Ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας».
Με το σχέδιο νόμου κωδικοποιούνται και εντάσσονται σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο σειρά από νομοθετικές διατάξεις και νομοθετήματα που αφορούν στο περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστημα του αντικειμενικού προσδιορισμού τής αξίας των ακινήτων, τον προσδιορισμό της αγοραίας αξίας των ακινήτων, το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας αυτών, τον προσδιορισμό της αξίας των ακινήτων για την επιβολή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς και τη φορολογία κατοχής ακινήτων (Ειδικός Φόρος Ακινήτων – ΕΦΑ), τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας με επαχθή αιτία (Φόρος Μεταβίβασης Ακινήτων – ΦΜΑ), τη φορολογία κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών, καθώς και τη φορολογία κερδών από τυχερά παίγνια.
Πέραν αυτού, στον προτεινόμενο Κώδικα ενσωματώνονται και διάφορες διατάξεις νόμων οι οποίες έχουν ενταχθεί σε διάφορα νομοθετήματα και κρίνεται ότι έχουν συνάφεια, προκειμένου να αποτυπώνεται ενιαία το οικείο κανονιστικό πλαίσιο, όπως οι αγροτικές απαλλαγές από τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων και η απαλλαγή κατά την αγορά ακινήτων στη Θράκη.
Οι διατάξεις και οι νομοθεσίες που κωδικοποιούνται με τον Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας, με εξαίρεση τον ΕΝΦΙΑ που αφορά σε πρόσφατες, μετά το έτος 2013, ρυθμίσεις, οι οποίες όμως και αυτές έχουν υποστεί πολλαπλές τροποποιήσεις, αποτελούν κατά βάση παλαιά νομοθετήματα, ορισμένα εκ των οποίων ανάγονται ακόμη και στη δεκαετία του 1950. Στο πέρασμα του χρόνου αυτά έχουν υποβληθεί σε αλλεπάλληλες, πολλές φορές εκατοντάδες, τροποποιήσεις, είτε μεμονωμένα είτε μέσω ευρύτερων αλλαγών, αλλά και έμμεσα μέσω αποσπασματικών ρυθμίσεων που εισήχθησαν σε άλλα νομοθετήματα.
«Η Ελλάδα του 2025 δεν μπορεί να λειτουργεί με τη λογική της διευκρινιστικής εγκυκλίου. Οι αλλαγές που προωθούμε θεμελιώνουν το δικαίωμα του πολίτη να γνωρίζει, κατοχυρώνουν το δικαίωμα της Πολιτείας να φορολογεί με βάση κανόνες και το σημαντικότερο είναι ότι αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στη σχέση κράτους και πολίτη», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου και σημείωσε ότι δεν νοείται η φορολογία περιουσίας να βασίζεται σε αποσπασματικές διατάξεις, σε παλιές και ξεπερασμένες λογικές, σε γραφειοκρατικές πρακτικές που κουράζουν και εκνευρίζουν τους πολίτες. «Το νομοσχέδιο δεν είναι απλώς μια νομοθετική πρωτοβουλία αλλά ένα κοινωνικό συμβόλαιο και μας αφορά όλους. Δεν υπάρχει κανένα σπίτι, καμία οικογένεια που να μην επηρεάζεται άμεσα από τη φορολόγηση της περιουσίας του», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και τόνισε ότι θεμελιώνεται ένα νέο ενιαίο ξεκάθαρο πλαίσιο φορολόγησης περιουσίας.
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος σημείωσε ότι «η κωδικοποίηση απλουστεύει τη ζωή του πολίτη, κάνει ευκολότερη τη δουλειά της διοίκησης, απλουστεύει τη ζωή όλων και μακάρι να είχαμε και άλλες τέτοιες πρακτικές». Αναφέρθηκε ωστόσο στις ανισότητες της φορολογικής νομοθεσίας και ζήτησε αλλαγή παραδείγματος. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση να ενημερώσει τη Βουλή πόσο κόστισε η αποφορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας και τι απέδωσε. «Οι ανισότητες είναι ζήτημα της εποχής μας και η φιλελεύθερη δημοκρατία αδυνατεί να εγγυηθεί τον κανόνα ότι η νεότερη γενιά να περνάει καλύτερα από την προηγούμενη», σημείωσε ο κ. Κουκουλόπουλος και ενημέρωσε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για λόγους ουσίας, αν και αναγνωρίζει την καλή δουλειά που έγινε για την κωδικοποίηση.
Το ζήτημα της κωδικοποίησης φορολογίας της περιουσίας δεν θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί τυπικά, αλλά ουσιαστικά, είπε η ειδική αγορήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Καλλιόπη Βέττα η οποία κατήγγειλε ότι στον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων και των υψηλά αμειβόμενων πολιτών. Η βουλευτής είπε πως την ώρα που συζητείται το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει την αναθεώρηση του ΕΝΦΙΑ. «Αν ισχύει αυτό, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμα κυβερνητική προχειρότητα, καθώς θα προχωρήσουμε στην ψήφιση ενός Κώδικα, που σε λίγες εβδομάδες θα είναι ατελής», σχολίασε η κυρία Βέττα και ενημέρωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο διότι κρίνει άδικη τη φορολογία περιουσίας που εφαρμόζει η κυβέρνηση και αμιγώς ταξική τη φορολογική πολιτική της.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Τσοκάνης χαρακτήρισε «κώδικα ξεκληρίσματος της λαϊκής περιουσίας» και «κώδικα χαρατσιών», τον Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας. Η κυβέρνηση, με την κωδικοποίηση που φέρνει σήμερα, επιβεβαιώνει τη συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζει, πολιτικής που κινείται σε βάρος των συμφερόντων του λαού και αυξάνει τα κέρδη των μονοπωλίων, είπε ο κ. Τσοκάνης που κατήγγειλε τους «άδικους ταξικούς φόρους, που επιβάλλονται στις πλάτες του λαού». Και το σημερινό νομοσχέδιο οργανώνει ακόμα καλύτερα το εχθρικό κράτος απέναντι στο λαό και επιδιώκει να ξεκληρίσει τα λαϊκά νοικοκυριά και τα οδηγεί να πληρώνουν και να ξαναπληρώνουν, την ίδια ώρα που ευνοεί τους κερδοσκόπους, είπε ο κ. Τσοκάνης.
«Ο νέος Κώδικας αποτυπώνει, με ιδιαίτερη ένταση, τη φιλοσοφία μιας εξουσίας που δεν αναγνωρίζει τη θεσμική και κοινωνική σημασία της ιδιοκτησίας αλλά την αντιμετωπίζει ως ευκαιρία φορολογικής αφαίμαξης», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Στέλιος Φωτόπουλος και σημείωσε ότι ενώ η κυβέρνηση παρουσιάζει την κωδικοποίηση ως παράδειγμα καλής νομοθέτησης, στην πραγματικότητα, η συστηματοποίηση περιχαρακώνει τις παθογένειες και αδικίες του υφιστάμενου συστήματος, επιβεβαιώνοντας την πολυνομία, τις αλληλοεπικαλύψεις και τον κανονιστικό κατακερματισμό, επιβεβαιώνει το συστημικά άδικο φορολογικό σύστημα που βάζει τη μικρή και μεσαία περιουσία να πληρώνει ξανά και ξανά, και χωρίς καμία μέριμνα για τις κοινωνικές επιπτώσεις.
Είναι ένας κώδικας που κωδικοποιεί άδικα νομοσχέδια φορολόγησης που ενισχύουν τις ανισότητες, είναι η θέση που έχει διατυπώσει ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος, εξηγώντας γιατί το κόμμα του θα τον καταψηφίσει. Ο κ. Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του, κατηγόρησε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ότι είναι σαν να ζει στη δεκαετία του ’80, γιατί ισχυρίζεται ότι πρέπει να καταργηθούν τα εμπόδια και οι περιορισμοί, για να υπάρξει μια μεγάλη ώθηση στην ανάπτυξη, χωρίς καθόλου να συζητάει για τη δημιουργία θεσμών που θα βοηθούν στη μείωση των ανισοτήτων.
Οι πολίτες βιώνουν την πίεση της καθημερινότητας και της στεγαστικής κρίσης, είπε η ειδική αγορήτρια της Πλεύσης Ελευθερίας Ελένη Καραγεωργοπούλου, η οποία αναφέρθηκε στην «πρωτόγνωρη πληθωριστική κρίση», την «ανυπέρβλητη δυσκολία στη στέγαση», τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης που επαπειλούν το δικαίωμα στην ιδιοκτησία και αυτά μέσα σε «συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα». Μέσα σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση προχωρά σε μια κωδικοποίηση, με ένα νόμο που «αγεληδόν» συμπεριλαμβάνει νόμους, κάνοντας τους επιστήμονες παρατηρητές, χωρίς κοινωνικό αντίκρισμα, είπε η βουλευτής και κατήγγειλε διαιώνιση πελατειακών διατάξεων, διατάξεων άδικων για τα μικρά και μεσαία εισοδήματα.
Το νομοσχέδιο έχει θετικά στοιχεία, είπε ο ειδικός αγορητής της “Νίκης” Ανδρέας Βορύλλας και συμπεριέλαβε σε αυτά το ολοκληρωμένο πλαίσιο καταγραφής ακινήτων και την απλοποίηση που καθιστά σαφείς και ευανάγνωστες τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων, όπως είπε. Παράλληλα, όπως επισήμανε, υπάρχουν και αρνητικά σημεία, στα οποία συμπεριέλαβε τη γενικευμένη εξουσιοδότηση για τον επανακαθορισμό της φορολογητέας αξίας που μπορεί να αιφνιδιάσει τους πολίτες και να τους φέρει αντιμέτωπους με νέες επιβαρύνσεις.
Ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Κώτσηρας, μιλώντας χθες στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, αναφέρθηκε στη σημασία του Κώδικα Φορολογίας Περιουσίας, για την ασφάλεια δικαίου και των συναλλαγών, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.
«Το να κωδικοποιείται μια τόσο σύνθετη φορολογία, όπως είναι η φορολογία η οποία αφορά στα ακίνητα, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες επτά δεκαετίες περίπου, από το 1950 και μετά, είναι αν μη τι άλλο ένα σημάδι ασφάλειας δικαίου, ασφάλειας των συναλλαγών, προστασίας του Έλληνα πολίτη, προστασίας του επαγγελματία, σε κάθε έκφανση που έχει να κάνει με την ακίνητη περιουσία. Στέλνει επίσης ένα μήνυμα σταθερού φορολογικού πλαισίου, για τους επενδυτές, για τους επαγγελματίες του κλάδου, για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», δήλωσε ο κ. Κώτσηρας και συμπλήρωσε ότι «γι΄αυτή την αναμφίβολα θετική εξέλιξη», το αναμενόμενο θα ήταν να την ψηφίσουν, τουλάχιστον επί της αρχής, όλα τα κόμματα.
«Ήταν πάγιο αίτημα ο Κώδικας Φορολογίας Περιουσίας, ώστε να δημιουργηθεί νησίδα νομικής ασφάλειας, δεδομένου ότι αφορά το περιουσιολόγιο ακινήτων, το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, το μικτό σύστημα προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων, τη φορολογία κατοχής ακινήτων, τη φορολογία μεταβίβασης περιουσίας με επαχθή αιτία, τη φορολογία δωρεών, κληρονομιών, τη φορολογία του ΕΝΦΙΑ», ανέφερε ο κ. Κώτσηρας και επέμεινε ότι η κωδικοποίηση αυτής της σύνθετης και πολυδαίδαλης νομοθεσίας είναι μια θετική εξέλιξη.
Πηγή: ΑΠΕ