Η Ισπανία ετοιμάζει πλάνο για να αντιμετωπίζει τον κορονοϊό όπως το κάνει με τη γρίπη: δεν θα ανιχνεύεται κάθε κρούσμα, δεν θα γίνονται εξετάσεις με τα πρώτα συμπτώματα. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας δουλεύουν εδώ και μήνες πάνω στο σχέδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας «El País» μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συζητηθούν οι βάσεις του σχεδίου μεταξύ των υπεύθυνων του Υπουργείου Υγείας της χώρας με τις αυτόνομες επαρχίες προκειμένου να προχωρήσουν στη μετάβαση πιθανότατα αφού περάσει το τρέχων κύμα της πανδημίας που χτυπάει την Ισπανία όπως και τις περισσότερες χώρες στον κόσμο.

Το «σύστημα» που αποκαλείται «φρουρός», προβλέπει το εξής: θα επιλεχθεί ένα γκρουπ γιατρών ή κέντρων υγείας που θα προσφέρουν τις αρχικές υπηρεσίες στους ασθενείς. Αυτό το γκρουπ θα είναι συνδεδεμένο μ’ ένα δίκτυο νοσοκομείων όπου θα πηγαίνουν οι πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Ήδη πέντε αυτόνομες επαρχίες έχουν αρχίσει πιλοτικά προγράμματα ώστε να εξακριβώσουν πως δουλεύει στην πράξη το σύστημα. Άλλες εννιά θα ακολουθήσουν αλλά με τα νοσοκομεία ως κέντρα. Ακόμη δεν υπάρχει ακριβής ημερομηνία που θα εφαρμοστεί το σχέδιο, αλλά σίγουρα δεν θα γίνει άμεσα. Ωστόσο, έχει ανοίξει η συζήτηση για το πως θα αντιμετωπιστεί η Covid-19 ως μια ακόμη ασθένεια, ενώ ο μηχανισμός του συστήματος υγείας θα παραμένει σε επαγρύπνηση για εξάρσεις ή νέες μεταλλάξεις.

«Επί του παρόντος, με δεδομένο την υψηλή μεταδοτικότητα που έχει ακόμη ο ιός, η πρόκληση είναι πολύ μεγάλη για να μπει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο, ουσιαστικά είναι απίθανο», ανέφερε στην ίδια πηγή η Άμπαρο Λαράουρι, του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας της Ισπανίας, υπεύθυνη της ομάδας παρακολούθησης της γρίπης και άλλων ιών που επηρεάζουν το αναπνευστικό σύστημα των ασθενών. Για την ώρα, πάντως, οι Ισπανοί θεωρούν πως παραμένει χρήσιμο να υπολογίζεται κάθε κρούσμα ώστε να ξέρουν οι πάντες πότε θα αρχίσουν να πέφτουν. «Κάποια στιγμή, όμως, θα γίνει και θα αντιμετωπίζεται πιο φυσιολογικά και θα την παρακολουθούμε όπως με τις υπόλοιπες ασθένειες του αναπνευστικού, με γιατρούς που θα εξετάζουν σε πρώτο επίπεδο, έπειτα θα γίνεται PCR τεστ και στη συνέχεια θα κρίνεται αν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο», τόνισε ο Ιβάν Σανθ, υπεύθυνος του Εθνικού Κέντρου της Γρίπης στο Βαγιαδολίδ.