Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης μελέτης το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ συχνό φαινόμενο, τουλάχιστον μεταξύ όσων πάσχουν από μία ή περισσότερες διαταραχές ύπνου και οι οποίοι αποτελούν το περίπου ένα τρίτο του γενικού πληθυσμού!

Η μελέτη αυτή αποκαλύπτει ότι από τη «σεξυπνία», όπως αποκαλείται το παραπάνω φαινόμενο, προσβάλλεται ποσοστό τουλάχιστον 8% των ασθενών που απευθύνονται στους ειδικούς με διαταραχές ύπνου.

Υπολογίζεται πως ένα 35% του γενικού πληθυσμού πάσχει από μία ή περισσότερες τέτοιες διαταραχές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η αϋπνία, η υπνηλία, οι παραϋπνίες κ.α.

Η συγκεκριμένη μελέτη ανακοινώθηκε στο συνέδριο SLEEP 2010. Οι ερευνητές ρώτησαν 832 ασθενείς για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά, όταν κοιμόντουσαν. Με μεγάλη τους έκπληξη ανακάλυψαν πως το 11% των ανδρών και το 4% των γυναικών έπασχαν από «σεξυπνία».

«Μας εξέπληξε το πόσο συχνή είναι η σεξυπνία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια, Σάρον Α. Τσανγκ, από το Εργαστήριο Μελέτης του Ύπνου του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Health Network, στο Τορόντο. «Νομίζαμε ότι οι πάσχοντες θα ήταν ελάχιστοι, αλλά κατά μέσον όρο ήταν περισσότεροι από 1 στους 12». Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η συχνότητα της σεξυπνίας θα είναι χαμηλότερη στο γενικό πληθυσμό, αλλά ακόμα κι έτσι είναι πραγματικά πολύ πιο συχνή απ’ ό, τι νόμιζαν.

Η σεξυπνία ανήκει σε μια ομάδα διαταραχών του ύπνου οι οποίες αποκαλούνται παραϋπνίες και ουσιαστικά είναι ακούσιες συμπεριφορές οι οποίες εκδηλώνονται στη διάρκεια του ύπνου. Σύμφωνα με την δρα Τσανγκ, στις παραϋπνίες ανήκουν συμπεριφορές όπως το τρίξιμο των δοντιών, το να ανοίγουν τα μάτια αμέσως μόλις κοιμηθεί ο πάσχων, η ακούσια… επιδρομή στο ψυγείο και οι συζητήσεις με φανταστικούς ή πραγματικούς συνομιλητές.
Σε όλες τις περιπτώσεις, της «σεξυπνίας» συμπεριλαμβανομένης, ο πάσχων δε συνειδητοποιεί τι κάνει, ούτε και το θυμάται όταν ξυπνήσει.

Τι πρόβλημα υπάρχει λοιπόν εάν κάποιος πάσχει από «σεξυπνία»;

«Εφ’ όσον δεν αντιμετωπίζει νομικά προβλήματα εξαιτίας της και ο ερωτικός σύντροφος δεν έχει κανένα πρόβλημα μ’ αυτήν», απαντά η Τσανγκ. «Μόνο που είναι πολύ πιθανό το επόμενο πρωί να νιώθει εξαντλημένος και να μην ξέρει το γιατί»!