Την εκτίμησή του για το πώς συνέβη αλλά και για το πώς μπορούσε να αποφευχθεί το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, έδωσε ο ναύαρχος εν αποστρατεία του Λιμενικού και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, φιλοξενούμενος στην ΕΡΤ.

«Πώς βυθίστηκε αυτό; Κάποιος από τους διακινητές, το συνηθίζουν και το κάνουν, δυστυχώς με δόλο αυτό, έβαλε νερό μέσα στο σκάφος από το μηχανοστάσιο, μπήκε πλημμύρισε πήρε κλίση το σκάφος και λόγω του βάρους του βυθίστηκε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Είναι ένας θάνατος πάρα πολύ σκληρός» εκτίμησε.

Ο ίδιος μιλώντας για το αλιευτικό σκάφος, σημείωσε: «Δυστυχώς είναι μια κατάσταση πάρα πολύ δύσκολη. Πρόκειται για ένα σαπιόπλοιο, ένα πλωτό νεκροταφείο στην κυριολεξία. Ένα σκάφος πάρα πολύ παλιό, χωρίς πιστοποιητικά που έσυρε στον υγρό τάφο κανείς δεν ξέρει πόσους ανθρώπους.
Οι διακινητές συνήθως τους βάζουν σε τέτοια παλιά σκάφη, γιατί δεν τα χρειάζονται, δεν αξίζουν άλλωστε για σκραπ πηγαίνουν συνήθως και μεταφέρουν αθώους ανθρώπους. Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία και πρέπει να είναι και πολλά μικρά παιδιά».

Για την πρακτική να κλειδώνουν τα γυναικόπαιδα στο αμπάρι, ο πραγματογνώμονας σημείωσε: «Όταν μπαίνουν μέσα τέτοιοι αθώοι άνθρωποι, συνήθως τα γυναικόπαιδα τα βάζουν κάτω στα αμπάρια για να προστατεύονται κάπως περισσότερο σε σχέση με τους ενήλικες άνδρες, αυτή είναι η τακτική τους. Συνήθως όμως τους κλειδώνουν κάτω ώστε να μην μπορούν να ανέβουν πάνω».

Ο ναύαρχος εν αποστρατεία, Νίκος Σπανός, τόνισε ότι οι ελληνικές Αρχές θα έπρεπε να προχωρήσουν σε διάσωση ακόμα και παρά την άρνηση των επιβαινόντων: «Το σκάφος αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο ακόμα και αν έχει μπουνάτσα. Γιατί είναι αναξιόπλοο, δεν έχει πιστοποιητικά, έχει πάνω ανθρώπους κρεμασμένους σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο, άρα πρέπει να δράσει η ελληνική πολιτεία δια των οργάνων της. Να οργανώσει τον επιχειρησιακό της σχεδιασμό, πλωτά μέσα να σπεύσουν στην περιοχή για να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη.

Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δεν θα σας βοηθήσω. Η μετατόπιση έχει να κάνει με άλλα γεγονότα. Η επιχείρηση, προσεγγίζουν σκάφη. Για να βρούμε το σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα χρειάζονται κάποιες ώρες. Το βρήκαμε εγκαίρως και το παρακολουθούσαμε. Δεν ρωτάμε το προσωπικό που κινδυνεύει αν χρειάζεται βοήθεια, βοήθεια χρειάζονται γιατί το σκάφος είναι ακυβέρνητο. Σημαίνει ότι πρέπει να κάνω τα δέοντα για να πάει το σκάφος σε ασφαλές αγκυροβόλιο.

Στο Γύθειο υπήρχε το σκάφος «Αιγαίο Πέλαγος». Όφειλε να τρέξει στην περιοχή και οποιοδήποτε άλλο ρυμουλκό. Είχαμε τον χρόνο να το κάνουμε. Το ακυβέρνητο σημαίνει δεν έχει μηχανή και δεν έχει πηδάλιο. Χρήζει άμεσης βοήθειας. Η εικόνα που βλέπετε από τη Frontex. 80 μέτρα σκάφος, μπορούσε να βάλει όλο τον κόσμο επάνω, έχει νοσοκομείο να περιθάλψει τον κόσμο. Θα μπορούσε ένα τέτοιο σκάφος να κρατήσει ένα τέτοιο σκάφος ενώ έχει πάρει κλίση».