Η «μεσογειακή κουζίνα» αναγνωρίζεται ως μια από τις καλύτερες για την υγεία στον κόσμο. Ωστόσο μια νέα έρευνα δείχνει ότι υπάρχει κάτι ακόμη καλύτερο από τη «μεσογειακή κουζίνα»: Ο «μεσογειακός τρόπος ζωής».

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Mayo Clinic Proceedings, οι άνθρωποι που ακολουθούν τον «μεσογειακό τρόπο ζωής» – συμπεριλαμβανομένων της διατροφής και των διατροφικών συνηθειών, της ξεκούρασης και της σωματικής άσκησης – έχουν χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας σχεδόν από όλες τις αιτίες, ακόμη και από τον καρκίνο.

Μάλιστα, όπως προκύπτει, τα οφέλη αυτού του τρόπου ζωής μπορούν να αναπαραχθούν και εκτός της Μεσογείου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι μεσήλικες που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και ακολουθούν τον μεσογειακό τρόπο ζωής έχουν μειωμένη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες κατά 29% και από τον καρκίνο κατά 28%. Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της μελέτης αξιολογήθηκαν οι συνήθειες 110.799 ατόμων, ηλικίας μεταξύ 40 και 75 ετών, σε μια περίοδο παρακολούθησης εννέα ετών.

Η Δρ Mercedes Sotos-Prieto, PhD, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Επιδημιολόγος Διατροφής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης και Επίκουρος Καθηγητής στο Harvard T.H Chan School of Public Health, δήλωσε στο Healthline:

«Αυτή η μελέτη προσθέτει στη βιβλιογραφία ότι πέρα από τη διατροφή, άλλα στοιχεία του Μεσογειακού Τρόπου Ζωής μπορούν να διαδραματίσουν συνδυαστικό και ισχυρότερο ρόλο στον κίνδυνο θνησιμότητας, καρκίνου και καρδιαγγειακών παθήσεων, όχι μόνο σε μεσογειακές χώρες αλλά και σε μη μεσογειακές χώρες».

Τι είναι όμως ο «μεσογειακός τρόπος ζωής»; Η Mercedes Sotos-Prieto και η ερευνητική της ομάδας, χρησιμοποιώντας το σύστημα MEDLIFE, καθόρισαν τον βαθμό προσκόλλησης των ανθρώπων που συμμετείχαν στον μεσογειακό τρόπο ζωής. Οι παράγοντες MEDLIFE αναλύθηκαν σε τρεις μεγάλες κατηγορίες: Μεσογειακή διατροφή, διατροφικές συνήθειες και σωματικές και κοινωνικές συνήθειες.

Η μεσογειακή διατροφή ορίζεται από την υψηλή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, υγιεινών λιπαρών (όπως το ελαιόλαδο) και άπαχης πρωτεΐνης, κυρίως ψαριού.

Οι διατροφικές συνήθειες της περιοχής περιλαμβάνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης αλατιού και ζάχαρης, τη μειωμένη έκθεση σε επεξεργασμένα τρόφιμα και τη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Οι κοινωνικοί παράγοντες και η «ευθυμία», όπως είναι οι όροι που χρησιμοποιούνται στη μελέτη, περιλαμβάνουν συναναστροφή με φίλους, ειδικά κατά τη διάρκεια των γευμάτων, συλλογικά αθλήματα, περιορισμένες καθιστικές δραστηριότητες και μεσημεριανό ύπνο.

Βάσει των παραπάνω χαρακτηριστικών και το πόσο συμμορφώνονται σε αυτά, αξιολογήθηκε και ο τρόπος ζωής των ανθρώπων που έγινε αντικείμενο μελέτης. Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε πως όσοι είχαν το υψηλότερο επίπεδο προσκόλλησης στον μεσογειακό τρόπο ζωής είχαν και τα υψηλότερα οφέλη σε σύγκριση με εκείνους των οποίων το επίπεδο προσκόλλησης ήταν πολύ χαμηλότερο.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές προσδιόρισαν ότι κάθε αύξηση δύο μονάδων στη βαθμολογία MEDLIFE (βαθμολογία προσκόλλησης) ενός ατόμου συσχετίστηκε με 9% χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας τόσο από κάθε αιτία όσο και από καρκίνο.

Η Kristin Kirkpatrick, διαιτολόγος και πρόεδρος της KAK Consulting, είπε στο Healthline ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν εξέπληξαν. «Η μεσογειακή διατροφή έχει διαπιστωθεί σταθερά ότι μειώνει τη συχνότητα εμφάνισης πολλών χρόνιων παθήσεων», είπε και πρόσθεσε:

«Σχετικά με τον καρκίνο, δείχνει ένα παράδειγμα για το πώς ένα διατροφικό πρότυπο με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει στη συνολική υγεία και στην πρόληψη του καρκίνου. Για παράδειγμα, πολλά από τα τρόφιμα που βρίσκονται στη μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, τα οποία έχει βρεθεί σε άλλες μελέτες ότι παίζουν προστατευτικό ρόλο έναντι ορισμένων χρόνιων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου».

Εάν ενδιαφέρεστε να φέρετε λίγη από τη Μεσόγειο στη ζωή και την κουζίνα σας, η Kirkpatrick πρόσφερε μερικές απλές συμβουλές:

  • Βάλτε στο μενού σας θρεπτικά συστατικά: προτιμήστε λαχανικά και χούμους ή ανάμεικτους ξηρούς καρπούς αντί για πατατάκια.
  • Το πιάτο σας να έχει κάθε μέρα πέντε χρώματα. «Αν το κάνετε αυτό σημαίνει ότι τρώτε περισσότερα φυτά και δοκιμάζετε μια ποικιλία επιλογών που παρέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών».
  • Στόχος να καταναλώνετε περισσότερες φυτικές ίνες και να προσθέσετε περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως στη διατροφή σας.
  • Περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, ζάχαρης και επεξεργασμένων δημητριακών.