Για χρόνια, τα σπορέλαια όπως το ηλιέλαιο, το κραμβέλαιο (canola) και το σησαμέλαιο, αντιμετωπίζονταν από διατροφικούς influencers και wellness γκουρού σαν «τοξικά» προϊόντα, ακατάλληλα για την κουζίνα και ιδανικά για καθαριστικά.
Ωστόσο, μια νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής, φαίνεται πως ανατρέπει όσα πιστεύαμε. Τα ευρήματα δείχνουν πως υψηλά επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2, λόγω της μειωμένης φλεγμονής.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της New York Post, το λινολεϊκό οξύ είναι ένα από τα βασικά ωμέγα-6 λιπαρά οξέα και βρίσκεται σε αφθονία στα σπορέλαια, τα οποία προέρχονται από τους σπόρους φυτών. Παρότι στο παρελθόν κατηγορήθηκαν για την προαγωγή φλεγμονών και μεταβολικού κινδύνου, τα νέα στοιχεία δείχνουν το αντίθετο.
Controversial ‘unhealthy’ food can actually prevent heart disease and Type 2 diabetes: study https://t.co/zmp7zh1HWb pic.twitter.com/Blhzwdla3p
— New York Post (@nypost) June 24, 2025
Όπως δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Kevin C. Maki από το Indiana University, η έρευνα βασίστηκε σε δείγματα αίματος από 1.900 άτομα και όχι σε ερωτηματολόγια διατροφής, κάτι που την καθιστά πιο αξιόπιστη από προηγούμενες μελέτες παρατήρησης.
«Όσοι είχαν υψηλότερα επίπεδα λινολεϊκού οξέος στο αίμα τους εμφάνιζαν χαμηλότερους δείκτες φλεγμονής και καλύτερους δείκτες γλυκόζης και μεταβολισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παρά τις θετικές ενδείξεις, πολλοί ειδικοί συνεχίζουν να προτείνουν μέτρο στη χρήση σπορελαίων. Όπως εξηγεί η διατροφολόγος Kerry Beeson, τα σπορέλαια είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά, ωστόσο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-6, κάτι που παλαιότερα είχε συνδεθεί με αυξημένη φλεγμονή. Παρ’ όλα αυτά, δεν υπάρχει ισχυρή απόδειξη ότι η υψηλή πρόσληψη ωμέγα-6 προκαλεί ασθένειες.
Η ίδια προτείνει μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση: «Μην βασίζεστε αποκλειστικά σε σπορέλαια για το μαγείρεμα. Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας και ενισχύστε τη διατροφή σας με καλά λιπαρά όπως ωμέγα-3, από ψάρια, λιναρόσπορο, chia και καρύδια».