Σε «βαθύ κόκκινο» βρίσκεται το Μεσολόγγι. Η διασπορά του κορονοϊού είναι μεγάλη και η κατάσταση στο νοσοκομείο της πόλης απελπιστική. Την ώρα που τα διαθέσιμα κρεβάτια covid είναι μόλις 22 οι εισαγωγές το πρωί της Τρίτης (11/5) έφτασαν τις 29 και πιο σοβαρά περιστατικά στάλθηκαν στην Πάτρα και στο Αγρίνιο καθώς στο Μεσολόγγι δεν υπάρχει ΜΕΘ. Ενώ η πόλη «βράζει» και έχει κυριολεκτικά ερημώσει τα σχολεία αποφασίστηκε να ανοίξουν σήμερα και τα παιδιά επέστρεψαν στις αίθουσες. Η ανησυχία των κατοίκων είναι έντονη και ψάχνουν απαντήσεις για το ποιος τελικά ευθύνεται.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

«Η κατάσταση τείνει να ξεφύγει από κάθε έλεγχο, έχει γίνει τραγική όσον αφορά στις εισαγωγές στο νοσοκομείο. Έχουμε φτάσει πλέον τα 29 νοσηλευόμενα κρούσματα από 22 με 23 που μπορούμε να φιλοξενήσουμε. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση. Το νοσοκομείο είναι σε πλήρη λειτουργία, δεν έχει σταματήσει, έχει κλινικές, έχει εξωτερικά ιατρεία, ένα τεράστιο εμβολιαστικό κέντρο που ευτυχώς είναι εκτός του κτιρίου της διοίκησης και εμβολιάζει καθημερινά 620 άτομα. Υπάρχει υπερβολικά μεγάλη πίεση στο σύστημα» εξηγεί μιλώντας στο newsbeast.gr ο διοικητής του νοσοκομείου, Πάνος Παπαδόπουλος.

Εικόνα από την πλέον άδεια πλατεία του Μεσολογγίου

Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη διασπορά

«Οι αιτίες και οι λόγοι που οδήγησαν στη διασπορά και έχουμε προσδιορίσει επιβεβαιώνονται καθημερινά και από τα αποτελέσματα των τεστ» τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου δηλώντας πως τα κρούσματα σε μόλις μία εβδομάδα εκτοξεύτηκαν.

«Ενδεικτικά τη Μεγάλη Πέμπτη είχαμε μόλις 6 νοσηλευόμενους και σήμερα φτάσαμε τους 29. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, το Πάσχα και τη Δευτέρα του Πάσχα φτάσαμε τις 17 με 18 νοσηλείες. Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες. Η απαράδεκτη πολιτική της δημοτικής αρχής που ζητούσε από τα υπουργεία να γίνει η πομπή των εορτών Εξόδου με αποτέλεσμα ενώ δόθηκε ”κόκκινη κάρτα” από τον κύριο Χαρδαλιά να μην μπορέσει η κατάσταση να συμμαζευτεί καθώς πραγματοποιήθηκε παράλληλη πομπή 300 – 400 ατόμων αρματωμένων προς τιμή των προγόνων μας. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και πριν, ειδικά στο Αιτωλικό υπήρχαν καταστήματα ανοιχτά που παραβίασαν τους όποιους κανόνες και έδιναν ποτά στο χέρι. Ο τρίτος και κυριότερος λόγος που υπήρξε η μεγάλη διασπορά ήταν οι Ιεροί Ναοί. Υπήρχε συσσώρευση του κόσμου χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς μάσκες και πολλές φορές με την παρότρυνση της ηγεσίας της Μητρόπολης. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε 40% έως 50% θετικά τεστ» αναφέρει ο Πάνος Παπαδόπουλος.

«Από τα 120 κρούσματα του νομού τις τελευταίες ημέρες τα 51 ήταν στο Μεσολόγγι. Σήμερα έχουμε στείλει 183 δείγματα και αναμένουμε πως η αναλογία των θετικών θα είναι μεγάλη. Ενώ έκλεισαν χτες τα σχολεία για τρεις ημέρες με λανθασμένη απόφαση τελικά άνοιξαν σήμερα. Είναι εγκληματικό αυτό που πάνε τα κάνουνε. Το λέω και από τη θέση του γονέα. Εγώ σήμερα το παιδί μου δεν το έστειλα στο σχολείο και ούτε πρόκειται να το στείλω και καλά θα κάνουν το ίδιο να πράξουν και οι υπόλοιποι γονείς» υπογραμμίζει.

«Ιερείς ζητούσαν από τους πιστούς να κατεβάσουν τις μάσκες»

«Έχουμε 6 με 7 ιερείς που είναι θετικοί στον κορονοϊό αρνητές του ιού που ζητούσαν από τους πιστούς να κατεβάσουν τις μάσκες. Εδώ πρέπει κάποιος να αναλάβει τις ευθύνες του. Να ζητήσουν δημόσια συγγνώμη. Το νοσοκομείο δεν ανήκει σε εμένα, ανήκει σε όλους τους πολίτες, εξυπηρετεί κόσμο από την Ορεινή Ναυπακτία μέχρι το Ξηρόμερο. Είναι μεσαίας τάξεως νοσοκομείο, δυναμικότητας και δεν μπορεί πλέον να αντέξει αυτή την κατάσταση» σημειώνει ο Πάνος Παπαδόπουλος.

Κρούσματα και στα σχολεία

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου Μεσολογγίου υπάρχει διασπορά του ιού και στα σχολεία. «Ξέρω τουλάχιστον 10 σχολεία που έχουν στείλει στη διεύθυνση Υγείας του υπουργείου έγγραφα στα οποία αναφέρουν πως υπάρχει πρόβλημα με μαθητές και με καθαρίστριες. Στις 8/5 ελήφθη η απόφαση να μπει σε πολύ αυξημένο κίνδυνο ο δήμος της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου και όλα είναι ανοιχτά. Τι θα πει αυξημένος κίνδυνος; Να παρθεί μία απόφαση για καθολικό lockdown να καθαρίσει η κατάσταση» επισημαίνει.

Τα σοβαρά περιστατικά διακομίζονται σε Πάτρα και Αγρίνιο

«Αυτοί που νοσηλεύονται δεν έχουν πολύ έντονα συμπτώματα για να χρειαστεί να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ. Εάν υπάρχει επιβάρυνση αναγκαζόμαστε να τα στείλουμε είτε στο Αγρίνιο είτε στην Πάτρα αλλά και στο Αγρίνιο η κατάσταση αρχίσει και μας προβληματίζει» τονίζει ο διοικητής του νοσοκομείου.

«Ευτυχώς ο κόσμος έρχεται και εμβολιάζεται. Το εμβολιαστικό μας κέντρο έχει οκτώ γραμμές και κάνει γύρω στα 620 εμβόλια την ημέρα. Ζητάμε ενίσχυση από κάθε κατεύθυνση, το προσωπικό είναι στα όρια του» συμπληρώνει.

«Ανά 50 με 60 κρούσματα τα 5 με 6 χρειάζονται νοσηλεία. Πού να τα βάλουμε;» διερωτάται.

Ερήμωσε και το λιμάνι του Μεσολογγίου

Τι αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου

«Δεν μπορεί κανείς να πει ποιος ευθύνεται» τονίζει μιλώντας στο newsbeast.gr ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Νίκος Καραπάνος.

«Οποιαδήποτε συγκέντρωση κόσμου δημιουργεί αυτά τα θέματα. Στις εκκλησίες ο κόσμος συμμετείχε αλλά και μάσκες υπήρχαν και τα μέτρα τηρήθηκαν. Στις εκδηλώσεις Εξόδου όσον αφορά στο επίσημο κομμάτι έγιναν με αυστηρά μέτρα και στην ουσία δεν ήταν γιορτές. Έγινε μία κινηματογράφηση με τους συντελεστές που έπρεπε να συμμετέχουν. Τα 60 άτομα που συμμετείχαν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση να κάνουν τεστ» αναφέρει εξηγώντας: «Δεν μπορούμε να πούμε πως έγινε από εκεί η διασπορά ή από την πομπή που πραγματοποιήθηκε από τους κατοίκους για τους Εξοδούχους».

«Η Αρχιεπισκοπή ξέρουμε πως έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες»

«Και εγώ πήγα να προσκυνήσω στην Εκκλησία και τηρούνταν τα μέτρα. Υπήρχε βέβαια και κόσμος που δεν φορούσε μάσκα. Την προηγούμενη εβδομάδα ειπώθηκε από ιερέα ότι ”εδώ είναι ο οίκος του Θεού και δεν υπάρχει φόβος”. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να ακούγονται και εμένα με δυσαρέστησαν. Δεν πρέπει να ακούγονται από άτομα σε θέσεις ευθύνης. Η αλήθεια είναι πως λόγω αυτών των περιστατικών κάποιες εκκλησίες είναι πια κλειστές. Η Αρχιεπισκοπή ξέρουμε πως έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους ιερείς. Δεν πρέπει κανείς να λειτουργεί αυτοβούλως και να παίρνει πρωτοβουλίες που δεν άπτονται των αρμοδιοτήτων του» αναφέρει ο αντιδήμαρχος Πρόνοιας και Πολιτικής Προστασίας.

«Με την Αρχιεπισκοπή βρισκόμαστε σε συνεχείς διαβουλεύσεις και συζητήσεις ώστε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Δεν μπορούμε με μαστίγιο να πείσουμε τον κόσμο ότι ο ιός κυκλοφορεί και κολλάει παντού» συμπληρώνει.

Έκλεισε και το δημαρχείο λόγω κρουσμάτων

«Όταν προέκυψαν κρούσματα στο δημαρχείο το κλείσαμε αμέσως και έγινε απολύμανση. Ο δήμαρχος πήρε την ευθύνη και έκλεισε ολόκληρο το κτίριο» αναφέρει ο Νίκος Καραπάνος.

«Μόλις ακούσαμε από τον υπουργό πως είμαστε σε ”βαθύ κόκκινο” κάναμε αίτημα προς το υπουργείο Παιδείας να μην ανοίξουν τα σχολεία. Το υπουργείο έκρινε πως δεν υπάρχει θέμα και έτσι κατόπιν εντολής άνοιξαν σήμερα» προσθέτει.

«Από την πρώτη στιγμή εντατικοποιήσαμε τα rapid tests πέρα από τη συνεργασία με τον ΕΟΔΥ που πήγε σε όλα τα χωριά του δήμου. Αγοράσαμε πάρα πολλά tests και σε συνεργασία με τον Ερυθρό Σταυρό και τον Ιατρικό Σύλλογο του Μεσολογγίου πραγματοποιήσαμε ελέγχους και στους οικισμούς των ευαίσθητων ομάδων όπως είναι οι Ρομά και στα χωριά για να μην αναγκάζουμε τον κόσμο να κινείται προς την πόλη» επισημαίνει κλείνοντας ο αντιδήμαρχος του Μεσολογγίου.