Παράσιτο θεωρείται οποιοσδήποτε οργανισμός (ζωικός ή μικροοργανισμός ή φυτικός) ζει και αναπτύσσεται εις βάρος ενός άλλου οργανισμού. Ξενιστής είναι ο οργανισμός που φιλοξενεί τον παρασιτικό οργανισμό. Δηλαδή ο σκύλος είναι ξενιστής του τσιμπουριού, ο άνθρωπος είναι ξενιστής του κοριού, του ιού της γρίπης κ.ο.κ.

Μικροοργανισμοί

Σε ό,τι αφορά στους μικροοργανισμούς, κάποιοι προκαλούν διαταραχές στην υγεία του ανθρώπου και ονομάζονται παθογόνοι.  Οι περισσότεροι όμως, όχι μόνο δεν είναι βλαβεροί αλλά αντίθετα είναι χρήσιμοι ή/και απαραίτητοι.

Οργανισμοί

Σε ό,τι αφορά στα ζώα και στα έντομα μπορούμε να θεωρήσουμε ότι ανάλογα με την επικινδυνότητα τους και την αντίστοιχη προσφορά τους ο κάθε άνθρωπος μπορεί να τα ορίσει ως παράσιτα ή μη. Για παράδειγμα, αν ο ποντικός καταστρέφει τις καλλιέργειες, τότε για τον αγρότη είναι παράσιτο ή αν η κατσαρίδα μολύνει τα τρόφιμα και γίνεται επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, είναι παράσιτο. 

Τα παράσιτα δημιουργούν προβλήματα στην ανθρώπινη καθημερινότητα και στην οικονομία αλλά μεταφέρουν και ασθένειες οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις είναι πολύ σοβαρές. Επομένως, δημιουργείται η ανάγκη να αντιμετωπίζεται οποιοδήποτε παράσιτο απειλεί την ανθρώπινη υγεία και περιουσία. 

Απολύμανση

Η μέθοδος αντιμετώπισης και εξολόθρευσης των παρασίτων είναι η απολύμανση. Απολύμανση δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη χρήση χημικών ουσιών. Μία μορφή απολύμανσης μπορεί να είναι και το ξύδι το οποίο απομακρύνει τις κατσαρίδες και απολυμαίνει τις επιφάνειες ή τα σιφώνια της κουζίνας. Η απολύμανση δεν έχει μόνο κατασταλτική δράση αλλά και προληπτικό χαρακτήρα.

Κατηγορίες απολύμανσης παράσιτων

Οι βασικές κατηγορίες απολύμανσης παρασίτων είναι:

  • Απεντόμωση: εξολόθρευση των εντόμων.
  • Μυοκτονία: θανάτωση ποντικών και αρουραίων.
  • Μικροβιοκτονία: εξόντωση και καταστροφή των μικροοργανισμών.

Μέθοδοι απεντόμωσης

Απεντόμωση με ψεκασμό χαμηλής πίεσης

Το εντομοκτόνο διάλυμα διαχέεται με ψεκασμό στις επιφάνειες που θεωρούνται ύποπτες για το πέρασμα ή την διαβίωση εντόμων. 

Νεφελοψεκασμός (Fogging)

Πραγματοποιείται εκεί όπου ο ψεκασμός χαμηλής πίεσης δεν είναι αποτελεσματικός.

gel

Το εντομοκτόνο gel (μορφή γέλης) σκεύασμα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα μυρμήγκια και τις κατσαρίδες (των φρεατίων και το ψιλό κατσαριδάκι) ελκύοντάς τα για τροφή. 

Μέσα μυοκτονίας

Εξωτερικοί χώροι

Η μείωση και εξάλειψη του πληθυσμού των τρωκτικών επιτυγχάνεται σε εξωτερικούς χώρους με κλειδωμένους δολωματικούς σταθμούς προς αποφυγή της ακούσιας ανθρώπινης επαφής παιδιών ή κατοικίδιων ζώων. 

Εσωτερικοί χώροι

Στους εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιούνται Σταθμοί Πολλαπλής Σύλληψης με ειδική κολλητική επιφάνεια ή κλασικές μηχανικές παγίδες νέου τύπου. 

Ασθένειες που μεταφέρουν ή μεταδίδονται από τα παράσιτα

Τα παράσιτα μπορούν είτε να μεταφέρουν μικρόβια όπως η κατσαρίδα στο κορμί της καθώς περνά ή τρέφεται από ακαθαρσίες είτε να μεταδώσουν ασθένειες ως φορείς όπως η ελονοσία που μεταδίδεται από το κουνούπι. Τα ευρέως κοινά παράσιτα σπιτιών είναι οι κατσαρίδες, οι ψύλλοι, οι κοριοί, τα κουνούπια, οι σκνίπες, οι μύγες, οι σφήκες, τα τσιμπούρια, τα μυρμήγκια, τα ποντίκια, οι αρουραίοι.

Κατσαρίδα

Πολλές μελέτες αναφέρουν ότι οι κατσαρίδες τρέφονται με ανθρώπινα περιττώματα και μεταφέρουν ή εκκρίνουν παθογόνα μικρόβια, διαδραματίζοντας έτσι ένα σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση κάποιων ασθενειών.

Η αξιολόγηση όμως του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας το 2008 κατέληξε πως «τα καθοριστικά στοιχεία είναι ελλιπή για το ότι οι κατσαρίδες είναι φορείς ανθρώπινων ασθενειών». Υπάρχει βέβαια μία αρκετά μεγάλη λίστα με βακτήρια, μύκητες και κάποιους ιούς που οι κατσαρίδες μπορούν να κουβαλήσουν από μέρος σε μέρος όπως Σαλμονέλωση, Τυφοειδής πυρετός, Δυσεντερία, Λέπρα, Πανούκλα, Λιστερίωση. 

Το αλλεργικό άσθμα όμως που προκαλείται από τις κατσαρίδες είναι ο μεγάλος λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία καθώς αυτές είναι φορείς διάφορων αλλεργιογόνων. Έτσι η απολύμανση για κατσαρίδες είναι μία σημαντική διαδικασία αντιμετώπισης κατσαρίδων η οποία λειτουργεί είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά.

Κοριός

Τα τσιμπήματα συνήθως δεν δημιουργούν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία, καθώς οι κοριοί δεν είναι γνωστό ότι εξαπλώνουν ασθένειες, αλλά μια πιθανή αλλεργική αντίδραση που μπορεί να απαιτεί ιατρική βοήθεια. Το υπερβολικό ξύσιμο εξαιτίας της φαγούρας στις δαγκωμένες περιοχές μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα δευτερογενούς μόλυνσης του δέρματος. Η απολύμανση για κοριούς απαιτεί εξειδικευμένο προσωπικό καθώς είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν με ημίμετρα.

Κουνούπι

Τα κουνούπια μπορούν να λειτουργήσουν ως φορείς για πολλούς ιούς που προκαλούν ασθένειες. 

Τα μολυσμένα κουνούπια μπορούν να μεταφέρουν ιούς και βακτήρια μέσα από το σάλιο τους. Όταν τα κουνούπια τσιμπάνε, μεταδίδουν στο ανθρώπινο σώμα αυτούς τους παθογόνους ιούς, προκαλώντας σοβαρή ή ακόμα και απειλητική για τη ζωή ασθένεια.

Για παράδειγμα, τα κουνούπια είναι γνωστοί φορείς ελονοσίας, ιού του Δυτικού Νείλου, δάγκειου πυρετού, κίτρινου πυρετού και ιών που προκαλούν εγκεφαλίτιδα. Η ελονοσία είναι σπάνια στις αναπτυγμένες χώρες, αλλά παραμένει συχνή σε ορισμένα μέρη του κόσμου.

Μυρμήγκι

Σε γενικές γραμμές, τα μυρμήγκια που εισβάλλουν στο σπίτι μπορεί να μην βλάπτουν άμεσα, αλλά μερικές φορές μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια. Για παράδειγμα, δεδομένου ότι τα μυρμήγκια έρπουν σε πολλούς χώρους, θα μπορούσαν να μαζέψουν βακτηριακούς ή μυκητιακούς οργανισμούς, διάφορους τύπους μικροβίων, συμπεριλαμβανομένου του E. coli και να τα εναποθέσουν στις τροφές του σπιτιού. 

Ποντίκι

Τα ποντίκια είναι φορείς ασθενειών, καθώς τα ούρα και τα κόπρανα τους μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες όπως ο Χανταϊός και η Σαλμονέλωση.

Έχουν πολλές αρνητικές συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία, επειδή ορισμένες πρωτεΐνες που ονομάζονται αλλεργιογόνες βρίσκονται στα κόπρανα, το σάλιο και τα μέρη του σώματός τους, και μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις ή να προκαλέσουν συμπτώματα άσθματος, ειδικά σε παιδιά. Η επαγγελματική μυοκτονία είναι η κατάλληλη μέθοδος αντιμετώπισης και εξολόθρευσης ποντικών και αρουραίων.

ΠΗΓΗ: apolymanseis.me