Για τον σεισμό των 4,3 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε την Κυριακή 2/6 ανοιχτά της Κύθνου και ταρακούνησε την Αθήνα μίλησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Όπως τόνισε, μετά την περίοδο σεισμικής ύφεσης που βιώνουμε, θα υπάρξει περίοδος σεισμικής έξαρσης.

«Το θέμα των σεισμών στη χώρα μας είναι γενικότερο και περνάμε περιόδους ηρεμίας και περιόδους εξάρσεων, όπως αυτή της περιόδου 2019-2021 που την ακολούθησε μια περίοδο ύφεσης από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα έχουμε επόμενη περίοδο έξαρσης. Αυτός είναι νόμος με τον οποίο δουλεύει ο πλανήτης», υπογράμμισε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος μιλώντας στο Action24.

Αναφερόμενος στις περιοχές με την υψηλότερη σεισμική δραστηριότητα, ο σεισμολόγος είπε πως αυτές είναι «το κεντρικό Ιόνιο, το τρίγωνο Λευκάδα-Ζάκυνθος-Κεφαλονιά, ο Κορινθιακός και η περιοχή των Δωδεκανήσων, το ανατολικό σεισμικό ελληνικό τόξο».

«Δεν υπάρχει κάποιος που μπορεί να προβλέψει πότε και πού θα συμβεί κάτι», εξήγησε.

Εστιάζοντας στον Κορινθιακό σημείωσε ότι «έχει πολλά και μεγάλα ενεργά ρήγματα ανάμεσα στα οποία και αυτό τον Αλκυονίδων που έδωσε τον σεισμό του 1981, αλλά και αυτό που έδωσε τον σεισμό του Αιγίου. Οι ισχυροί σεισμοί εκεί επαναλαμβάνονται κάθε περίπου 35 χρόνια κατά μέσο όρο, έχουμε αρχίσει να υπερβαίνουμε τον μέσο όρο, οπότε αργά ή γρήγορα θα ξαναζήσουμε είτε σε αυτή την περιοχή είτε σε άλλες ισχυρούς σεισμούς»

«Η μεγάλη αξία έγκειται στο να προλαμβάνουμε, να τηρείται με ευλάβεια ο αντισεισμικός κανονισμός, να προχωρήσουμε σε ελέγχους», είπε κλείνοντας ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.