Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν από σήμερα τα διαγνωστικά κέντρα και οι εργαστηριακοί γιατροί αντιδρώντας στον συρρικνωμένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ σε ό,τι αφορά στις εργαστηριακές εξετάσεις, πχ. βιοχημικές, ακτινολογικές, απεικονιστικές.

Για το θέμα αυτό έχουν προγραμματίσει ευρεία σύσκεψη σήμερα το πρωί και στη συνέχεια πρόκειται να συναντηθούν με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, αφού θα αναγκάζονται να πληρώνουν εξολοκλήρου τις εξετάσεις τους στα διαγνωστικά κέντρα.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας προβλέπει ότι πλέον κάθε εργαστήριο ή διαγνωστικό κέντρο θα έχει πλαφόν στις εξετάσεις που μπορεί να διενεργεί όπως ακριβώς έχουν οι γιατροί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση φαρμάκων (μπορούν να συνταγογραφούν κάθε μήνα φάρμακα αξίας ίσης με το 80% της δαπάνης που τους αντιστοιχεί για τον ίδιο μήνα του 2013). Το πλαφόν για κάθε εργαστήριο και κέντρο θα είναι μηνιαίο και θα οριστεί με βάση τον αριθμό των παρακλινικών εξετάσεων – και τη δαπάνη που αναλογεί σε αυτές- του περασμένου έτους.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών, των διαγνωστικών κέντρων και των λοιπών παρόχων εμφανίζονται θετικοί στην εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για τη συνταγογράφηση όπως και για το μέτρο του πλαφόν. Διατηρούν ωστόσο ενστάσεις όσον αφορά στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ για τις εξετάσεις, θεωρώντας ότι είναι πολύ χαμηλός και ότι θα αφήνει ακάλυπτους τους ασφαλισμένους.

Τόσο οι εκπρόσωποι των παρόχων όσο και ο υπουργός Υγείας δηλώνουν ότι απεύχονται τυχόν διαφωνία στη σημερινή συνάντηση που θα οδηγήσει τελικά στη συνέχιση της επίσχεσης υπηρεσιών Υγείας εις βάρος τελικά των εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Ωστόσο, τα στελέχη του υπουργείου έχουν καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που οι πάροχοι πραγματοποιήσουν την επίσχεση υπηρεσιών.

«Μέλημά μας είναι να μην ταλαιπωρηθούν οι πολίτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Στο πλαίσιο αυτό οι επικεφαλής των Υγειονομικών Περιφερείων (ΥΠΕ) που έχουν την αρμοδιότητα και για τις δομές του ΠΕΔΥ έχουν λάβει εντολή να ενεργοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερα εργαστήρια του ΠΕΔΥ που από το τέλος Μαρτίου που επαναλειτούργησε το δίκτυο έμπαιναν σταδιακά στο σύστημα. Επίσης, υποστηρικτικό ρόλο εκτιμάται ότι μπορεί να έχουν και τα εργαστήρια των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία σε περίπτωση σκληρής αντίδρασης και επίσχεσης θα κληθούν να εξυπηρετήσουν εξωνοσοκομειακά τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.