Το σενάριο των πρόωρων εκλογών και μάλιστα την άνοιξη του 2011 και όχι το φθινόπωρο αναθερμάνθηκε και ενισχύθηκε χθες μετά την πολύωρη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, όπου ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέο πρόγραμμα δραστικών περικοπών δημοσίων δαπανών με τον τίτλο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής που -όπως είπε- θα συμφωνηθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης μέσα στον Φεβρουάριο και κατόπιν η κυβέρνηση θα ζητήσει συναίνεση από τα κόμματα και τους φορείς για μέτρα που θα εκτείνονται μέχρι το 2015!

Στο σύνολό τους οι υπουργοί έχουν αντιληφθεί ότι έρχονται νέες δύσκολες αποφάσεις και δεν έκρυβαν την ανησυχία τους σε ποια μέτρα θα κληθούν να συναινέσουν.

Όπως προκύπτει από τις παρεμβάσεις τους, τόσο οι αναφορές τους για το ότι το πρόγραμμα αυτό θα υπερβαίνει τον εκλογικό κύκλο όσο και ότι θα πρέπει να κυρωθεί εκ νέου από τη Βουλή, αφενός τίθεται ζήτημα επανανομιμοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, αφετέρου περισσότερο αφορά και μια προσπάθεια από την πλευρά τους να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού γύρω από το ζήτημα των πρόωρων εκλογών.

Τον προβληματισμό αυτό, δηλαδή αν πρωθυπουργός όντως σχεδιάζει πρόωρες εκλογές ή απλώς κουνά το χαρτί των πρόωρων εκλογών ως απειλή, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ενισχύουν και οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.

Αρχικά η παράταση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής με όριο το 2015 αντί του 2014, στη συνέχεια η αλλαγή της ημερομηνίας ανακοίνωση του νέου μνημονίου που ήταν προγραμματισμένο στον Μάιο και τρίτον η εικόνα μεγάλων προσδοκιών που φτιάχνει η κυβέρνηση για το τι μπορεί να περιμένει η Ελλάδα από τη Σύνολο Κορυφής του Μαρτίου.

Η αναμενόμενη λύση για τις υπερχρεωμένες χώρες θα δώσει «πόντους» στον Γ. Παπανδρέου και πιθανότητες για νίκη σε εκλογικό αιφνιδιασμό.