Ανάμεσα στα προϊόντα οι τιμές των οποίων έχουν πάρει την ανιούσα, βρίσκεται και το πολυλατρεμένο για τον Έλληνα σουβλάκι. Τις τελευταίες μάλιστα ημέρες ακούμε και διαβάζουμε πολλά για το ποιες είναι οι νέες τιμές που πωλείται. Να θυμίσουμε σε αυτό το σημείο πως πριν μπει η χώρα μας στο ευρώ, το σουβλάκι το τυλιχτό κόστιζε 250 δραχμές, δηλαδή περίπου 0,73 ευρώ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Newsbeast το σουβλάκι απέχει πολύ ακόμα από το να κοστίζει 3,90 ευρώ, όπως αναπαράγεται σε πολλά δημοσιεύματα.

Η υψηλότερη τιμή που βρήκαμε στην Αθήνα είναι τα 3 ευρώ για τυλιχτό σουβλάκι και τα 2 ευρώ για καλαμάκι σε τουριστικό ψητοπωλείο στο ακόμα πιο τουριστικό Μοναστηράκι. Οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες μας μιλήσαν είτε για μια τιμή σταθερή στα 2,50 ευρώ το τυλιχτό και στο 1,50 με 1,60 ευρώ το καλαμάκι, τιμές όμως που προσπαθούν να κρατήσουν με τα νύχια και τα δόντια. Πολλοί άλλοι έχουν ήδη προχωρήσει σε αυξήσεις από 20 έως 30 λεπτά, δηλαδή με το τυλιχτό να κοστίζει 2,80 ή 2,90 ευρώ και το καλαμάκι 1,70 ή 1,80 ευρώ.

Όλοι όμως, μηδενός εξαιρουμένου, θεωρούν πως οι ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις είναι μπροστά μας και τίποτα δεν μπορεί να τις σταματήσει παρ’ εκτός από έναν εξορθολογισμό της αγοράς, ο οποίος όμως δεν περνάει από το χέρι τους. Το σουβλάκι είναι πάντως αυτό το προϊόν, το οποίο δείχνει ανάγλυφα την τρελή κούρσα των αυξήσεων, μιας και τα προϊόντα που… έχει πάνω του είναι πολλά.

Ο Σταύρος Οικονόμου, ιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του, σε δύο ψητοπωλεία-σουβλατζίδικα, το ένα στην Πέτρου Ράλλη στο Κερατσίνι και το άλλο στο Νέο Φάληρο εξηγεί στο Newsbeast πως οι επαγγελματίες του χώρου προχώρησαν σε αυξήσεις στις τιμές στο σουβλάκι στις αρχές αυτού του μήνα

Όπως μας λέει ο ίδιος: «Αρχές του χρόνου, πούλαγα το σουβλάκι 2,50 ευρώ, τώρα το έχω πάει στα 2,80 ευρώ το πιτόγυρο και πηγαίνουμε καρφωτά για 3 ευρώ, μέχρι τέλος του μήνα. Το δε καλαμάκι το πωλούσαμε 1,60 ευρώ και πήγαμε ήδη στο 1,90. Οι αυξήσεις όμως μπορούν να έχουν μεγάλες αποκλίσεις, έχουμε ακούσει ότι στο κέντρο της Αθήνας το έχουν βάλει και 3,50 ευρώ το τυλιχτό. Ο καθένας αυξάνει την τιμή ανάλογα με τις δυνατότητες του και τα περιθώρια του. Για εμένα που έχω δεύτερο κατάστημα, η κατάσταση μπορεί να εξισορροπηθεί, κάπως, για την ώρα.

Πολλοί ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων, σκεφτόμαστε ότι με τα έξοδα που έχει ο κόσμος: ενέργεια, βενζίνη, όλα αυτά και μέσα σε ένα κρύο χειμώνα, αν το ακριβύνουμε κι άλλο το σουβλάκι, θα το κόψουν στο τέλος οι πελάτες μας. Δυστυχώς, το σουβλάκι κατάντησε είδος πολυτελείας. Ήταν το πιο οικονομικό φαγητό του λαού, αλλά έτσι όπως μας έκαναν πως να το αντιμετωπίσουμε κι εμείς;

«Εγώ θα πάω με την μικρή αυτή αύξηση μέχρι το Πάσχα. Μέχρι εκεί αντέχω. Μεσολαβεί η Μεγάλη Εβδομάδα, που ούτως ή άλλως το προϊόν μας εξ’ αντικειμένου πέφτει λόγω νηστείας. Μετά θα δω τι θα έχει γίνει. Θα έχει τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία ή τέλος πάντων θα έχει χαλαρώσει λίγο η κατάσταση; Αν οι ανατιμήσεις των προϊόντων συνεχίζονται ως τότε ακάθεκτα θα προχωρήσω αναγκαστικά και εγώ σε περαιτέρω αυξήσεις».

Πως οι αυξήσεις στα επί μέρος προϊόντα συμπαρασύρουν την τελική τιμή

Ο κος Οικονόμου μας εξηγεί πως ειδικά τα σπορέλαια τα οποία έρχονται σε μεγάλο ποσοστό από την Ουκρανία, έχουν πιάσει υπέρογκες τιμές. Ο ίδιος μας έδωσε και παραδείγματα των αυξήσεων.

«Μέχρι πριν λίγο καιρό παίρναμε τον γύρο τον χοιρινό 4 ευρώ το κιλό και τώρα έχει φτάσει τα 4.60 ευρώ. Tην ίδια αύξηση πήρε και το κοτόπουλο. Σκεφτείτε όμως πως από αυτό το συγκεκριμένο προϊόν, εγώ χρειάζομαι 60 κιλά την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα. Το καλαμάκι το χοιρινό το παίρναμε 0,60 λεπτά το τεμάχιο και τώρα το παίρνουμε 1 ευρώ. Οι πίτες ανέβηκαν 20 λεπτά. Τις αγοράζαμε 0,90 λεπτά και τώρα 1,10. Τις πατάτες (σ.σ κομμένες) τις πληρώναμε 1,05 και τώρα κοστίζει 1,30 ευρώ το κιλό. Στα μαγαζιά μου χρειάζομαι 60 κιλά πατάτες την ημέρα. Αγοράζαμε τις ντομάτες 0,90 λεπτά το κιλό και τώρα κοστίζουν 1,60».

Ο ιδιοκτήτης δύο ψητοπωλείων, Σταύρος Οικονόμου

Όσο για τους καταναλωτές, σύμφωνα με τον κο Οικονόμου, αυτοί έχουν ήδη αρχίσει να μειώνουν την κατανάλωση μέσα στο ασφυκτικό κλίμα λιτότητας όπου ζούμε. Όπως μας περιγράφει ο ίδιος: «Πελάτες και φίλοι μού λένε πως εκεί που έτρωγαν δύο φορές την εβδομάδα σουβλάκια τώρα τρώνε μία ή αντί να παραγγείλουν τρία, παραγγέλνουν δύο. Υπάρχει ήδη δηλαδή μια μικρή πτώση του τζίρου. Οι άνθρωποι της εστίασης νιώθουμε πως είμαστε σε οικονομικό πόλεμο εδώ και χρόνια. Εκεί που είχαμε τον κορονοϊό, τώρα ήρθε και η ακρίβεια. Δεν έχουμε προλάβει να πάρουμε ανάσα».

Πασχίζουν να κρατήσουν τις τιμές, σε ελεύθερο καλπασμό η τιμή των σπορέλαιων

Ιδιοκτήτης σε ένα από τα πιο παλιά σουβλατζίδικα στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Ασκληπιού, μας ανέφερε με τη σειρά του πως για την ώρα διατηρεί την τιμή του πιτόγυρου στα 2,50 ευρώ και το καλαμάκι στο 1,50 ευρώ αλλά αυτό είναι μόνο ζήτημα ημερών να αλλάξει.

Γύρος

Όπως μας είπε ο ίδιος: «Στην περιοχή που βρισκόμαστε εμείς, Εξάρχεια και πέριξ, το σουβλάκι δεν έχει φύγει πάνω από τα 2,90 ευρώ και το 3,50 δεν είναι ακόμα πραγματικότητα. Κάποιοι προχωρούν πιο γρήγορα στις αυξήσεις, κάποιοι πιο αργά, έχει να κάνει με το πόσους υπαλλήλους έχεις, αν το κατάστημα είναι ιδιόκτητο ή όχι κτλ κτλ.

Μερικές αυξήσεις είναι πάντως εξωφρενικές και αυτές έχουν να κάνουν με τα σπορέλαια ή τα φοινικέλαια, λάδια που κατά κόρον χρησιμοποιούμε εμείς και τα οποία έρχονται από Ουκρανία. Σκεφτείτε ότι μια παλέτα σπορέλαιων που περιλαμβάνει 80 δεκάλιτρα κιβώτια, την αγοράζαμε πέρυσι 960 ευρώ και τώρα κοστίζει 2.568 ευρώ.

Μας έρχονται τιμολόγια με προειδοποιήσεις πως την επόμενη φορά η τιμή θα είναι αναθεωρημένη. Ανεβασμένη είναι και η τιμή του ελαιόλαδου, όχι λόγω πολέμου και μεταφορικών, αλλά λόγω ενός κακού χειμώνα, όπως λένε οι παραγωγοί. Περιορισμένη παραγωγή και αυξημένη ζήτηση είναι συνδυασμός που φέρνει αυξήσεις δεν θέλει και πολλή φιλοσοφία».