Εκατοντάδες δικαστές και εισαγγελείς παραβρέθηκαν σήμερα στην πανελλήνια πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στον ‘Αρειο Πάγο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις σχεδιαζόμενες νέες περικοπές (κατά 25%) των λειτουργών της Δικαιοσύνης.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου και Αλέξης Μητρόπουλος, του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής και από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Κ. Μαρκόπουλος και η Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Αθηνών, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Πατρών, Γιαν. Αδαμόπουλος, Νικ. Βαλεργάκης, Στελ. Μανουσάκης και Νικ. Παπάκος, αντίστοιχα, οι πρόεδροι των έξι δικαστικών ενώσεων, οι οποίοι και διοργάνωσαν αυτή την πανδικαστική συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ένωσης συνταξιούχων δικαστών Αντ. Βαλμαντώνης, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΔΥΕ) και άλλοι.

Ωστόσο, οι πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων (Αρείου Πάγου, Συμβουλίου Επικρατείας και Ελεγκτικού Συνεδρίου), όπως κι ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, σε αντίθεση με προηγούμενες ανάλογες συγκεντρώσεις στις οποίες είχαν προσέλθει. Πάντως, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου και ο εισαγγελέας ΑΠ Ρένα Ασημακοπούλου και Ιωάννης Τέντες, αντίστοιχα, απέστειλαν χαιρετισμό μέσω του κ. Βαλμαντώνη.

«Μας ζήτησαν να βάλουμε πλάτη και βάλαμε, αλλά αυτοί μετά μας γύρισαν την πλάτη», τονίστηκε από πρόεδρο της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Γ. Φαλτσέτο, ο οποίος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, επισήμανε ότι οι δικαστές δεν είναι πλούσιοι, δεν έχουν κότερα, δεν έχουν βίλες, δεν ξενυχτούν, αλλά δουλεύουν.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου-Χριστοφίλου σημείωσε ότι με τις δρομολογούμενες, αντισυνταγματικές περικοπές, οι αποδοχές των δικαστών δεν θα είναι ανάλογες με το λειτούργημά τους. Ακόμη, τονίστηκε ότι μέχρι τώρα οι αποδοχές των δικαστών έχουν μειωθεί κατά 40% και οι κυβερνητικές προθέσεις είναι να μειωθούν ακόμη κατά 25%.

Όμως, οι δικαστές δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν είναι διατεθειμένοι να αποδεχθούν ούτε την υποβάθμισή τους, ούτε και την υποβάθμιση της ποιοτικής απονομής της Δικαιοσύνης. Και τα δύο, τονίστηκε ότι θα τα αποτρέψουν με κάθε νόμιμο τρόπο.

Ακόμη, με ομόφωνο ψήφισμα οι έξι δικαστικές Ενώσεις ζητούν «από την Πολιτεία, να σεβαστεί την συνταγματική επιταγή για ισοτιμία και ισοκυρία των τριών λειτουργιών του κράτους, με την διατήρηση τουλάχιστον της υφιστάμενης σήμερα μισθολογικής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών».

Παράλληλα, δηλώνουν ότι «ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους θα τους υποχρεώσει, να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους, με την κλιμάκωση των αντιδράσεών τους». Επίσης, υπενθυμίζουν ότι «το Σύνταγμα (άρθρα 88 παράγραφος 2 και 99) επιβάλλει ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση των δικαστικών λειτουργών, ανάλογη με τη φύση του λειτουργήματός τους και ανάλογη με τη σπουδαιότητα και τις μεγάλες ευθύνες των καθηκόντων τους».

Τέλος, αναφέρουν ότι «οι δικαστικοί λειτουργοί είναι ισότιμοι κατά το Σύνταγμα με τους λειτουργούς των άλλων δύο εξουσιών του κράτους και συνεπώς οι συνολικές καθαρές αποδοχές τους, μπορούν να συγκρίνονται μόνο με τις αποδοχές εκείνων, από τις οποίες υπολείπονταν και πριν ακόμη από τις τελευταίες μειώσεις τους».