Ξεκίνησε σήμερα ο εμβολιασμός των παιδιών 5 έως 11 ετών με τις πρώτες 60.000 δόσεις του ειδικά προσαρμοσμένου εμβολίου της Pfizer για τα παιδιά, τις οποίες εξασφάλισε η χώρα μας. Για την ώρα, αυτά τα ραντεβού (31.000 μέχρι χθες το απόγευμα της Τρίτης) φαίνεται πως κλείνονται με γοργό ρυθμό από τους γονείς με κάποιους μάλιστα να αναφέρουν πως το πρώτο διαθέσιμο ραντεβού που βρήκαν για τον εμβολιασμό των παιδιών τους πηγαίνει στις αρχές του Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο που γίνεται στα παιδιά, περιέχει το 1/3 του αντιγόνου της δόσης που γίνεται στους ενήλικες και το σχήμα που εφαρμόζεται είναι δύο δόσεων με μεσοδιάστημα 21 ημέρες. Στην περίπτωση που ένα παιδί έχει νοσήσει, το εμβόλιο χορηγείται μετά από τρεις μήνες.

«Τα εμβόλια για τα παιδιά κατασκευάζονται αυτή τη στιγμή που μιλάμε και φεύγουν απευθείας σε πολλές χώρες, γι’ αυτό κι έρχονται σε παρτίδες» εξηγεί στο Newsbeast ο Γιώργος Χρουσός, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής και Ενδοκρινολογίας στο ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών. Όπως συνεχίζει: «Για τα εμβόλια που διαθέτουμε, τα ραντεβού που έχουν κλειστεί είναι πολλά. Υπάρχει μεγάλη κινητικότητα. Ευτυχώς, υπάρχει πάρα πολύ ενδιαφέρον κάτι το οποίο φοβόμασταν και το σκεφτόμασταν δεδομένου ότι οι γονείς φαίνονταν πιο σκεπτικοί με τον εμβολιασμό των παιδιών τους».

Ο ίδιος μας έδωσε και την άποψη στο γιατί δεν μπαίνουν στον εμβολιασμό των παιδιών και οι ιδιώτες παιδίατροι, ομάδα που τυγχάνει μεγάλης αποδοχής και εμπιστοσύνης από τους γονείς. «Το θεωρούν μεγάλη φασαρία. Κι η αλήθεια είναι ότι η φασαρία είναι υπαρκτή. Αυτό που τους τρομάζει είναι η διαδικασία και η γραφειοκρατία αν θέλετε του πράγματος».

Εμβολιασμός παιδιού

Όσο για το πόσες δόσεις θα χρειαστούν τα παιδιά αυτής της ηλικίας, ο ίδιος λέει: «Οι αμερικανικές μελέτες για τον εμβολιασμό των παιδιών δείχνουν πως η σωστή διαδικασία είναι να γίνουν και οι δύο δόσεις. Δεν χωρά συζήτηση σε αυτό. Μπορούμε όμως να πούμε πως θεωρούμε πως τα αντισώματα στα παιδιά διαρκούν περισσότερο. Είναι ένα γενικότερος κανόνας αυτός- όσο νεότερος είναι κανείς τόσο περισσότερο διαρκούν και τα αντισώματα. Ενδεχομένως λοιπόν τα μικρά παιδιά να μπορούν να κρατούν τα αντισώματά τους και για έναν και ενάμιση χρόνο. Είναι πολύ πιθανό δηλαδή τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, να μη χρειαστούν επαναληπτικές και αναμνηστικές δόσεις, τουλάχιστον όχι γρήγορα. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα παιδιά έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα. Δεν πιστεύω ότι η Όμικρον θα αλλάξει τα δεδομένα για τα παιδιά και τον εμβολιασμό τους. Μοιάζει να ξεφεύγει κάπως από τα αντισώματα αλλά δεν φαίνεται να είναι επικίνδυνη. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή μου είναι τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά να εμβολιαστούν άμεσα γιατί αυτά είναι και που αναπτύσσουν τα περισσότερα προβλήματα από τον κορονοϊό».

Τι λένε οι ιδιώτες παιδίατροι

Σύμφωνα με τον Κώστα Νταλούκα, πρόεδρο των ελευθεροεπαγγελματιών παιδιάτρων Αττικής, από τους 3.500 παιδίατρους σε όλη τη χώρα αυτοί που εμβολιάζουν παιδιά δεν ξεπερνούν τους 150, ενώ στην Αττική από τους 1.500 περίπου αυτοί που κάνουν εμβολιασμό παιδιών είναι 20. Ο ίδιος μα εξήγησε γιατί είναι τόσο χαμηλή η συμμετοχή: «Από το υπουργείο Υγείας μας ζητούσαν πάρα πολλά χαρτιά για τις συμβάσεις. Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα ενώ θα μπορούσαμε απλώς να υπογράφουμε μια σύμβαση ως μέλη του ιατρικού συλλόγου που είμαστε. Την ίδια στιγμή, μιλάμε για εμβόλια που έχουν συγκεκριμένη διαχείριση. Πρέπει ο κάθε παιδίατρος που θα τα κάνει να έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 5 παιδιά στη σειρά μέσα σε 6 ώρες για εμβολιασμό για να μην “πετάμε” δόσεις.

Οι παιδίατροι πάντως που θέλουμε να εμβολιάσουμε τα παιδιά αυτής της ηλικίας περιμένουμε να μας δοθούν εμβόλια, ακόμα δεν τα έχουμε παραλάβει. Από τις συζητήσεις μας με το υπουργείο Υγείας, καταλαβαίνουμε ότι θα πάρουμε κι εμείς από τις αρχές Ιανουάριου όταν θα παραληφθούν και περισσότερες παρτίδες παιδικών εμβολίων στη χώρα μας. Στην ουσία όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες παίρνουν τα παιδικά εμβόλια σε δόσεις αυτή τη στιγμή, μικρές ποσότητες δόθηκαν και σε χώρες με πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από τον δικό μας. Οι ιδιώτες παιδίατροι ήδη αρχίζουν και εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους και απ’ ο, τι άκουσα να λέει και τον κο Θεμιστοκλέους, η διαδικασία των συμβάσεων θα απλοποιηθεί. Στα ιατρεία μας, οι γονείς δεν θα χρειάζονται να μπαίνουν στην πλατφόρμα για να κλείνουν τα ραντεβού τους, αλλά θα το κάνουν με ένα απλό τηλεφώνημα. Εμείς θα καταχωρούμε τον εμβολιασμό των παιδιών με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν και τα εμβολιαστικά κέντρα».

Ποια παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας πρέπει να σπεύσουν να εμβολιαστούν

Ο κος Νταλούκας μας είπε και ποια παιδιά πρέπει να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους. Πρόκειται για παιδιά παχύσαρκα, παιδιά με άσθμα, ανοσοκατεσταλμένα και παιδιά με διαβήτη. Στο ερώτημα του αν η ανοσία των παιδιών κρατάει περισσότερο από τους μεγάλους, ο ίδιος εμφανίστηκε επιφυλακτικός και είπε πως ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για αυτό το κομμάτι, το οποίο μελετάται αυτη τη στιγμή που μιλάμε. Παρ’ όλα αυτά, κατά τον κο Νταλούκα, τα παιδιά έχουν πιο καλό ανοσοποιητικό σύστημα και άρα οι ενδείξεις είναι πως θα “κρατούν” περισσότερο καιρό τα αντισώματά τους και πως το εμβόλιο του κορονοϊού έχει δείξει μέχρι στιγμής πολύ καλά αποτελέσματα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. «Το αν θα χρειαστεί να κάνουμε στα παιδιά αυτό το εμβόλιο κάθε ένα ή δύο χρόνια θα φανεί από τις τρέχουσες μελέτες που κοιτάνε πόσο διαρκεί η ανοσία».