Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου

Δεν είναι υποχρεωτική αργία για τον ιδιωτικό τομέα


ΕΛΛΑΔΑ
15:35
20/10/2019
Πώς αμείβεται η 28η Οκτωβρίου
10
loading

Προαιρετική αργία είναι για τον ιδιωτικό τομέα η 28η Οκτωβρίου, κάτι που σημαίνει πως για ορισμένες επιχειρήσεις μπορεί να είναι εργάσιμη μέρα.

Σύμφωνα με το ΒΔ 748/1966-Άρθρο 4- «Ημέρες αργίας για όλους τους εργαζόμενους που συνδέονται με τον εργοδότη τους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου», η 28η Οκτωβρίου είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική αργία, έτσι, δεν τίθεται θέμα αναπληρωματικής ανάπαυσης σε περίπτωση απασχόλησης, εκτός και αν συμπίπτει Κυριακή, κάτι το οποίο φέτος δεν ισχύει αφού θα είναι Δευτέρα. Επίσης, σε περίπτωση που η ημέρα αυτή, είχε οριστεί ως ημέρα ρεπό, δεν μεταφέρεται.

1. Σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν λειτουργήσει οφείλεται μόνο στους αμειβόμενους με ημερομίσθιο μισθωτούς το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιο. Στους αμειβόμενους με μηνιαίο μισθό δεν οφείλεται τίποτα.

Αν η μέρα αυτή έχει ορισθεί ως ημέρα ανάπαυσης σε περίπτωση αμοιβής με ημερομίσθιο, αυτό θα καταβληθεί κανονικά χωρίς να εργασθούν.

2. Σε περίπτωση που η επιχείρηση λειτουργήσει οφείλεται σε όσους απασχοληθούν:

Αν αμείβονται με ημερομίσθιο το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο και προσαύξηση 75% επ’ αυτού. Η προσαύξηση, όμως, υπολογίζεται επί του νομίμου (αυτού, δηλαδή των συμβάσεων εργασίας) και όχι επί του καταβαλλόμενου.

Αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό θα λάβουν μόνο την προσαύξηση 75% επί του 1/25 του μισθού.

Αν ο μισθωτός δεν προσέλθει στη δουλειά του, ενώ η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά, δεν δικαιούται το ημερομίσθιο.

Αν η επιχείρηση λειτουργήσει και ο εργαζόμενος δεν προσέλθει αδικαιολόγητα στην εργασία του, δεν δικαιούται το ημερομίσθιο ή το 1/25 του μισθού, που αντιστοιχεί.

Η λειτουργία της επιχείρησης ανήκει αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη, κι αν αυτός αποφασίσει να απασχοληθούν οι εργαζόμενοι, αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εργαστούν.

Στο δημόσιο τομέα, η 28η Οκτωβρίου είναι ημέρα υποχρεωτικής αργίας και αντιμετωπίζεται αναλόγως.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar giorgos57

  Η Πατριωτική κυβέρνηση μας, του Κουλη , αυτό θα το αλλάξει και θα κανει να είναι ΜΗ υποχρεωτική αργία ΚΑΙ για τον δημόσιο τομέα ΚΑΙ για τον ιδιωτικό. Δεν χρειαζόμαστε εθνικές και θρησκευτικές γιορτές διότι προσβάλλουμε τους μετανάστες που φερνει η δεξιά κυβέρνηση μας στις πόλεις.

 2. avatar Πορφυρός Βυζαντινός

  Γιατί πρέπει να είναι υποχρεωτική αργία για τον δημόσιο τομέα και όχι για τον ιδιωτικό ;; Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα είναι άτομα δεύτερης κατηγορίας η μήπως δεν είναι Έλληνες ;; Ο υπουργός έχει υποχρέωση να μας δώσει μία εξήγηση τι από τα δύο είμαστε . Ο δημόσιος υπάλληλος θα δει το παιδί του να παρελαύνει , ο ιδιωτικός υπάλληλος δεν πρέπει να το δει ;;

  1. avatar είναι άτομα δεύτερης κατηγορίας

   εμπεδώστε το

 3. avatar Stateless

  Αυτές οι διακρίσεις μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει.
  Παντού όλοι οι εργάτες το ίδιο είναι.

  1. avatar Ilyas Anfadi

   Μπα, και εδώ στο UK έχουμε Bank Holidays, όλος ο ιδιωτικός τομέας δουλεύει κανονικά εκτός από τις τράπεζες και το Δημόσιο.

   1. avatar Stateless

    Λάθος κάνεις. Όλες τις bank holidays τις πληρώνονται όλοι. Στον ιδιωτικό τομέα δουλεύω και γω στην Αγγλία.

 4. avatar αμοίβεται

  τον καιρό που μαθαιναν γραμματα, γραφοταν με οι
  τώρα ουτε που ξερετε τι σας γινεται
  ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ !!
  και ασκουν και κριτικη, και ανεβοκατεβαζουν κυβερνησεις!!!!!!!
  ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ ..................

 5. avatar Τόνο Μάσας.

  Να αμειφθούν όλοι όπως αμείφθηκαν και τα φανταράκια που πολέμησαν τότε. Μήπως είναι καιρός να καταργηθεί επιτέλους αυτή η επέτειος γιατί εξέπεσε τελείως?

  1. avatar ΚΛΕΩΝ

   Η μονη επετειος ειναι η 25η Ιανουαρίου 2015!!!
   Οταν ηρθε η Αριστερα στην Κυβερνηση!!!!
   Αλεξη γυρνα πισω!!!!

 6. avatar ΚΛΕΩΝ

  Eπρεπε να'ναι κανονικη....αργια να μην εχουν που να πανε για καφε οι Δημοσιοι Υπαλληλοι!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει