Μία από τις σημαντικότερες συνεδριάσεις της Συνόδου Πρυτάνεων αρχίζει στην Πάτρα, με «οικοδεσπότη» τον προεδρεύοντα της Συνόδου, πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη.

Το σχέδιο «Αθηνά», δηλαδή ο νέος χάρτης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, τίθεται πλέον αναλυτικά και λεπτομερειακά στο τραπέζι των συζητήσεων. Οι πρυτάνεις έχουν κληθεί από το υπουργείο Παιδείας (όπως και οι πρόεδροι των ΤΕΙ) να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για τις επικείμενες αλλαγές σε σχολές και σε τμήματα. Σύμφωνα με το «Αθηνά», θα υπάρξουν συγχωνεύσεις, μετονομασίες ακόμη και καταργήσεις σχολών και τμημάτων.

Οι πρυτάνεις αναμένουν στη συνεδρίαση της Συνόδου και τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να τους διευκρινίσει τους σχεδιασμούς και τις προθέσεις του υπουργείου και να προσδιορίσει τον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση των μεταβολών, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πάντως, οι υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις του Μαΐου του 2013, θα διαγωνιστούν έχοντας υπόψη τον νέο χάρτη των σχολών. Έτσι, το θέμα της αναδιάταξης του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένεται να αναδειχθεί σε κύριο και κεντρικό ζήτημα συζητήσεων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, στόχος είναι η ορθολογικότερη κατανομή των σχολών και τμημάτων των ιδρυμάτων, που θα φέρει θετικές συνέπειες και στην οικονομική τους κατάσταση.

Επειδή, όμως, τα οικονομικά των Πανεπιστημίων, ολοένα και λιγοστεύουν, έχει γεννηθεί η ανάγκη τής όσο το δυνατόν καλύτερης αξιοποίησης των πόρων και των κονδυλίων κάθε ιδρύματος.

Προς αυτή την κατεύθυνση το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει τη λειτουργία πενταμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, (task force), που θα βοηθήσει τα πανεπιστήμια στην καλύτερη και προσφορότερη αξιοποίηση των πόρων τους.

Ως εκ τούτου, εκτός από τις προτάσεις των ιδίων των επικεφαλής των πανεπιστημίων για το σχέδιο «Αθηνά», αναμένεται να συζητηθεί το θέμα των προϋπολογισμών, οι χρηματοδοτήσεις, το «κούρεμα» των ομολόγων των ιδρυμάτων και όλα τα θέματα, που σχετίζονται με τα οικονομικά τους.

Ξεχωριστό θέμα συζήτησης θα είναι ο τελευταίος νόμος, που αφορά τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων κολεγίων, ενώ η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων που εργάζονται με σχέση Ιδιωτικού Δικαίου (ΙΔΑΧ) αποτελεί κομβικό σημείο για την εύρυθμη λειτουργία των ιδρυμάτων, ορισμένα από τα οποία υποστηρίζουν ότι αν γίνουν οι απολύσεις μπαίνει σε κίνδυνο η ομαλή συνέχιση της λειτουργίας τους.

Το γεγονός ότι στα περισσότερα πανεπιστήμια ολοκληρώθηκαν οι εκλογές για τα μέλη των νέων Συμβουλίων Διοίκησης, ωθεί τους πρυτάνεις να συζητήσουν και το θέμα του μοντέλου, που θα διέπει στο εξής τη λειτουργία των πανεπιστημίων.

Σήμερα το βράδυ αναμένεται να δοθεί συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Πάτρας.