Σε μια εποχή που αυτό που έχουμε περισσότερο ανάγκη είναι οι καλές ειδήσεις, ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει με τον πιο γλαφυρό τρόπο την πραγματικότητα στην οποία ζούμε ανά τον κόσμο. Ένα καρουζέλ φωτογραφιών χαράς και οδύνης, ανεμελιάς και προσπάθειας για επιβίωση -όλων εκείνων δηλαδή που κάνουν τη ζωή μας να έχει κάποιο νόημα- είναι αρκετό για να προκαλέσει τα πιο έντονα συναισθήματα στον καθένα από εμάς.

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, λοιπόν. Αυτό είναι σίγουρο και αποδεδειγμένο. Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο δεν χρειάζονται πολλά λόγια για τις παρακάτω φωτογραφίες. Στις εικόνες που ακολουθούν από το Associated Press συμπυκνώνονται όσα έγιναν στον κόσμο την εβδομάδα που πέρασε.

Τούρντα, Ρουμανία: Πυρηνικοί φόβοι στην Ευρώπη

Άνθρωποι περπατούν σε μια στοά πρόσβασης στο Salina Turda, ένα πρώην αλατωρυχείο που μετατράπηκε σε τουριστικό αξιοθέατο, το οποίο τώρα περιλαμβάνεται από τις αρχές έκτακτης ανάγκης ως πιθανό καταφύγιο πολιτικής άμυνας στην Turda, στην κεντρική Ρουμανία. Οι μάχες γύρω από τους πυρηνικούς σταθμούς της Ουκρανίας και οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων έχουν ξυπνήσει εκ νέου τους πυρηνικούς φόβους στην Ευρώπη. Αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό σε χώρες που βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, όπως η Πολωνία, όπου η κυβέρνηση διέταξε αυτόν τον μήνα να γίνει απογραφή των καταφυγίων της χώρας για προληπτικούς λόγους.

Μασσαλία, Γαλλία: Στη δίνη απεργιών και διαδηλώσεων

Διαδηλωτές φωνάζουν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης, την περασμένη Τρίτη στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία. Η Γαλλία βρίσκεται στη δίνη απεργιών στις μεταφορές και διαμαρτυριών για αύξηση μισθών, οι οποίες συμπίπτουν με τις πολυήμερες απεργίες μισθωτών που έχουν ήδη παραλύσει τα διυλιστήρια και τις αποθήκες καυσίμων, προκαλώντας σημαντικές ελλείψεις βενζίνης σε όλη τη χώρα.

NASA: Η μαγεία του σύμπαντος

Αυτή η εικόνα που κυκλοφόρησε από τη NASA την περασμένη Τετάρτη δείχνει τους Στύλους της Δημιουργίας, που καταγράφηκαν από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb σε προβολή κοντά στο υπέρυθρο φως. Μια εικόνα που στην κυριολεξία προκαλεί δέος ως προς το τι υπάρχει στο σύμπαν εκεί έξω… (*η φωτογραφία παρέχεται αποκλειστικά από τη NASA)

Νέα Υόρκη, ΗΠΑ: Οι ένορκοι στο πλευρό του

Ο Αμερικανός ηθοποιός Κέβιν Σπέισι φεύγει από το δικαστικό μέγαρο Daniel Patrick Moynihan στη Νέα Υόρκη. Οι ένορκοι τάχθηκαν υπέρ του Κέβιν Σπέισι την περασμένη Πέμπτη σε μία από τις αγωγές που εκτροχίασαν την καριέρα του σταρ του κινηματογράφου, κρίνοντας ότι δεν κακοποίησε σεξουαλικά τον Άντονι Ραπ, τότε 14 ετών, ενώ και οι δύο ήταν σχετικά άγνωστοι ηθοποιοί σε έργα του Μπρόντγουεϊ τη δεκαετία του 1980.

Κρήτη, Ελλάδα: Η επόμενη μέρα της βιβλικής καταστροφής

Αυτοκίνητα βυθισμένα στο νερό, μετά από τις έντονες καταιγίδες στο χωριό Αγία Πελαγία, στην Κρήτη που σημειώθηκαν το προηγούμενο Σάββατο, με αποτέλεσμα δύο άτομα να χάσουν την ζωή τους. Από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν επλήγησαν Σητεία, Ιεράπετρα, Λιβάδια, Άγιος Ιωάννης Λασιθίου, Αγία Πελαγία, Λυγαριά και Ηράκλειο, με περιουσίες να χάνονται, σπίτια και αυτοκίνητα να παρασύρονται.

Κίεβο, Ουκρανία: Συγκλονιστική επίθεση με drone

Πυροσβέστες εργάζονται μετά από επίθεση drone σε κτίρια στο Κίεβο την περασμένη Δευτέρα. Κύματα από αεροσκάφη «αυτοκτονίας» γεμάτα εκρηκτικά έπληξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας την ώρα που οι οικογένειες ετοιμάζονταν να ξεκινήσουν την εβδομάδα τους νωρίς τη Δευτέρα, με τις εκρήξεις να αντηχούν σε όλο το Κίεβο, βάζοντας φωτιά σε κτίρια και κάνοντας τους κατοίκους της πόλης να τρέχουν σε καταφύγια.

Πεκίνο, Κίνα: Ο ορισμός της απόλυτης συμμετρίας

Οικοδέσποινες ετοιμάζουν ποτά στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού πριν από την τελετή έναρξης του 20ου Εθνικού Συνεδρίου του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας στο Πεκίνο. Η Κίνα εγκαινιάζει την Κυριακή ένα συνέδριο του κόμματος που πραγματοποιείται δύο φορές την δεκαετία, στο οποίο ο ηγέτης Σι Τζινπίνγκ αναμένεται να λάβει μια τρίτη πενταετή θητεία που θα σπάσει το πρόσφατο προηγούμενο και θα καθιερωθεί ως ο αναμφισβήτητα ισχυρότερος Κινέζος πολιτικός μετά τον Μάο Τσετούνγκ.

Λονδίνο, Μεγάλη Βρετανία: Η θητεία των έξι εβδομάδων

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας παραιτήθηκε την Πέμπτη, υποκύπτοντας, τελικά, στο αναπόφευκτο μετά από μια ταραχώδη θητεία έξι εβδομάδων κατά την οποία οι πολιτικές της προκάλεσαν αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές και μια εξέγερση στο κόμμα της, που εξαφάνισε το κύρος της.

Ριαζάν, Ρωσία: Ο έλεγχος ότι όλα βαίνουν καλώς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν φοράει προστατευτικά γυαλιά καθώς επισκέπτεται ένα στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο της Δυτικής Στρατιωτικής Περιφέρειας για κινητοποιημένους εφέδρους στην περιοχή Ριαζάν στη Ρωσία.

Πορτ-ο-Πρενς, Αϊτή: Η ζωή συνεχίζεται όπως και να ‘χει

Παιδιά τρέχουν μπροστά από ένα δοκάρι που χρησιμοποιείται για να κρεμάσουν ρούχα στη δημόσια πλατεία Ούγκο Τσάβες που μετατράπηκε σε καταφύγιο για οικογένειες, όταν αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων μεταξύ ένοπλων συμμοριών στο Πορτ-ο-Πρενς στην Αϊτή.