Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του προγράμματος «Εξοικείωση ανθρώπων τρίτης ηλικίας με τις νέες τεχνολογίες», που υλοποιήθηκε, πέρσι, σε δήμους του νομού Θεσσαλονίκης, η χρήση νέων τεχνολογιών δε διευκολύνει μόνο την καθημερινή ζωή των ηλικιωμένων, αλλά, μπορεί να συμβάλει και στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας και να έχει θετική επίδραση στην κατάθλιψη, την αίσθηση μοναξιάς και τον αυτοέλεγχο.

Η χρήση του Ίντερνετ, η αποστολή ενός μηνύματος με το κινητό, η ανάληψη χρημάτων και η πληρωμή λογαριασμών μέσω ΑΤΜ, η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων δεν φαίνεται πια… βουνό για τα 86 άτομα, ηλικίας από 55 έως και 90 ετών, που παρακολούθησαν το 2010, για 12 εβδομάδες, το παραπάνω πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισαγωγή στην κινητή τηλεφωνία, τη χρήση οικιακών συσκευών, συσκευών ανάληψης χρημάτων, συστημάτων τηλεπρόνοιας, τηλεϊατρικής και της φωνητικής πύλης «1535», για να κλείσουν ραντεβού στο νοσοκομείο. Ακόμη, τη χρήση υπολογιστών και Διαδικτύου.

Στο τέλος του προγράμματος, οι ηλικιωμένοι που το παρακολούθησαν, ένιωθαν εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία, ενώ η επιτυχία του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη κίνησε το ενδιαφέρον δήμων και άλλων περιοχών της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο, ειδικευόμενο ψυχίατρο, Γεώργιο Φλώρο, έχουν αναφερθεί πολλαπλά θετικά αποτελέσματα από την εισαγωγή της χρήσης του Διαδικτύου σε άτομα τρίτης ηλικίας. Μεταξύ άλλων, οι διαδικτυακές ενασχολήσεις ενισχύουν τη αίσθηση ελέγχου, ευεξίας, αποτελεσματικότητας και ευχαρίστησης από τη ζωή. Η χρήση του από άτομα τρίτης ηλικίας επέφερε θετικές συνέπειες σε δείκτες κατάθλιψης μοναξιάς, αυτοελέγχου και γενικής ικανοποίησης από τη ζωή.