Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, επισκέφθηκε νωρίτερα σήμερα την Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου τον υποδέχθηκε η Πρόεδρος Αννίτα Δημητρίου. Μετά τη συνάντησή τους, ο κ. Τασούλας απηύθυνε ομιλία στην συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι «Η Ελλάδα συνεχίζει να διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η μόνη οδός για διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας είναι η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι «Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, ενεργά και πλήρως τις, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αυτό προτάσσει το συμφέρον και η ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού».

Παράλληλα, επισήμανε ότι «Ουδέποτε αποδεχθήκαμε και ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα. Σε πείσμα των καιρών, επιμένουμε ότι η βία και η παρανομία, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να δημιουργήσουν δίκαιο. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αρωγός και ανιδιοτελής εθνικός συμπαραστάτης του Κυπριακού Ελληνισμού, σταθερός σύμμαχος και υπερασπιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα για την ειρήνη, την απελευθέρωση και την επανένωση της Μεγαλονήσου».

Κλείνοντας, ο κ. Τασούλας τόνισε, ότι «Πιστεύω ακράδαντα πως, η μέχρι τελικής ευόδωσης, προσήλωσή μας σε αυτό τον σκοπό, θα ενώνει, θα συσπειρώνει και θα κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του Έθνους».

Ακολουθεί η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα:

«Κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας,

Κυρία Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Με βαθιά συγκίνηση αλλά και μεγάλη χαρά βρίσκομαι πάλι στην Μεγαλόνησο. Αυτή τη φορά ως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, αλλά με τα ίδια πάντοτε έντονα συναισθήματα που διακατέχουν τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα που επισκέπτεται την προαιώνια και ζώσα εστία αυτού του τμήματος του Ελληνισμού.

Στην Κύπρο «πλαταίνει» αδιάλειπτα ο ορίζοντας του Ελληνισμού, για να μνημονεύσω τα λόγια του Γιώργου Σεφέρη, όταν στις 12 Μαρτίου 1954 έγραφε στον φίλο του, Κύπριο ζωγράφο Αδαμάντιο Διαμαντή, «Η Κύπρος πλάτυνε το αίσθημα που είχα για την Ελλάδα». Και στις 25 Οκτωβρίου του ίδιου έτους ο Γιώργος Σεφέρης, σε επιστολή του προς την αδελφή του Ιωάννα Τσάτσου, περιγράφει τις πρώτες εντυπώσεις του για την Κύπρο «…οι νέοι μας θα έβλεπαν από την Κύπρο πλατύτερο τον τόπο μας» αναφερόμενος με τον συναισθηματικό αυτό τρόπο στον Ελληνισμό ως διαχρονική, μέσα στο διάβα των αιώνων, οντότητα και ολότητα, πέρα και έξω από σύνορα.

Οι δεσμοί που μας ενώνουν είναι μακραίωνοι και ακατάλυτοι. Η εγγύτητά μας αδιαμφισβήτητη και πολύπλευρη. Γεωγραφική, πολιτική, πολιτισμική. Όπως αναφέρει ο Ιωάννης Καποδίστριας κατά τη Συνδιάσκεψη του Πόρου το 1828, επιθυμώντας, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των προστάτιδων δυνάμεων, να αναδείξει αυτήν ακριβώς την εγγύτητα, «Όσον δε περί των νήσων, και η Ιστορία και τα μνημεία της αρχαιότητας, όλα εν ενί λόγω επιμαρτυρούσιν ότι η Ρόδος, η Κύπρος και τόσαι άλλαι ακόμη νήσοι είναι της Ελλάδος διαμελίσματα».

Εκφράζοντας την υπερηφάνεια μου για την σημερινή μου παρουσία εδώ, θα ήθελα, από την αίθουσα αυτή που χτυπά η καρδιά της Κυπριακής Δημοκρατίας, να αποτίσω φόρο τιμής στη μνήμη των νέων Ελλήνων Κυπρίων που έδωσαν την ζωή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα 1955-1959 για την αποτίναξη του αποικιακού ζυγού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης, με την οποία τα σχολεία μας στην Ελλάδα, συν-εόρτασαν εφέτος, την 70η επέτειο από την έναρξη του Αγώνα, με εκδηλώσεις που σκοπό είχαν την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της μαθητικής κοινότητας για το σημαντικό αυτό κεφάλαιο της ιστορίας του Κυπριακού Ελληνισμού. Δεν ξεχνούμε τη θυσία τους που συνέβαλε στην ελευθερία όλων των Κυπρίων καθώς και στην εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, κράτους-μέλους των Ηνωμένων Εθνών και, εδώ και εικοσιένα έτη, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Επιθυμώ, επίσης, από το βήμα αυτό, να τιμήσω τη μνήμη όλων των αγωνιστών που αντιστάθηκαν, με απαράμιλλη τόλμη στην εισβολή του Ιουλίου-Αυγούστου 1974, υπό το ασήκωτο βάρος του εγκληματικού πραξικοπήματος που προηγήθηκε.

Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελλάδας, για το συνεχιζόμενο ανθρωπιστικό θέμα των Αγνοουμένων. Πενήντα ένα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, η τύχη 750 και πλέον Ελλαδιτών και Κυπρίων εξακολουθεί να αγνοείται. Ο πόνος για τις οικογένειες αυτές παραμένει αμείωτος. Δεν θα σταματήσουμε να αναδεικνύουμε το ζήτημα των Αγνοουμένων και να στηρίζουμε τις σχετικές προσπάθειες, με όποιο τρόπο είναι δυνατόν, μέχρι να διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου εξ αυτών.

Μισός αιώνας έχει περάσει από την τουρκική εισβολή του 1974 και το ένα και πλέον τρίτο της επικράτειας της Κύπρου παραμένει κατεχόμενο, ενώ παράλληλα προβάλλονται αξιώσεις απαράδεκτες, εκτός του συμφωνημένου, επί σειρά δεκαετιών, πλαισίου, για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης του Κυπριακού ζητήματος. Αυτή είναι μια σκληρή αλήθεια. Είναι όμως ακριβέστερα, η μία μόνο όψη της αλήθειας. Η άλλη όψη, είναι η αντοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η άρνησή της να αποδεχθεί και να νομιμοποιήσει τα τετελεσμένα της παράνομης στρατιωτικής εισβολής και κατοχής. Η ραγδαία της ανασυγκρότηση μετά την εισβολή, και ο κοινωνικός, πολιτικός και οικονομικός της εκσυγχρονισμός, επί τη βάσει του οποίου επετεύχθη το 2004, με τη συμβολή και της Ελλάδας, η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αποτελεί ένα πραγματικό οικονομικό θαύμα ότι μέσα από τις στάχτες της εισβολής του 1974 και της κατοχής, η οικονομία της Κύπρου αυξήθηκε σε όλη την περίοδο έως σήμερα με εντυπωσιακούς ρυθμούς, διασφαλίζοντας την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών της. Παράλληλα, μέσα από την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο και ιδίως στο Δίκαιο της Θάλασσας υλοποιείται η αποτελεσματική άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Οι διεθνείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας εδραιώνονται και ενισχύονται, όπως ενισχύεται και ο ρόλος της ως παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο αυτό είναι ενδεικτική η εμβάθυνση των σχέσεων της, μεταξύ άλλων και στον αμυντικό τομέα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς και με όλα τα κράτη της Μέσης Ανατολής, γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κύπρος, όπως άλλωστε και η Ελλάδα, παραμένουν αξιόπιστοι εταίροι και συνομιλητές.

Στο σημείο αυτό δεν θα μπορούσα βεβαίως παρά να υπογραμμίσω τη σημασία των τριμερών και πολυμερών σχημάτων συνεργασίας, οι οποίες καθιστούν την Κύπρο και την Ελλάδα γέφυρες ειρήνης και ευημερίας μεταξύ Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Τα σχήματα αυτά, άλλωστε, παραμένουν ανοικτά σε όλες τις γειτονικές χώρες, με βασική προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Πενήντα και πλέον έτη παράνομης στρατιωτικής κατοχής είναι πολλά και δυσβάσταχτα. Η Ελλάδα συνεχίζει να διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση ότι η μόνη οδός για διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας είναι η δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού προβλήματος.

Λύση που θα τερματίζει οριστικά την τουρκική κατοχή και θα απαλλάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον κυπριακό λαό από τα κατοχικά στρατεύματα και από το αναχρονιστικό και μη βιώσιμο πλέον σύστημα των Εγγυήσεων και των μονομερών δικαιωμάτων επέμβασης οιουδήποτε στις κυπριακές υποθέσεις. Λύση που θα εγγυάται τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου. Λύση που θα αποκαθιστά τα δικαιώματα των εκτοπισθέντων και των οικογενειών τους. Λύση που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη εφαρμογή του Ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μόνη αποδεκτή βάση διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση της επιθυμητής λύσης, δεν είναι άλλη από τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, περιλαμβανομένου και του πλέον πρόσφατου Ψηφίσματος 2771/2025, για την ομόφωνη υιοθέτηση του οποίου η Ελλάδα, ως μη μόνιμο κράτος-μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, εργάσθηκε επίμονα και επίπονα και σε στενό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, τον περασμένο Ιανουάριο.

Τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλούν όλα τα κράτη να σεβαστούν την ανεξαρτησία, κυριαρχία και ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδικάζουν την παράνομη αποσχιστική οντότητα στα κατεχόμενα και καλούν σε διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση λύσης Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια.

Οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχουν διακοπεί επί σειρά ετών, μετά την Διάσκεψη για την Κύπρο που συγκάλεσε στο Crans Montana ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Antonio Guterres, το καλοκαίρι του 2017. Για επτά και πλέον χρόνια ουδεμία προοπτική διαφαινόταν για την επανεκκίνησή τους.

Ως αποτέλεσμα, πρωτίστως, της ενεργού και συντονισμένης διπλωματίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με την αμέριστη στήριξη της Ελλάδας, το Κυπριακό βρίσκεται και πάλι στην αιχμή της ατζέντας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Στην άτυπη πολυμερή συνάντηση που συνεκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στην Γενεύη, τον περασμένο Μάρτιο, συμφωνήθηκε να συζητηθούν πρωτοβουλίες σε σημαντικά ζητήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και να υπάρξει συνέχεια στις άτυπες διαβουλεύσεις, τόσο στην Κύπρο όσο και με το σχήμα της διευρυμένης συνάντησης. Στο ίδιο πνεύμα, είμαι βέβαιος πως ο διορισμός της Maria Angela Holguin Cuéllar, ως Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓΗΕ για το Κυπριακό θα συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση. Οποιαδήποτε προσπάθεια εκτροχιασμού από το διαμορφωθέν πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών είναι προδήλως απορριπτέα και παράνομη.

Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε, ενεργά και πλήρως τις, υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προσπάθειες για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αυτό προτάσσει το συμφέρον και η ευημερία του συνόλου του κυπριακού λαού.

Ουδέποτε αποδεχθήκαμε και ούτε πρόκειται να αποδεχθούμε τετελεσμένα. Σε πείσμα των καιρών, επιμένουμε ότι η βία και η παρανομία, σε καμία περίπτωση, δεν μπορούν να δημιουργήσουν δίκαιο. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αρωγός και ανιδιοτελής εθνικός συμπαραστάτης του Κυπριακού Ελληνισμού, σταθερός σύμμαχος και υπερασπιστής της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ελλάδα και Κύπρος θα συνεχίσουμε από κοινού τον αγώνα για την ειρήνη, την απελευθέρωση και την επανένωση της Μεγαλονήσου.

Πιστεύω ακράδαντα πως, η μέχρι τελικής ευόδωσης, προσήλωσή μας σε αυτό τον σκοπό, θα ενώνει, θα συσπειρώνει και θα κινητοποιεί όλες τις δυνάμεις του Έθνους.

Σας ευχαριστώ θερμά».

Πηγή: ΑΠΕ