Ως πολιτική απόφαση χαρακτήρισε ο Γιώργος Ζορμπάς την ενέργεια να του επιστραφούν οι 3 εκθέσεις που είχε εκδώσει για την υπόθεση των ομολόγων το 2008, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στην εξεταστική επιτροπή πού διερευνά το συγκεκριμένο σκάνδαλο.

Επίσης αποφασίστηκε η άμεση κλήση όλων των πρώην προέδρων των ασφαλιστικών ταμείων πού αποδεδειγμένα επένδυσαν σε δομημένα ομόλογα.

Τα μέλη της Επιτροπής μελετούν πολύ προσεκτικά τα τρία πορίσματα, που είχε συντάξει ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, Γιώργος Ζορμπάς, σχετικά με τα δομημένα ομόλογα. Τα πορίσματα απεστάλησαν στην Επιτροπή, ύστερα από σχετικό της αίτημα στη Δικαιοσύνη.

Το πρώτο πόρισμα, που συντάχθηκε στις 7 Αυγούστου 2007, αφορά το δομημένο ομόλογο των 280 εκατ. ευρώ του επικουρικού ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και τα άλλα δύο σχετίζονται με τα δομημένα ομόλογα, που κατέληξαν στο ΤΣΠΕΑΘ και στο ΤΕΑΥΦΕ, και συντάχθηκαν στις 14 Δεκεμβρίου 2007 και στις 13 Μαΐου 2008 αντίστοιχα.

Στο πόρισμά του για το δομημένο ομόλογο, που κατέληξε στο ΤΕΑΔΥ, ο κ. Ζορμπάς αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «ήταν σαφής η γνώση των παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών περί της εμπορικής διαδρομής του ομολόγου στην αλλοδαπή».

Σε άλλο σημείο τονίζει ότι «και οι διατελέσαντες πρόεδροι του ΤΕΑΔΥ, ούτε άπειροι, ούτε ανίδεοι ήσαν» και προσθέτει πως «αποτέλεσε αντικείμενο γνώσεως πολλών ενδιαφερομένων μήνες προ της εκδόσεώς του».

«Οι πράξεις αγοράς και πωλήσεως ομολόγων για λογαριασμό του ΤΕΑΔΥ φέρονται βλαπτικές» και «τα ομόλογα κατέληγαν σε βλάβη της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων», καταλήγει στο πόρισμα του ο κ. Ζορμπάς.

Σε ό,τι αφορά την έρευνά του για την αγοραπωλησία του δομημένου ομολόγου των 130 εκ. ευρώ από το ΤΕΑΥΦΕ, ο κ. Ζορμπάς διαπιστώνει στο πόρισμά του ότι «υπήρξε σχεδίαση και μεθόδευση» καθώς και ανάμειξη χρηματοοικονομικών εταιριών, εκπρόσωποι των οποίων διέθεταν ευρύ κύκλο «υψηλών γνωριμιών».

«Η πρωτοβουλία του προέδρου του Ταμείου δεν ήταν άσχετη με το εκδηλωθέν ενδιαφέρον του υπουργείου Απασχόλησης επί των εκ μέρους των Ταμείων επενδυτικών δραστηριοτήτων και την προσωπική γνωριμία του Π. Δεμέστιχα με τους γραμματείς του ταμείου ΤΕΑΥΦΕ, Δ. Μαμμωνά και Ευ. Παπαδόπουλο, αλλά και με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Κουρή», αναφέρεται στο πόρισμα.

Τέλος, σχετικά με το δομημένο ομόλογο των 130 εκ. ευρώ. που κατέληξε στο ΤΣΠΕΑΘ. ο πρώην επικεφαλής της Ανεξάρτητης Αρχής τονίζει. μεταξύ άλλων, ότι από την έρευνά του προκύπτουν «επαρκείς ενδείξεις περί τέλεσης πράξης απιστίας σε βαθμό κακουργήματος για την έκδοση και αγοραπωλησία του» και ότι «εντοπίζεται η ύπαρξη σαφών ενδείξεων περί τέλεσης δωροδοκίας και δωροληψίας».