«Η συμφωνία των Πρεσπών διαλύει την γκρίζα ζώνη»

«Ναι» στη λύση από περισσότερα από 320 πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης


ΕΛΛΑΔΑ
20:12
15/07/2018
«Η συμφωνία των Πρεσπών διαλύει την γκρίζα ζώνη»
91
loading

Περισσότερες από 320 προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης υπογράφουν την πρώτη λίστα υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, με τη διαδικασία των υπογραφών να συνεχίζεται. Πολιτικά πρόσωπα, καθηγητές πανεπιστημίων, καλλιτέχνες κάνουν λόγο για ιστορική και έντιμη Συμφωνία «που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της Βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη».

Μεταξύ αυτών που υπογράφουν είναι ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, η λογοτέχνις Ρέα Γαλανάκη-Κούβελα, η πανεπιστημιακός Δραγώνα Θάλεια, ο πανεπιστημιακός Γιάννης Δρόσος, η Μυρσίνη Ζορμπά πολιτικός επιστήμων, ο καθηγητής Κώστας Ζώρας, ο ερευνητής Αλέξης Ηρακλείδης, ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, η ιστορικός τέχνης Άννα Καφέτση, ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, η ιστορικός Χριστίνα Κουλούρη, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο συγγραφέας Βασίλης Κουνέλης, ο ηθοποιός Στέφανος Ληναίος, ο ομότιμος καθηγητής ΕΚΠΑ Αντώνης Λιάκος, ο δημοσιογράφος Βασίλης Λυριτζής, ο πανεπιστημιακός του Πανεπιστημίου Μακεδονία Νίκος Μαραντζίδης, ο συνθέτης Νότης Μαυρουδής, ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαχαίρας, ο ομότιμος καθηγητής κοινωνιολογίας Νίκος Μουζέλης, ο δημοσιογράφος Βασίλης Πάϊκος και ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παναγιώτου.

Αναλυτικά το κείμενο έχεις ως εξής:

«Συμφωνία Πρεσπών

Η ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών της 17ης Ιουνίου 2018, κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα 25 και πλέον χρόνων στην περιοχή μας. Είναι μια έντιμη Συμφωνία που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της Βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη.

Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό («Βόρεια Μακεδονία») έναντι όλων και με συνταγματική αναθεώρηση καλύπτει πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις και μάλιστα τις διασφαλίζει ακόμη περισσότερο, ενώ αποδεικνύει, έμπρακτα, τη βούληση της γειτονικής χώρας για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Διαλύεται η «γκρίζα ζώνη» που δημιουργούσε η μακροχρόνια εκκρεμότητα ενός «πρώην κράτους» και προσδιορίζονται με σαφήνεια και με διεθνή σφραγίδα τα όρια -πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά- ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και την «Βόρεια Μακεδονία». Είναι ο μοναδικός τρόπος διαγραφής δια παντός των αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια.

Γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της γειτονικής χώρας. Η επιβεβαίωση στη Συμφωνία της γλώσσας (όπως επί πάρα πολλές δεκαετίες έχει αναγνωρισθεί και από τη χώρα μας) και της ιθαγένειας της γειτονικής χώρας αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός σταθερού μέλλοντος φιλίας και ειρήνης με τη «Βόρεια Μακεδονία». Η Ελλάδα, μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα σέβεται τις αποφάσεις και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ.

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στην Ευρώπη παρατηρείται η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού, φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων έχουν κυλήσει ποταμοί αίματος στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια σ' αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στη χώρα μας, με αυτή τη Συμφωνία, ερχόμαστε στην πράξη αντιμέτωποι με το τέρας του φασισμού και με όσους το τροφοδοτούν, κύκλοι που εκφράζουν το πιο σκοτεινό παρελθόν, διχάζουν τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνοπροδότες και εθνοσωτήρες. Ο διχασμός αυτός πλήττει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, όταν στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη γειτονιά μας επινοούνται επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί που προοιωνίζουν σκοτεινό μέλλον.

Εμείς, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες, στηρίζουμε τη Συμφωνία, γιατί είμαστε κατά των εθνικισμών και των αναθεωρητισμών, γιατί είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας ευρωπαϊκής, βαλκανικής γειτονιάς, γιατί η Συμφωνία υπερβαίνει τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εντάσεις. Είμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας των λαών. Στηρίζουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

91
σχόλια
 1. avatar Κάπως Κυνικός

  επειδή χθες οι Σκοπιανοί είχαν πάρτυ σε 15 πόλεις κάτι έπρεπε να γιορτάσουμε και εμείς....εξού και το σποτάκι το αριστουργηματικό!!!(βλ.Κοτζία)του Τσίπρα,εξού και το...διπλωματικό αριστούργημα!!!
  Οπου να ΄ναι η ΠΡΑΒΝΤΑ(ΕΡΤ)θα διοργανώσει το εορταστικό πρόγραμμα....

 2. avatar Sa patistas

  Διπλωματικό αριστούργημα να αγνοήσεις τα εθνικά σου δόγματα για να εκπλήρωσες τα δόγματα των άλλων; Μα τόσο ηλίθιοι ειναι οι συριζαιοι; Οτι πιάσουν γινεται κάρβουνο, η συμφωνία του ονόματος ειναι μόνο για το ΝΑΤΟ, τους αφήνουν το όνομα με ποιο όφελος για την Ελλαδα; Το success τους ειναι οτι έγινε συμφωνία;;; Οι άνθρωποι χαίρονται που κατάντησαν την χωρα τάπητα για να την ποδοπατούν όλοι.

 3. avatar Jerry

  Πράγματι επιλύουν όλα τά εθνικά θέματα, αρνούνενοι τό έθνος. Σά νά αποποιείσαι τήν περιουσία σου γιά νά γλυτώσεις τόν ΕΝΦΙΑ.

 4. avatar Ευπατριδης

  Ο αφρός δηλ. του αριστερού σκ...

 5. avatar Εύχομαι

  ο Θεός να μην εγκαταλείψει την Ελλάδα στα χέρια αυτών των αντίθεων μηδενιστών.

 6. avatar Stateless

  Όταν ακούς αυτά τα ονόματα σαν μεγάλες προσωπικότητες, τότε καταλαβαίνεις ότι είμαστε πολύ χαμηλά.

 7. avatar !Eleos!

  Αν δεχτούμε ότι η κυβέρνηση πιέζονταν από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία & την Τρόικα να λύσει το ζήτημα, ώστε να μπουν άμεσα τα Σκόπια σε ΕΕ & ΝΑΤΟ, πάλι δεν ενήργησε σωστά. Ο λόγος που θα πιέζονταν, είναι προφανώς η απομάκρυνση της Ρωσίας από την άσκηση επιρροής στα Σκόπια. Είχε όμως η κυβέρνηση δυο διπλωματικά όπλα. Ότι ακριβώς τα Σκόπια καίγονταν να μπουν σε ΝΑΤΟ & ΕΕ. Θα μπορούσε να ελιχθεί έξυπνα: Να δεχτεί π.χ. ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ ως FYROM, & να θέσει όρο, ώστε να λυθεί η ονομασία εντός ΕΕ, αυστηρά σε 3 ή 5 χρόνια. Έτσι θα ανάγκαζε την ΕΕ να αναμιχθεί, θα απαλλασσόμασταν από το Νίμιτς & θα έπαιζε η ΕΕ μεσολαβητικό ρόλο ως θεσμός, ή ως Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κ.λπ. Με τις ανάλογες συμμαχίες που ήδη είχαμε εντός ΕΕ, τα αποτελέσματα θα ήταν σαφώς καλύτερα. Έτσι θα διατηρούσε αφενός το όπλο της ένταξης στο ΝΑΤΟ, θα ικανοποιούσαμε εν μέρει τις ΗΠΑ, αφού θα περιορίζονταν η επιρροή της Ρωσίας σε μια χώρα της ΕΕ & θα μετριάζονταν οι πιέσεις από ΗΠΑ, αφού θα υπήρχε μια σχετική ικανοποίηση. Αλλά αυτά για να γίνουν χρειάζεται ικανή πολιτική & διπλωματική ηγεσία

 8. avatar Πάλι τα ίδια

  Θυμάστε τα celebrities του ΣΥΡΙΖΑ εκείνο το καλοκαίρι.

 9. avatar Β.Σ

  Kαι ο κιμουλης; και ο λυριττζης; τοτε μηλαμε για προσωπικοτητες απορω που ειδατε την δημοκρατια και την προοδο φασηστερα [...]

 10. avatar morfeas

  Και λοιπόν, αν πούμε να αραδιάσουμε τα ονοματεπώνυμά μας οι υπόλοιποι (οι άλλοι) είμαστε εκατομμύρια, απλοί πολίτες, επίσης από το χώρο της πολιτικής, της διανόησης και της τέχνης. Αυτές τις λίστες τις διαβάζω και για την υποστήριξη των \'\'αριστερών\'\' κομμάτων συνήθως σε προεκλογικές περιόδους. Νομίζουν, ότι κάτι κάνουν και ότι ο κόσμος τις δίνει κάποια σημασία. Αλήθεια πόσο αιθεροβάμονες είστε!

 11. avatar pvran

  Δεν δεχομαι το 2018 να μην υπαρχουν υπερβατικοι επιστημονες και διανοουμενοι στην Ελλαδα. Τι σημαινει αριστερος δεξιος; τι ειμαστε; στο 1960; Αυτοματως ακυρωνεται η οποια βαρυτητα της ιδιοτητας των υπογραφοντων.

 12. avatar Δεν καταλαβαίνω κάτι!

  Πριν δεν είχαμε Ειρήνη;

 13. avatar Δαιμων

  όταν οι Σκοπιανοι θα συστήνονται στο εξωτερικο δεν θα κρατανε και βιβλιαρακι με την συμφωνία μαζι τους και θα λενε ::
  ΄΄΄Γεια σας ειμαστε Μακεδόνες που μιλαμε Μακεδονικα αλλα ξερετε κατι συμφωνα με το αρθρο 1 παραγραφος 2 δεν εχουμε καμια σχεση με την Μακεδονια του Μ.Αλεξανδρου που ανηκει στην Ελληνιστικη περίοδο και τα Μακεδονικα που μιλαμε είναι σλαβοβουλγαρικό ιδιωμα που δεν εχουν σχεση με τα Ελληνκα που μιλουσε ο Μ.Αλεξανδρος΄΄΄...
  ---Η πρωτη εντυπωση θα μετραει όπως και στα διεθνη δικτυα όταν θα λενε ΄΄ ο Μακεδονας πρωθυπουργος και ο Μακεδονικος στρατός΄΄ δεν θα εχουνε διευκρινιστικα της συμφωνιας λεγοντας πως η Μακεδονια του Ζαεφ δεν εχει καμια σχεση με την Ελληνικη Μακεδονία του Μ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ -----
  ΥΓ:Εννοείται ότι πλέον παγκοσμίως θα χρησιμοποιείται ο ορος ΄΄Μακεδονια΄΄ από την στιγμή που δεν υπάρχει άλλη κρατικη οντοτητα με το ονομα ΄΄Νοτια Μακεδονία΄΄ ---Όπως με την Ουρουγουάη οπου το επισημο ονομα της είναι ΄΄Δημοκρατία της Ανατολικής Ουρουγουάης επειδή βρισκεται ανατολικα του ποταμού Ουρουγουάη αλλα μαντεψε με ποιο ονομα επικρατησε μεχρι σημερα....

 14. avatar Το έχετε ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ

  Τον έχει δει κάποιος τον Ζάεφ να μιλά για Βόρεια Μακεδονία;
  Αλλά ξέρω, το κάνει για να ξεγελάσει τους δικούς του και να κερδίσει το δημοψήφισμα, δεν το κάνει για να ξεγελάσει εμάς.
  Εμείς δεν είμαστε κορόιδα, είμαστε large και διεθνιστές, γεννημένοι για New York.

 15. avatar Ό,τι να΄ναι

  Όλοι οι μαρξιστίζοντες, προοδευτικάριοι, εθνομηδενιστές, σφυροδρεπανολάγνοι, κομμουνιστορέιντζερ!

 16. avatar Ίωνας 1890

  Καλά μιλάμε για τιτάνες της διανόησης. Πραγματικά

 17. avatar Σκέτος

  εμετός και απόπατος!

 18. avatar mnimwn

  Γνωστής ταυτότητας άπαντες .

 19. avatar Ψυχολεηλατης

  Χαχα γατάκια όλα θα τα λύσει ο Αλέξης γιατί αν περιμέναμε από σας καλά κρασιά άβουλα πλασματάκια ΚΑΙ όσο για αυτά τα 320 άτομα προδότες είναι όλοι χαχαχ

 20. avatar Poulos

  Είπαν οι αυτοδιορισμενοι δημοκράτες, προοδευτικοί, αριστεροί πολίτες... που πάντα θέλουν να περνάει το δικό τους....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει