Το «σφυροκόπημα» του κορονοϊού συνεχίζεται αδιάκοπα, καταρρίπτοντας το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, με τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας να δοκιμάζονται καθημερινά και το υγειονομικό προσωπικό να βρίσκεται αντιμέτωπο με επίπονες εφημερίες στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, οι οποίες ξεκινούν χωρίς άδεια κρεβάτια στις ΜΕΘ και με ασθενείς διασωληνωμένους σε απλές κλίνες.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με COVID-19 έφτασαν ξεπέρασαν για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας τους 5.000 ( 5.057), ενώ από τα 3.586 νέα κρούσματα, τα 1.779 εντοπίζονται στην Αττική. Ενδεικτικό της πίεσης που δέχεται η πρωτεύουσα είναι, ότι από τις 576 νέες εισαγωγές το τελευταίο 24ωρο, οι 240 έγιναν στα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου που έφτασε να αριθμεί 2.576 ασθενείς. Την ίδια ώρα, το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την ενίσχυση του ΕΣΥ εντάσσει από σήμερα το νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» στα νοσοκομεία αναφοράς για κορονοϊό και το 251 της αεροπορίας στις εφημερίες του ΕΣΥ για non-COVID-19 περιστατικά, ενώ εξετάζεται να μετατραπούν σε νοσοκομεία αποκλειστικά κορονοϊού την επόμενη εβδομάδα το «Γεννηματάς» και το «Θριάσιο».

«Έρχεται» νέος γύρος επιστράτευσης γιατρών

Παράλληλα, μεγάλος όγκος ιδιωτών γιατρών -187 από τους 206- που εντάχθηκαν χθες στο ΕΣΥ κατευθύνθηκε προς τον «Ερυθρό Σταυρό» και το «Σισμανόγλειο» που έχουν μετατραπεί σε δομές αποκλειστικά για τη φροντίδα ασθενών με covid, ενώ σχεδιάζεται ποιο θα είναι το επόμενο νοσοκομείο που θα αφιερωθεί αποκλειστικά στον πόλεμο εναντίον του κορονοϊού. Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστράτευση ακόμα 160 ιδιωτών γιατρών προβλέπει η επόμενη φάση του σχεδίου έκτακτης ανάγκης που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας ολοένα και χειροτερεύει και η μείωση του ιικού φορτίου καθυστερεί.

Εκτός ελέγχου η διασπορά στην Αττική – Η ακτινογραφία του κορονοϊού

Τριπλάσια νούμερα νέων μολύνσεων καταγράφει η Αττική σε όλες τις περιφερειακές της ενότητες, εκτός των Νήσων. Από τα 1.779 κρούσματα 470 εντοπίζονται στο κέντρο, 320 στον Πειραιά, 282 στα Δυτικά Προάστια, 244 στην Ανατολική Αττική και 121 στη Δυτική, 180 στα Βόρεια και 144 στα Νότια Προάστια και 18 στις Νήσους. Παράλληλα, αυξάνονται εκθετικά τα κρούσματα και στη Μακεδονία με 398 στη Θεσσαλονίκη και 37 στην Ημαθία, 31 για το Κιλκίς, 53 για την Πέλλα, 23 για την Πιερία, 48 για τη Χαλκιδική και 36 για τις Σέρρες από την Κεντρική και για τη Δυτική 15 στα Γρεβενά, 28 στην Καστοριά και 82 στην Κοζάνη.

Η Αχαΐα, πυρήνας της πανδημίας για την Πελοπόννησο, καταγράφει σήμερα 161 νέες διαγνώσεις με Κορινθία (39), Αργολίδα (27), Ηλεία (32) και Μεσσηνία (15) να ακολουθούν με διψήφιους αριθμούς. Αναφορικά με την Κρήτη, η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου πρωτοστατεί στην πανδημία με 60 νέες διαγνώσεις, με τα Χανιά να έπονται με 36 και πολύ λιγότερα νέα κρούσματα σε Ρέθυμνο (14) και Λασίθι (8).

Καθυστερεί το άνοιγμα του λιανεμπορίου

Την χρονική μετάθεση του ανοίγματος του λιανεμπορίου, το οποίο η κυβέρνηση επεδίωκε να σηκώσει ρολά στις 29 Μαρτίου, για μετέπειτα ημερομηνία επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας. Μια από τις πιθανές ημερομηνίες για το άνοιγμα των καταστημάτων είναι η 5η Απριλίου, ωστόσο η συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων την Παρασκευή, όπου θα μπουν στο μικροσκόπιο όλα τα νεότερα επιδημιολογικά στοιχεία και θα αναλυθούν τα προγνωστικά μοντέλα θα κρίνει τις όποιες αποφάσεις. Στόχος είναι επίσης να φανεί και το επιδημιολογικό αποτύπωμα του ανοίγματος των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής.

«Κωδικός» Πάσχα

Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η κατάσταση να καταστεί διαχειρίσιμη (νοσοκομεία – κρούσματα) με χρονικό ορίζοντα το Πάσχα. Έτσι, μετά το άνοιγμα τον εμπορικών δραστηριοτήτων παίρνουν σειρά τα σχολεία, με πρώτο βήμα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια – 12 Απριλίου- και μετά τα δημοτικά. Ζητούμενο παραμένει πότε θα σηκώσει ρολά η εστίαση, καθώς στόχος είναι αυτό να γίνει πριν από το Πάσχα μόνο σε εξωτερικούς χώρους και με περιορισμό ως προς τον αριθμό ατόμων ανά τραπέζι, με προϋπόθεση πάντα η επιδημιολογική καμπύλη να εμφανίσει ύφεση.