«Ο Πειραιάς βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης», «μόνο με επενδύσεις μπορεί να αντιμετωπιστεί η φτώχεια», διαβεβαίωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, κληθείς να σχολιάσει τη μείωση των κεντρικών αυτοτελών πόρων και τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αρκετοί δήμοι.

Σημειώνεται ότι σε σημερινή ανακοίνωσή της, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), κάνει λόγο για «τεράστια απόκλιση ύψους 1.738 εκ. ευρώ στους οριζόμενους, από την ισχύουσα νομοθεσία, πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προβλέψεων του κρατικού προϋπολογισμού 2013» και προειδοποιεί ότι «αν δεν αλλάξουν τα αναγραφόμενα ποσά, οι δήμοι θα οδηγηθούν σε ολική κατάρρευση».

«Συμφωνώ με αυτά που λέει η διοίκηση της ΚΕΔΕ», τόνισε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, προσθέτοντας ότι «ακόμη και εάν δεν υπήρχαν τα μέτρα του προϋπολογισμού και του μεσοπρόθεσμου, η πόλη του Πειραιά θα είχε και πάλι πρόβλημα, καθώς κουβαλάει εδώ και 40 χρόνια το δάνειο που του χρέωσαν, με τοκογλυφικά επιτόκια».

«Όταν η υπόλοιπη Ελλάδα ευημερούσε, ο Πειραιάς είχε ήδη χρεοκοπήσει», δήλωσε ο δήμαρχος και είπε ότι έχει ζητήσει ήδη από τον πρωθυπουργό, κούρεμα του χρέους του δήμου κατά 70% ή 80% τουλάχιστον.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κάποια επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη, ενώ τόνισε, ότι δεν τον βρίσκουν σύμφωνο οι εύκολες σκέψεις που κάνουν ορισμένοι δήμαρχοι, για πρόσθετους φόρους στους δημότες.

«Δεν πρόκειται να εφαρμόσουμε τέτοια πολιτική, θα διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος ότι μας χρωστάει» δήλωσε και υπογράμμισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει όλους τους δημόσιους χώρους που βρίσκονται μέσα στον Πειραιά.

Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος ανέφερε εξάλλου, ότι από τότε που ανέλαβε, οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι προς το δήμο έχουν μειωθεί κατά 60%.

Σε αυτό το σημείο πρόσθεσε, ότι η δημοτική αρχή έχει μηδενίσει πολλές από τις δαπάνες που δεν ήταν απαραίτητες και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο Δήμος θα καταφέρει να αξιοποιήσει κονδύλια από το ΕΣΠΑ.

Αναφερόμενος στο λιμάνι, είπε ότι ο δήμος διεκδικεί αναδρομικά τουλάχιστον το 1% από το 2% του τζίρου που πάει από τον ΟΛΠ στον κρατικό προϋπολογισμό και επανέλαβε ότι διεκδικεί τους χώρους γύρω με τον οργανισμό λιμένος Πειραιώς να περιορίζεται στις καθαρά λιμενικές εργασίες του.

Για την κατάσταση στο δημοτικό ραδιόφωνο Πειραιά και την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων.

«Θα κάνω με το παραπάνω αυτό που μπορώ και επιτρέπεται για να μη χάσει κανείς τη δουλειά του» δήλωσε ο δήμαρχος Πειραιά αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο δημοτικό ραδιόφωνο «Κανάλι 1» που συνεχίζονται για δεύτερη εβδομάδα.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Γιάννης Κλάδης, μιλώντας στο ΑΜΠΕ είπε ότι οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή οφειλόμενων δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών.

Πρόσθεσε επίσης, ότι 15 με 16 τεχνικοί του ραδιοφώνου αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης, μετά από σχετικό έγγραφο του ΑΣΕΠ που παρουσίασε ο δήμαρχος, ο οποίος ισχυρίζεται ότι μέσα σε αυτό, χαρακτηρίζονται άκυρες και παράνομες οι αρχικές τους συμβάσεις.

«Η δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο αποκλείεται να απολύσει κανέναν», διαβεβαίωσε σήμερα ο δήμαρχος Πειραιά και υποστήριξε ότι το πρόβλημα προέκυψε όταν μετά από καταγγελία που έγινε παρενέβη το ΑΣΕΠ και διαπίστωσε παράνομες προσλήψεις.

«Δεν είναι σωστό να έχεις προσληφθεί με την ίδια παρατυπία ή παρανομία και να καταγγέλλεις τον άλλο, πρόσθεσε ο Βασίλης Μιχαλολιάκος και είπε ότι υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαβουλεύσεις με το ΑΣΕΠ οι οποίες είναι ελπιδοφόρες για κάποιους από αυτούς, όχι όμως και για όσους έχουν δεύτερη δουλειά στο δημόσιο.