Ισχυρή στήριξη της κοινής γνώμης συγκεντρώνουν τα μέτρα που αφορούν την αντιμετώπιση της βίας στα πανεπιστήμια και στα σχολεία, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Palmos Analysis, για λογαριασμό της ΕΡΤ.
Κοινή αποδοχή σε έλεγχο και τιμωρία για τη βία στα πανεπιστήμια
Το 90% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι συμφωνούν ή μάλλον συμφωνούν με τη χρέωση του κόστους αποκατάστασης των ζημιών και των βανδαλισμών στους υπαίτιους. Αντίστοιχα, το 76% τάσσεται υπέρ του ελέγχου εισόδου στα πανεπιστήμια μέσω ηλεκτρονικών καρτών ή μαγνητικών πυλών.
Το 73% των πολιτών συμφωνούν με την αναστολή φοιτητικής ιδιότητας ή τη διαγραφή φοιτητών που υποτροπιάζουν σε αδικήματα, ενώ το 72% υποστηρίζει την τοποθέτηση καμερών στους χώρους των πανεπιστημίων και την άμεση παρέμβαση της αστυνομίας όταν διαπράττονται αδικήματα.
Τα ευρήματα αποτυπώνουν μια σαφή τάση υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων προστασίας στους πανεπιστημιακούς χώρους, με τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών να ζητά τόσο την απόδοση ευθύνης στους δράστες βανδαλισμών όσο και την ενίσχυση της επιτήρησης και του ελέγχου. Οι πολίτες εμφανίζονται έτοιμοι να αποδεχθούν πιο αυστηρές ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η ομαλή λειτουργία των ΑΕΙ.
Σχολική βία: Στήριξη σε δομές και νέες πρακτικές – Στο επίκεντρο η πρόληψη
Στο πεδίο της ενδοσχολικής βίας, η ενίσχυση αθλητικών υποδομών και δράσεων για παιδιά και εφήβους αναγνωρίζεται ως «Πολύ» ή «Αρκετά» χρήσιμο μέτρο από το 85% των συμμετεχόντων. Ακολουθούν:
- Η αύξηση ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία (78%),
- Η επιβολή κοινωνικής εργασίας αντί αποβολής (70%),
- Το «Kids Wallet» με δυνατότητα γονικού ελέγχου της πρόσβασης στο διαδίκτυο (66%).
Τα στοιχεία δείχνουν πως οι πολίτες προκρίνουν κυρίως την πρόληψη και τη στήριξη, αντί της τιμωρίας, ως απάντηση στην ενδοσχολική βία, με έμφαση σε υποδομές, επαγγελματική υποστήριξη και ενίσχυση του ρόλου των γονέων.
Βία στην κοινωνία: Σημαντικό πρόβλημα, αλλά υπάρχει αίσθηση σχετικής ασφάλειας
Το 91% των πολιτών θεωρεί ότι η βία στη χώρα είναι «Πολύ» (68%) ή «Αρκετά» (23%) σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο:
- Το 76% αισθάνεται ασφαλές στη γειτονιά του την ημέρα,
- Το 63% δηλώνει το ίδιο και κατά τη διάρκεια της νύχτας,
- Το 58% δηλώνει «Πολύ» ή «Αρκετά» ασφαλές στους δημόσιους χώρους, έναντι 42% που δηλώνουν το αντίθετο.
- Στον αντίποδα, το 52% δηλώνει «Λίγο» ή «Καθόλου» ασφαλείς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έναντι 48% που δηλώνουν «Πολύ» ή «Αρκετά» ασφαλείς.
Παρά την ευρεία αναγνώριση της βίας ως σοβαρού κοινωνικού προβλήματος, η πλειοψηφία των πολιτών εξακολουθεί να αισθάνεται σχετικά ασφαλής στην καθημερινότητά της, ενώ ζήτημα νιώθουν ότι παραμένει η ασφάλεια στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Προτάσεις για μείωση της βίας: Ενίσχυση αστυνόμευσης και αυστηρότερες ποινές
Οι προτάσεις που συγκεντρώνουν τη μεγαλύτερη στήριξη από την κοινή γνώμη είναι:
- Ενίσχυση της αστυνόμευσης και της επιτήρησης (55%),
- Αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά βίας (54%),
- Εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων στα σχολεία (48%),
- Επιτάχυνση απονομής της δικαιοσύνης (46%).
Το κοινό προτείνει κυρίως μέτρα καταστολής και επιτήρησης για την αντιμετώπιση της βίας, δίνοντας έμφαση στην παρουσία της αστυνομίας και την αυστηροποίηση των ποινών, χωρίς όμως να παραβλέπει την ανάγκη για πρόληψη μέσω σχολικών προγραμμάτων και την ανάγκη για ταχύτερη δικαιοσύνη.