«Το κρίσιμο στοιχείο ήταν πως πρόκειται για έναν σεισμό της τάξεως των 6 Ρίχτερ που όμως έχει ένα αρκετά μεγάλο βάθος, της τάξεως των 62 περίπου χιλιομέτρων, πράγμα που καθορίζει όλα τα υπόλοιπα», είπε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, αναφορικά με τον σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης, Κάσου και Καρπάθου.

Όπως συμπλήρωσε ο Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Καθορίζει ότι η ενέργεια είναι πολύ μειωμένη όταν φτάσει στην επιφάνεια, συνεπώς δεν έχουμε επιπτώσεις. Δεύτερον, καθορίζει ότι δεν είναι προσεισμός, αλλά ούτε θα ακολουθηθεί από σεισμούς με πλούσια μετασεισμική ακολουθία, δηλαδή δεν θα έχουμε μετασεισμούς».

«Το τρίτο είναι ότι το ρήγμα βάθους 62 χιλιομέτρων, είναι πολύ δύσκολο να φτάσει στην επιφάνεια του πυθμένα, οπότε είναι και πολύ δύσκολο να έχουμε και ένα τσουνάμι. Όμως η έκδοση 112 για τσουνάμι ήταν απαραίτητη, γιατί μπορεί να είχαμε ένα μικρό τσουνάμι από υποθαλάσσια κατολίσθηση», σημείωσε.

«Δεν θα ενεργοποιηθούν άλλα ρήγματα»

Ο Ευθύμιος Λέκκας τόνισε ότι ο σεισμός που έγινε δεν έχει καμία σχέση με τη Σαντορίνη και την Κωνσταντινούπολη, αποκλείοντας την πιθανότητα ενεργοποίησης άλλου ρήγματος.

«Βεβαίως υπάρχουν και άλλα ρήγματα στις περιοχές αυτές, θεωρώ όμως ότι δεν είναι σε θέση να ενεργοποιήσει και άλλα ρήγματα. Έστω και αν γίνει όμως αυτό, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι αυτοί οι σεισμοί δεν διοχετεύουν ενέργεια προς τις χερσαίες και κατοικημένες περιοχές».

«Την ενέργεια τη διοχετεύουν προς το βάθος ή προς το θαλάσσιο περιβάλλον της Κρήτης, συνεπώς ούτε και από εκεί ανησυχούμε».