Η άγνωστη Ελλάδα της τεχνολογικής καινοτομίας

Εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ τον χρόνο


ΕΛΛΑΔΑ
17:20
01/12/2013
Η άγνωστη Ελλάδα της τεχνολογικής καινοτομίας
loading

Η άγνωστη στους πολλούς Ελλάδα της τεχνολογικής καινοτομίας και της εξωστρέφειας είχε ξεχωριστή παρουσία στο 1ο συνέδριο εξαγωγών Made in Greece. Πέντε επιχειρηματικές ενώσεις που αναλαμβάνουν κοινές πρωτοβουλίες κάτω από τον τίτλο «Σynergies», παρουσίασαν τις δραστηριότητες των μελών τους αλλά και εντυπωσιακά επιχειρηματικά επιτεύγματα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ η Ελλάδα πραγματοποιεί εξαγωγές υψηλής τεχνολογίας αξίας πάνω από 1 δις ευρώ τον χρόνο - υπερδιπλάσιο ποσό απ' ότι οι εξαγωγές αγνού παρθένου ελαιόλαδου, ενώ υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις και ερευνητές που διακρίνονται διεθνώς στις εφαρμογές της κινητής τηλεφωνίας, της ψηφιακής επικοινωνίας, της βιο-ιατρικής τεχνολογίας, της μικροηλεκτρονικής, της αεροδιαστημικής.

Οι ενώσεις αυτές είναι οι ΣΕΚΕΕ (εφαρμογών σε κινητές συσκευές, ΕΝΕΒΗ (μικροηλεκτρονική), ΕΒΙΔΙΤΕ (αεροδιαστημική), ΗBio (Βιοτεχνολογία) και ηΕΕΝΕ (startups.

Όπως τόνισε ο κ. Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης, ΓΔ του ΣΕΚΕΕ, παρουσιάζοντας τις δραστηριότητες της πρωτοβουλίας «Σynergies» κοινός στόχος των είναι να διευρύνουν την παρουσία των μελών τους στις διεθνείς αγορές, να διευκολύνουν την πρόσβασή τους στα επιχειρηματικά κεφάλαια αλλά και την συνεργασία τους με το αξιόλογο δυναμικό της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Επιδιώκουν επίσης να αναπτύξουν επιχειρηματικές συνέργειες μεταξύ των μελών τους αλλά και με άλλους «παραδοσιακούς» κλάδους της οικονομίας όπου η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Τις εταιρείες της μικροηλεκτρονικής παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΝΕΒΗ κ. Αχιλλέας Τσουκαλής, επισημαίνοντας πως στις περισσότερες ασύρματες συσκευές και στα κινητά τηλέφωνα υπάρχουν μικροκυκλώματα που σχεδιάστηκαν από ελληνικές εταιρείες και ότι ο κύκλος εργασιών των μελών της ένωσης υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά προέρχονται από εξαγωγές.

Αντίστοιχη εικόνα έδωσε ο Πρόεδρος της Hbio κος Ανδρέας Περσίδης παρουσιάζοντας το εκπληκτικό τοπίο της «Made in Greece» υψηλής τεχνολογίας στον χώρο της υγείας που καλύπτει από νέου τύπου ιατρικό εξοπλισμό μέχρι καινοτομικά φάρμακα και εφαρμογές βιοπληροφορικής.

Τη «νέα γενιά» καινοτομικών επιχειρήσεων παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος της ΕΕΝΕ, κος Σωκράτης Πλούσσας, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια ένα νέο κύμα επιχειρηματικότητας απλώνεται σε όλη την Ελλάδα, καλύπτοντας όχι μόνο την υψηλή τεχνολογία αλλά και τους παραδοσιακούς κλάδους όπου η καινοτομία αναπτύσσεται στην τυποποίηση, στη διανομή, σε ευρηματικούς τρόπους προώθησης.

Τέλος, ο κ. Βαγγέλης Αντωνιάδης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΚΕΕ, παρουσίασε την πρωτοβουλία του συνδέσμου για συμμετοχή των καινοτομικών επιχειρήσεων με κοινό ελληνικό περίπτερο στην μεγαλύτερη διεθνή έκθεση ψηφιακής επικοινωνίας MWC2014 που πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο στη Βαρκελώνη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει