάδων που πλήττονται από την κρίση, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής, ταυτόχρονα με την εφαρμογή του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας που καλείται να υλοποιήσει η κυβέρνηση, επισήμανε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Τ. Κατσέλη, κατά τη συμμετοχή της σε πάνελ με θέμα: «Απασχόληση και Κοινωνική Δικαιοσύνη σε μια Παγκοσμιοποιημένη Οικονομία», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της 100ης Ετήσιας Συνόδου της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.

Στο πάνελ συμμετείχαν επίσης, ο υπουργός Οικονομικών της Αιγύπτου, Σαμίρ Ραντουάν, η Γενική Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Σάρον Μπάροου, ο Γενικός Διευθυντής του Γερμανικού Συνδέσμου Εργοδοτών Πήτερ Κλέβερ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του ΔΝΤ Μίν Ζού και η καθηγήτρια Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Νέου Δελχί Τζαγιάτι Γκός. Τη συζήτηση συντόνιζε ο οικονομικός αρχισυντάκτης του BBC Άντριου Γουώλκερ.

Η κ. Κατσέλη αναφέρθηκε ειδικότερα, στην ανάγκη συντονισμού των μακροοικονομικών πολιτικών με τις πολιτικές στην αγορά απασχόλησης, ώστε να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη αποτελεσματικής ρύθμισης των χρηματοπιστωτικών αγορών σε διεθνές επίπεδο και επιβολής περιορισμών στη λειτουργία φορολογικών «παραδείσων» που διευκολύνουν την φοροαποφυγή, καθώς και την ανάγκη ολοκλήρωσης του θεσμικού οπλοστασίου της Ευρωζώνης για την ομαλή διαχείριση του χρέους κρατών-μελών της και την παροχή αναγκαίας ρευστότητας στα κράτη-μέλη.

Τέλος, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις υπογράμμισε ότι, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη της χώρας και συμβάλλει ουσιαστικά στην έξοδο από την κρίση.