Τριακόσιες ογδόντα τρεις σελίδες γεμάτες με παραδοσιακές συνταγές

Στο «Ημερολόγιο Κρητικής διατροφής 2013»


ΕΛΛΑΔΑ
20:45
01/08/2012
Τριακόσιες ογδόντα τρεις σελίδες γεμάτες με παραδοσιακές συνταγές
1
loading

Μια διαφορετική έκδοση επιμελήθηκαν και παρουσιάζουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αγροτικός Αύγουστος 2012» οι οργανωτές των φετινών εκδηλώσεων.

Πρόκειται για το «Ημερολόγιο Κρητικής διατροφής 2013» που θα διανεμηθεί στους συμμετέχοντες, εκθέτες του «Αγροτικού Αυγούστου».

Μέσα στις 383 «γευστικές» σελίδες του βιβλίου υπάρχουν 365 παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης, μια, για κάθε μέρα του χρόνου.

Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό του σημείωμα ο επιμελητής κειμένων του βιβλίου, γεωπόνος, Στέλιος Ρίγλης, «βασικός συντελεστής της καλής υγείας είναι η διατροφή».

Στο βιβλίο παρουσιάζονται συνταγές, με φυτά, βότανα, κρέας, γαλακτοκομικά, μέλι και θαλασσινά που είναι τα βασικά συστατικά της Κρητικής διατροφής.

Διαχρονικά η Κρητική διατροφή σηματοδοτεί, την σχέση του ανθρώπου με τη φύση, την συστηματική άσκηση και κίνηση, την λιτή, απλή και με μέτρο διατροφή, την γευστική και θεραπευτική διατροφή, την σωστή αναλογία των τροφών, τις συντροφιές, τα ανταμώματα, τη φιλοξενία, τα ήθη και τα έθιμα του νησιού.

Οι κανόνες της Ορθοδοξίας για τη νηστεία αποτέλεσαν το μοτίβο για την συγγραφή του βιβλίου. Η παράδοση, η εποχικότητα, η παραγωγή των προϊόντων από πρώτες ύλες της Κρητικής γης, αλλά και τα ποτά, που συνοδεύουν κάθε συνταγή περιλαμβάνονται επίσης στην έκδοση που έχει στόχο να «παντρέψει» τον πολιτισμό με τον γαστρονομικό πολιτισμό και να προβάλει τα προϊόντα της Κρητικής γης.

Στο βιβλίο παρουσιάζονται ημερολογιακά οι ημέρες νηστείας καθώς και οι ημέρες ψαροφαγίας. Στο εξώφυλλο του βιβλίου παρουσιάζεται το Κρητικό μπουρέκι, (πίτα με ζύμη, πατάτες μυζήθρα κολοκύθια) ενώ υπάρχει και αλφαβητικό ευρετήριο για όλες τις συνταγές.

Στις σελίδες του βιβλίου υπάρχει πρόλογος- χαιρετισμός του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη στο οποίο μεταξύ άλλων επισημαίνεται πως «μέσα από τις σελίδες του βιβλίου επιδιώκεται να δοθεί ένα μήνυμα ζωής που πηγάζει από τη σοφία χιλιάδων ετών διατροφικών συνηθειών των κατοίκων του νησιού όπως σώζονται μέχρι και σήμερα»

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar χαρικλεια

    Συγχαρητήρια!!! Εύγε!!! Πολύ θα το ήθελα αυτό το βιβλίο.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει