Είναι ο άνθρωπος που έφτιαξε το κινητό τηλέφωνο της Άνγκελα Μέρκελ με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί να το παρακολουθεί κανείς.

Ο λόγος για τον Πασχάλη Παπαγρηγορίου, Executive Director της εταιρίας Empelor, που βρέθηκε στην Κρήτη για σειρά επαφών και  έδωσε συνέντευξη στο prismanews.gr.

Στη συνέντευξη του ο Πασχάλης Παπαγρηγορίου, δεν αποκαλύπτει όλα τα ενδιαφέροντα σχέδια που ετοιμάζει, αλλά μιλά για τις καινοτόμες δράσεις του, αναφέρει πώς μπορεί να εκλείψει το πρόβλημα των υποκλοπών εντελώς και επισημαίνει τους κινδύνους από την ανεξέλεγκτη διάδοση πληροφοριών στο Internet, το Facebook και το twitter.

Ερ.: Έχετε γίνει γνωστός για την κατασκευή του λεγόμενου Merkel Phone. Θέλετε να μας εξηγήσετε περί τίνος επρόκειτο;

Απ.: Αυτό που αποκαλείται Merkel Phone ήταν ένα κινητό τηλέφωνο, το οποίο προοριζόταν για την γερμανική κυβέρνηση και είχε προστατευθεί από μία ευρεσιτεχνία δική μας, βασιζόμενο σε ένα τσιπάκι κρυπτογραφίας το οποίο μπορούσε να προσαρμοστεί σε κάθε έξυπνη κινητή συσκευή της αγοράς με υποδοχή κάρτας μνήμης και να τη θωρακίσει. Με τον τρόπο αυτό τα δεδομένα του χρήστη ήταν προστατευμένα και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας και στην περίπτωση που η συσκευή κλαπεί ή χαθεί.

Ερ.: Ποιες είναι η σημερινές συνθήκες; Υπάρχει κάποιος αντίστοιχος τρόπος για να προστατευθούν δεδομένα ή να αποφευχθούν παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων;

Απ.: Η λύση της τότε εποχής, που είχα κατασκευάσει για το κινητό της γερμανικής κυβέρνησης βασίζονταν σε ένα εξάρτημα το οποίο σήμερα δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα smartphones της αγοράς. Δεν μπορεί παράδειγμα να χρησιμοποιηθεί η τότε λύση σε iPhone. Γι’ αυτό ακριβώς το λόγο και φεύγοντας από την προηγούμενη εταιρία μου έκανα τις σκέψεις πώς θα δώσουμε μια πιο πλατιά λύση. Το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης και η λύση που δημιουργήθηκε, που κατά τη γνώμη μου είναι η μόνο δυνατή, είναι να χρησιμοποιηθεί σχετικά απλή αλλά ξεχωριστή από τα smartphones. Η επικοινωνία αυτής της συσκευής στο διαδίκτυο γίνεται μέσω του Smartphone που έχουμε στην τσέπη μας και μεταξύ τους συνδέονται είτε μέσω Bluetooth είτε μέσω Tathering και Wi Fi. Όμως οποιαδήποτε συσκευή κινητού τηλεφώνου συνδεθεί με τη νέα ευρεσιτεχνία, είναι προστατευμένη και δεν μπορεί να παρακολουθηθεί.

Ερ.: Μόλις χθες είχαμε μια μεγάλη επίθεση στο facebook. Πόσο ασφαλείς πρέπει να θεωρούν τους εαυτούς τους οι χρήστες μέσα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης;

Απ.: Το θέμα το βλέπω από δύο πλευρές. Η μία είναι κατά πόσο οι πληροφορίες του χρήστη είναι ασφαλείς σε τέτοια Μέσα. Η δεύτερη έχει να κάνει με το τι είδους πληροφορίες δίνουν οι χρήστες μέσα σε τέτοια συστήματα. Δυστυχώς, γνωρίζουμε ότι οι χρήστες διαδίδουν πολλές προσωπικές πληροφορίες και απόρρητα, μέσω των σελίδων Κοινωνικής Δικτύωσης, χωρίς να σκεφθούν το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η μετάδοση των πληροφοριών.Θεωρώ ότι ο χρήστης θα πρέπει να σκεφτεί το ποιες πληροφορίες θα πρέπει να διαδώσει μέσα από το διαδίκτυο και ποιες όχι.

Ερ.: Τι εννοείτε; Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες από την μετάδοση των τόσων οικειοθελών πληροφοριών;

Απ.: Κοιτάξτε. Όταν υπάρχουν τεράστιες εταιρίες που συλλέγουν πληροφορίες για όλα τα θέματα και τις διαμοιράζουν σε όλο τον κόσμο ή σε ενδιαφερόμενους, μπορούμε να υποθέσουμε ένα πράγμα. Ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι στον κόσμο, που επιθυμούν να καταγράφουν παγκόσμιες συνήθειες και τάσεις για να μπορούν να προβλέπουν το μέλλον. Όχι για να γίνουν προφήτες προφανώς, αλλά για λόγους κυρίως οικονομικούς.

Ερ.: Αυτό όμως δεν μας πάει σε μια καπιταλιστική θεωρία; Δηλαδή όποιος έχει να πληρώνει θα έχει και πρόσβαση στην πληροφορία, άρα και πρόσβαση στη γνώση για το μέλλον;

Απ.: Μα αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και σήμερα. Πάντοτε οι πλούσιοι και οι ισχυρότεροι είχαν τη δυνατότητα να ελέγχουν περισσότερο τα πράγματα, απ’ όποια σκοπιά κι αν το δει κανείς. Επομένως δεν είναι κάτι διαφορετικό. Απλά είναι κάτι το οποίο θα συμβεί μέσα από την τεχνολογία κυρίως.

Ερ.: Πιστεύετε ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να δημιουργηθεί κάποιος οργανισμός που να προστατεύει τους χρήστες, αλλά και την κυβέρνηση από τους κινδύνους του διαδικτύου; Έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας πολλά θέματα υποκλοπών, επιθέσεις hackers σε Υπουργεία, σε προσωπικά δεδομένα. Η προστασία των χρηστών αλλά και της κυβέρνησης πιστεύετε είναι εφικτή;

Απ.: Και βέβαια είναι εφικτή και η Ελλάδα έχει την τεχνογνωσία εφόσον το επιθυμεί να θωρακίσει τα Υπουργεία της, να θωρακίσει τη διάδοση των πληροφοριών που γίνεται είτε μέσω διαδικτύου, είτε μέσω κινητών τηλεφώνων. Το Ίδρυμα Τεχνολογίας κι Έρευνας για παράδειγμα, που είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ, γνωρίζω πως έχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία για να βοηθήσει την κυβέρνηση, όπως αντίστοιχα ενδεχομένως να έχουν και άλλα Ιδρύματα στη χώρα.