Η καθημερινότητα είναι γεμάτη μικρές, σχεδόν αυτόματες, συνήθειες που δεν τους δίνουμε πολλή σημασία. Μία από αυτές είναι η επίσκεψη στην τουαλέτα. Κι όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο τρόπος και πιο συγκεκριμένα ο χρόνος που χρειαζόμαστε για να ουρήσουμε μπορεί να αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία για την κατάσταση της υγείας μας. Αν νομίζατε ότι η τουαλέτα είναι απλώς ένα διάλειμμα από τη ρουτίνα, ήρθε η ώρα να το ξανασκεφτείτε: οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα δευτερόλεπτα που περνάμε εκεί μέσα μπορεί να μας προειδοποιούν για σοβαρά προβλήματα, όπως αναφέρει η Daily Mail.
Το «μαγικό» νούμερο των 21 δευτερολέπτων
Επιστήμονες από το Georgia Institute of Technology διαπίστωσαν πως τα περισσότερα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρώπων, χρειάζονται περίπου 21 δευτερόλεπτα για να αδειάσουν πλήρως την ουροδόχο κύστη τους. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως «Νόμος της Ούρησης», παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2015 και κέρδισε μάλιστα το χιουμοριστικό βραβείο IG Nobel, που απονέμεται σε περίεργες ή αστείες επιστημονικές μελέτες με πραγματική αξία.
Η ιδέα πίσω από αυτόν τον «κανόνα» είναι ότι η κύστη και η ουρήθρα έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να δημιουργούν την απαραίτητη πίεση, ώστε να αδειάζουν αποτελεσματικά και με σχεδόν σταθερό ρυθμό – ανεξαρτήτως του μεγέθους του ζώου και του ανθρώπου.

Τι σημαίνει αν ουρείτε πολύ γρήγορα ή πολύ αργά;
Όπως τονίζουν οι ειδικοί, σημαντικές αποκλίσεις από τον φυσιολογικό αυτό χρόνο μπορεί να υποδεικνύουν ιατρικά προβλήματα. Για παράδειγμα:
- Αν ουρείτε πολύ γρήγορα και συχνά, ενδέχεται να έχετε υπερδραστήρια κύστη ή ουρολοίμωξη.
- Αν καθυστερείτε υπερβολικά να ουρήσετε ή η ούρηση διαρκεί σημαντικά περισσότερο, ίσως αντιμετωπίζετε ουρολογικά προβλήματα, όπως στένωση της ουρήθρας ή πρόβλημα στον προστάτη.
Επιπλέον, η συστηματική κατακράτηση των ούρων μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Έχουν καταγραφεί περιπτώσεις, όπως εκείνη ενός άντρα στην Κίνα, ο οποίος αφού ήπιε 10 μπίρες και δεν επισκέφθηκε την τουαλέτα για 18 ώρες, υπέστη τρεις ρήξεις στην ουροδόχο κύστη και χρειάστηκε νοσηλεία για χειρουργική επέμβαση.
Άλλος ένας αστάθμητος παράγοντας είναι ο χρόνος που περνάμε στην τουαλέτα χαζεύοντας στο κινητό. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι η συνήθεια αυτή μπορεί να προκαλέσει:
- Αιμορροΐδες
- Χαλάρωση πυελικού εδάφους
- Ακόμα και ορθοκήλη
Η παρατεταμένη πίεση στην περιοχή του ορθού λόγω της στάσης μπορεί να έχει σοβαρές μακροπρόθεσμες συνέπειες.
Οι ειδικοί προτείνουν να προσέχουμε τις συνήθειές μας και να ακούμε το σώμα μας. Η κανονική ροή ούρησης, η συχνότητα και η διάρκεια της διαδικασίας είναι ενδείξεις που δεν πρέπει να αγνοούμε. Αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο, καλό είναι να συμβουλευτείτε γιατρό.