Ο Γιώργος Τσαπουρνιώτης, δήμαρχος Μαντουδίου- Λίμνης- Αγίας Άννας τονίζει στο Newsbeast πως οι ζημιές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Αθηνά» είναι πολύ σημαντικές, ειδικά οι καταστροφές σε οδοποιία αλλά και σε τεχνικά έργα.

Αποστολή στη Βόρεια ΕύβοιαΡεπορτάζ– Δήμητρα Τριανταφύλλου – Φωτογραφίες – Γιάννης Κέμμος

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάρρευση του συστήματος ύδρευσης που δίνει νερό στην Αγία Άννα αλλά και στην Παλιόβρυση, λόγω των βροχοπτώσεων, έχει ως αποτέλεσμα 700 περίπου κάτοικοι να είναι από την Κυριακή (10/20/2021) το πρωί χωρίς νερό.

Έτσι, στην είσοδο του δημαρχείου στοίβες από εμφιαλωμένα νερά «περιμένουν» όσους κατοίκους θέλουν να τα προμηθευτούν για να λύνουν βασικές δουλειές της καθημερινότητας. Όπως μας λέει ο δήμαρχος: «κάνουμε μεταφορά νερού από άλλες περιοχές». Όπως εικάζει ο ίδιος, το πρόβλημα δεν θα λυθεί πριν περάσουν ακόμα μερικές ημέρες.

Σύμφωνα με τον κο Τσαπουρνιώτη, έχουν πλημμυρίσει τουλάχιστον 200 σπίτια, 5-6 έχουν υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές ενώ 1 έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αφού… βρέθηκε στη θάλασσα. Την ίδια στιγμή, σημαντικές ζημιές έχουν υποστεί και 15 επιχειρήσεις με ένα σιδηρουργείο στην παραλία της Αγίας Άννας να έχει καταρρεύσει ολόκληρο.
Όσον αφορά την αναφορά των ζημιών από τους κατοίκους στις υπηρεσίες του δήμου, αυτή έχει ξεκινήσει από νωρίς το πρωί σήμερα. Σύμφωνα με υπαλλήλους του Δήμου, για την ώρα έχουν αναφέρει τις ζημιές τους (κυρίως καταστροφή οικοσκευής αλλά και καταστροφή μαντρών και πλημμυρών ισογείων και υπογείων) 8 κάτοικοι, αλλά σταδιακά και αφού φέρουν πρώτα βόλτα το σπίτι τους θα προσέλθουν και οι υπόλοιποι.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο, από την Τετάρτη (13/10/2021) το πρωί αναμένεται να ξεκινήσουν και οι αυτοψίες στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, παρόλα αυτά το δελτίο καιρού φοβίζει πάρα πολύ τον δήμαρχο, ο οποίος παραδέχεται: «Μας φοβίζουν πάρα πολύ οι βροχές που θα έρθουν. Αυτή η βροχή δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που θα έρθουν». Κατά τον ίδιο, από τα 30 πυρόπληκτα χωριά τα 20 κινδυνεύουν από τις βροχοπτώσεις.

Για το το καυτό θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας και των κορμοδεμάτων, ο ίδιος παραδέχεται ότι η συγκεκριμένη δουλειά είχε καλυφθεί σε ένα ποσοστό της τάξης του 10%.

Όπως το θέτει ο ίδιος: «Τα κορμοδέματα πάνε γρήγορα αλλά είναι τεράστια η έκταση, μιλάμε για 500.000 στρέμματα. Είναι μικρό το ποσοστό όντως, αλλά δεν μπορεί να πάει και πιο γρήγορα». Ο ίδιος τονίζει ακόμα πως οι εργάτες σε αυτά έργα δουλεύουν εδώ και ένα μήνα και πως την τελευταία εβδομάδα ενισχύθηκαν και με συνεργεία από όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

Σχολιάζοντας τέλος την δήλωση του κου Λέκκα πως τα αντιπλημμυρικά έργα θα έπρεπε να ήταν στοχευμένα και όχι ολιστικής λογικής, ο ίδιος σημείωσε: «ίσως και να έχει δίκιο ο κος Λέκκας, δεν είμαι επιστήμονας αλλά τονίζω ξανά – η έκταση των 500.000 στρεμμάτων είναι τεράστια».