Ευθεία αναφορά στην Τουρκία έκανε ο πρωθυπουργός από τη Δανία, επαναλαμβάνοντας όσα είχε πει από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη μια εβδομάδα πριν, ότι δηλαδή χωρίς την άρση του casus belli, η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στη συμμετοχή της Άγκυρας στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα safe για την ευρωπαϊκή άμυνα και είναι κατηγορηματική σε αυτό.

Το θέμα ανακίνησε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μάρκ Ρούτε, ο οποίος κατά τη διμερή συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον ρώτησε ποια είναι η άποψη της Ελλάδας για το θέμα, για να λάβει την απάντηση, ότι όσο η Τουρκία εξακολουθεί ευθέως να αμφισβητεί την κυριαρχία ελληνικών νησιών μέσω της θεωρίας των «γκρίζων ζωνών», η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στο να ενταχθεί η Τουρκία στο εν λόγω πρόγραμμα. Ερωτηθείς για την πρόταση Κόστα αναφορικά με τη διεύρυνση της Ε.Ε. μέσω όχι ομοφωνίας των 27 αλλά με ειδικές πλειοψηφίες, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας, ότι δεν πρόκειται δηλαδή να συναινέσει στο να μην υπάρχει ομοφωνία σε διακριτά στάδια της ενταξιακής διαδικασίας.

Μέτρα – ανάχωμα στο υψηλό κόστος ζωής

Εκτός από τα κρίσιμα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, τα οποία βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης, πρώτη προτεραιότητα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι το ζήτημα του κόστους ζωής.

Εξήγησε ότι για τον λόγο αυτό παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ένα σημαντικό πρόγραμμα στήριξης πραγματικών μισθών για εκατομμύρια πολίτες, το οποίο στοχεύει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας μέσα από τις αυξήσεις πραγματικών μισθών, οι οποίες θα ισχύσουν από τις αρχές Ιανουαρίου.

Εξέφρασε παράλληλα την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας διατηρούνται για δεύτερο μήνα σταθερά σε χαμηλά επίπεδα, τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις αποδίδουν προς όφελος της κοινωνίας. Επισημαίνεται ότι τον Οκτώβριο διατηρήθηκαν οι τιμές λιανικής ρεύματος από τους παρόχους στα ίδια επίπεδα με τον Σεπτέμβριο. Υπενθύμισε δε ότι τον Νοέμβριο όσοι νοικιάζουν σπίτι θα πάρουν πίσω ένα ενοίκιο – για μία μείωση της τάξης του 8% στα ενοίκια ετησίως -, ένα θεσμοθετημένο μέτρο το οποίο θα ισχύει από εδώ και στο εξής, ενώ οι χαμηλοσυνταξιούχοι κάθε Νοέμβριο, σταθερά και όχι με έκτακτο τρόπο, θα λαμβάνουν 250 ευρώ ως μία μικρή, συμπληρωματική βοήθεια για τις ημέρες των γιορτών.

Η ΝΔ σβήνει τα 51α κεράκια της

Για τα 51 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας θα μιλήσει ο πρωθυπουργός στην έναρξη του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΟΝΝΕΔ και, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ομιλία του θα εστιάσει στις πολιτικές της κυβέρνησης με επίκεντρο τη νέα γενιά, τα κίνητρα για παραμονή των νέων στη χώρα, τη σημαντική μείωση της ανεργίας, τις πρωτοβουλίες για το στεγαστικό αλλά και τη δημιουργία μη κρατικών πανεπιστημίων.

Παράλληλα, θα αποκρυσταλλώσει και την οπτική που έχει η ΝΔ για τους νέους, τονίζοντας ότι η νέα γενιά δεν είναι εξεγερμένη ή διαμαρτυρόμενη αλλά ώριμη, κατανοώντας τα πολιτικά διακυβεύματα αλλά και το ρευστό διεθνές περιβάλλον. Και δεδομένου ότι το Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ συμπίπτει με την επέτειο ίδρυσης της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να κάνει μια συνολική τοποθέτηση για την πολιτική κατάσταση σήμερα, αντιτάσσοντας τον ρεαλισμό και την ορθή σκέψη στον λαϊκισμό, ο οποίος τόσο εκτός όσο και εντός των τειχών κυριαρχεί και γι’ αυτό – όπως θα τονίσει – πρέπει οι πολίτες να είναι υποψιασμένοι και να μην επηρεάζονται άκριτα. Τέλος, θα απευθύνει κάλεσμα για συσπείρωση και στην ΟΝΝΕΔ, σημειώνοντας ότι τους επόμενους 18 μήνες που μεσολαβούν μέχρι τις εκλογές του 2027 απαιτείται σκληρή δουλειά.

Η επανεκλογή του Ορφέα Γεωργίου στο τιμόνι της γαλάζιας νεολαίας αλλά και η ανανέωση της βάσης με εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρων Νομαρχιακών και Δημοτικών Οργανώσεων και την εκλογή συνέδρων είναι ενδεικτικά σημεία της κινητικότητας που υπάρχει στο κόμμα, ενόψει και του γαλάζιου συνεδρίου, το οποίο προγραμματίζεται για την Άνοιξη.