Τη σημασία της ψυχικής υγείας με φόντο και τις επιπτώσεις που έχει η κρίση του κορονοϊού υπογράμμισε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ε.Ε. Στέλλα Κυριακίδου, μιλώντας στην «Έναρξη του Πανευρωπαϊκού Συνασπισμού Ψυχικής Υγείας».

«Οι τελευταίοι 18 μήνες μας υπενθύμισαν πόσο πολύτιμη, αλλά και πόσο ευάλωτη είναι η ψυχική μας υγεία. Η πανδημία έχει προκαλέσει απίστευτα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης ή μοναξιάς. Ως κλινική ψυχολόγος και τώρα ως Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και Ασφάλεια Τροφίμων, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι γνωρίζω απόλυτα τι σημαίνει αυτό», ανέφερε η κ. Κυριακίδου.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, η Ευρωπαία Επίτροπος εστίασε στους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, στους γονείς, στους νέους, οι οποίοι έχασαν τις κοινωνικές τους επαφές, αλλά και στους ανθρώπους που έχασαν τις δουλειές τους και «με δυσκολία τα βγάζουν πέρα. Όπως σε κάθε κρίση, οι πιο ευάλωτοι υπέφεραν περισσότερο».

«Εμείς, ως κοινωνία, θα νιώσουμε αυτόν τον αντίκτυπο για πολλά χρόνια. Και πρέπει να είμαστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσουμε», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Ως υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να διδαχθούμε από κάθε κρίση – και ένα από τα πιο ξεκάθαρα μαθήματα για μένα είναι η ανάγκη να κάνουμε περισσότερα για να προστατεύσουμε και να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των πολιτών μας».

Επιπροσθέτως, η Στέλλα Κυριακίδου τόνισε το πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη έχοντας «τη δύναμη να επιφέρει πραγματικές αλλαγές».

Στάθηκε στο ότι το νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο στοχεύει στη μεταμόρφωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και την προώθηση της ψυχικής ευεξίας και συμπλήρωσε, επιπλέον, πως «το νέο πρόγραμμα EU4Health παρέχει περαιτέρω εργαλεία για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας».

«Σας διαβεβαιώνω ότι ως Ευρωπαία Επίτροπος, αλλά και ως κλινική ψυχολόγος, θα συνεχίσω να εργάζομαι παράλληλα με όλους για την παροχή υποστήριξης σε όσους έχουν ανάγκη. Γιατί η μετά κορονοϊό ανάρρωση ξεκινά από εμάς. Από τη σωματική και την ψυχική μας υγεία», κατέληξε η Στέλλα Κυριακίδου.

Ο Συνασπισμός Ψυχικής Υγείας (Mental Health Coalition) θα στηρίξει τον Π.Ο.Υ. στην εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Δράσης στην Ψυχική Υγεία (EFAMH) 2021-2025, το οποίο στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο η ψυχική υγεία αντιμετωπίζεται και ιεραρχείται στην ευρύτερη περιοχή, σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας, από τα μέλη του κοινού στους επικεφαλής υγείας και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.