Φωτιά στις Καστανιές του Έβρου πίσω από τον φράχτη των συνόρων με την Τουρκία ξέσπασε το βράδυ της Πέμπτης. Τα σώματα ασφαλείας και ο στρατός μετά από το περιστατικό τέθηκαν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Αν και αρχικά δεν είχε διευκρινιστεί πως ξεκίνησε η φωτιά σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες τις οποίες μετέδωσε η ΕΡΤ το μεσημέρι της Παρασκευής (27/3) η πυρκαγιά φέρεται να ήταν αποτελέσματα κινήσεων της στρατοφυλακής της Τουρκίας καθώς είχε τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο εκκένωσης του καταυλισμού των μεταναστών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του e-evros.gr γύρω στα μεσάνυχτα οι περίπου 1.500-2.000 μετανάστες είχαν στρατοπεδεύσει μπροστά από το ελληνικό φυλάκιο στις Καστανιές και κάθε λίγο και λιγάκι εκσφενδόνιζαν πέτρες και χημικά προς τους Έλληνες αστυνομικούς. Προσπαθώντας να περάσουν σε ελληνικό έδαφος μετακινήθηκαν προς το δάσος των Καστανέων και από εκεί φαίνεται να μεταφέρθηκαν αλλού. Σε ποια περιοχή εντός της τουρκικής επικράτειας πήγαν οι μετανάστες που είχαν προωθηθεί στον Έβρο είναι επί του παρόντος άγνωστο.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής διαπιστώθηκε πάντως πως πλέον οι περίπου 1500 με 2.000 μετανάστες δεν βρίσκονται ούτε απέναντι από το συνοριακό φυλάκιο των Καστανέων, ούτε στο δάσος, αλλά ούτε και σε κάποια άλλη παρέβρια -παραποτάμια- περιοχή.

Σύμφωνα ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι ελληνικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Φυλάκιο 1 έβλεπαν ότι υπήρχε κινητικότητα από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, ωστόσο περιμένουν τις επόμενες ώρες για να έχουν καλύτερη εικόνα του τι ακριβώς γίνεται, καθώς υπάρχει κόσμος ακόμη πίσω από το τουρκικό φυλάκιο. Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει εφησυχασμός, τονίζουν οι ελληνικές αρχές.

Δείτε το βίντεο από τη φωτιά στα σύνορα:

Η Τουρκία εκκενώνει την περιοχή του Έβρου από πρόσφυγες και μετανάστες

H Τουρκία εκκενώνει από πρόσφυγες και μετανάστες την περιοχή της συνοριακής πύλης του Παζάρκουλε που βρίσκεται απέναντι από τις Καστανιές.

Όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, λόγω της κρίσης του κορονοϊού και των μέτρων που έχουν επιβληθεί στην Τουρκία, η νομαρχία της Αδριανούπολης χρησιμοποιεί λεωφορεία για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών σε ξενώνες σε διάφορες πόλες της Τουρκίας όπου θα τεθούν σε καραντίνα.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που είτε διέμεναν στην Τουρκία είτε ήρθαν πρόσφατα από τη Συρία, αλλά και χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και το Μπαγκλαντές, καθώς και από χώρες της Αφρικής, έσπευσαν πριν από έναν μήνα στην περιοχή των συνόρων με την Ελλάδα, ύστερα από την δήλωση του προέδρου Ερντογάν ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα εμποδίζουν κανέναν πρόσφυγα ή μετανάστη να προσπαθήσει να περάσει στην Ευρώπη.