Το λάθος ή το σωστό στη διατροφή είναι εντελώς υποκειμενικό και κρίνεται πάντα εκ των υστέρων με βάση το αποτέλεσμά του. Δεν υπάρχει κανείς που να μην κάνει λάθη στην διατροφή του και κανείς που να μπορεί να τα αποφύγει. Όλοι όμως μπορούμε να τα περιορίσουμε αν τα εντοπίσουμε έγκαιρα πριν γίνουν συνήθειες και πριν έχουν τραγικά αποτελέσματα.

Γνωρίστε ποια είναι, ελέγξτε και περιορίστε τα και μην επιτρέψετε να σας ελέγχουν και να καθοδηγούν την πορεία και τη ζωή σας.

Τα 10 μεγάλα ΝΑΙ

1) Να πίνετε καθημερινά μεγάλες ποσότητες νερού. Το νερό προλαμβάνει την αφυδάτωση, είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού κι ειδικά του ουροποιητικού συστήματος, βοηθάει στη γρήγορη απομάκρυνση των άχρηστων παραγώγων των καύσεων, μειώνει την κατακράτηση υγρών και παίζει ρόλο – κλειδί στη μείωση του σωματικού βάρους και στην καύση του λίπους.

2) Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Τα μικρά και συχνά γεύματα βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου του αίματος, στην καλύτερη και μεγαλύτερη αφομοίωση των θρεπτικών στοιχείων, στον έλεγχο της πείνας, στη διατήρηση της ενεργητικότητας, στη μείωση του σωματικού λίπους και στη βελτίωση της ταχύτητας του ολικού μεταβολισμού.

3) Τρώτε καθημερινά μια μεγάλη ποικιλία από τροφές. Η ποικιλία στις διατροφικές επιλογές αυξάνει την πιθανότητα λήψης όλων των απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, με την προϋπόθεση ότι δεν αποβαίνει σε βάρος της ποιότητας των επιλεγομένων τροφών.

4) Μασάτε πάντα καλά τις τροφές σας. Το αργό μάσημα διευκολύνει την πέψη και βοηθά τον εγκέφαλο να αντιληφθεί τα σήματα κορεσμού του στομάχου, ακόμα και με λιγότερη ποσότητα τροφής.

5) Τρώτε πάντα το φαγητό σας καθισμένοι στο τραπέζι. Το «γρήγορο» και «στο πόδι» φαγητό, δημιουργεί προβλήματα στη χώνευση και στην αφομοίωση των όποιων θρεπτικών συστατικών περιέχει. Τρώγοντας στο τραπέζι, απολαμβάνετε καλύτερα το φαγητό, μπορείτε να μασάτε αργά, να αντιλαμβάνεστε νωρίτερα ότι χορτάσατε, να τρώτε λιγότερο και να αφομοιώνετε περισσότερα.

6) Φάτε περισσότερο το πρωί, λιγότερο το μεσημέρι κι ακόμα λιγότερο το βράδυ. Το πρωινό γεύμα είναι το σημαντικότερο της ημέρας αρκεί να έχει την κατάλληλη σύνθεση και να μην είναι υπερβολικά βαρύ ή δύσπεπτο. Καθώς η ημέρα προχωρά χρειαζόσαστε όλο και λιγότερο φαγητό γιατί οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού μειώνονται με τον περιορισμό των δραστηριοτήτων σας. Φαγητό το οποίο δεν «δαπανάται» για ενέργεια συσσωρεύεται ως λίπος.

7) Δώστε μεγαλύτερη έμφαση στην κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Τα ωμά κι ατμόβραστα λαχανικά έχουν λίγες θερμίδες, περιέχουν υδατάνθρακες, νερό, βιταμίνες, μέταλλα και αρκετές φυτικές ίνες (απαραίτητες για την καλή λειτουργία του εντέρου). Τα ωμά φρούτα είναι από τις καλύτερες πηγές βιταμινών και δεν περιέχουν αρκετές θερμίδες, αν τρώγονται με μέτρο. Λαχανικά και φρούτα συμβάλλουν στην καλή υγεία του οργανισμού, προμηθεύοντάς του πολλές από τις απαραίτητες για την λειτουργία του ουσίες.

8) Μειώστε τα ζωικά λίπη, το βούτυρο και το κρέας. Τα ζωικά λίπη είναι συνυπεύθυνα για την αύξηση της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, που μπορούν να αποτελέσουν προδιαθεσικό παράγοντα για καρδιαγγειακά νοσήματα. Το κρέας εκτός από τα απαραίτητα θρεπτικά του στοιχεία, περιέχει και σειρά ουσιών που είναι δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία μας (ορμόνες, φάρμακα, τοξίνες, κ.λπ).

9) Αποφύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως η ζάχαρη, αυξάνουν τις πιθανότητες για πρόκληση μεταβολικών νοσημάτων όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Οι υδατάνθρακες είναι ενεργειακό στοιχείο για αυτό θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, ειδικά εάν δεν είστε από τα άτομα που έχουν έντονες σωματικές δραστηριότητες.

10) Μάθετε να αγοράζετε, να συντηρείτε, να προετοιμάζετε, να παρασκευάζετε και να καταναλώνετε τις τροφές με το σωστό τρόπο. Οι τροφές πρέπει να αγοράζονται από καταστήματα που τις διατηρούν και τις φυλάσσουν σωστά. Εσείς θα πρέπει να τις συντηρείτε με τον ενδεδειγμένο για κάθε τροφή τρόπο, να τις προετοιμάζετε κατάλληλα για το μαγείρεμα πλένοντάς τες προσεκτικά και να τις μαγειρεύετε έτσι ώστε να μην καταστρέφονται τα θρεπτικά συστατικά και οι βιταμίνες τους.

Πηγή: yourtrainer.gr