Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα επανήλθε στο προσκήνιο, μετά την απόφαση του Ρίκι Σούνακ να ακυρώσει την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Λονδίνο.

«Είναι κρίμα που ο Βρετανός πρωθυπουργός αισθάνεται ότι δεν μπορεί να συζητήσει το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ειδικά με το δεδομένο το πόσα έχουν να κερδίσουν και οι δύο χώρες από μία λογική επίλυση του ζητήματος», ανέφερε αρχικά για το ζήτημα η Τζούλιετ Πάτερσον, εκπρόσωπος του Parthenon Project.

Στις δηλώσεις που έκανε στη Real News, η κ. Πάτερσον εξήγησε ότι υπάρχει τρόπος τα Γλυπτά να επιστραφούν στην Ελλάδα με μία συμφωνία που θα βγάλει κερδισμένη και τη Βρετανία.

«Υπάρχει δρόμος για να προχωρήσουμε μπροστά, ώστε και οι δύο πλευρές να μπορούν να «συμφωνήσουν ότι διαφωνούν» στο θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών και να επιτύχουν μία συμφωνία που ωφελεί την Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, με τα Γλυπτά να επανενώνονται στην Αθήνα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ίδρυσης ενός μη κερδοσκοπικού ιδρύματος, με την συμμετοχή και των δύο πλευρών, που θα μπορούσε να συγκεντρώσει κεφάλαια και να υποστηρίξει την αλλαγή χρήσης και την ανακαίνιση της γκαλερί Duveen του Βρετανικού Μουσείου σε μία σύγχρονη ελληνική γκαλερί, προσφέροντας μια νέα πηγή έμπνευσης στον επισκέπτη».

Από την πλευρά του, ο Ιταλός αρχαιολόγος Λουί Γκοντάρτ, πρώην πρόεδρος και νυν μέλος της Διεθνούς Ένωσης για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είπε: «Ο Βρετανός πρωθυπουργός ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του για έναν απλό λόγο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ντρέπεται που συνεχίζει να υποστηρίζει ενώπιον του παγκόσμιου πολιτισμού ότι η Βρετανία δεν προτίθεται να επιστρέψει τα παράνομα κέρδη. Ο κ. Σούνακ, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι κάνει λάθος, συμπεριφέρεται σαν χυδαίος δέκτης μίας ποταπής κλοπής και προτιμά να ξεφύγει από εκείνους που, όπως ο κ. Μητσοτάκης, απαιτούν την επιστροφή ενός περιουσιακού στοιχείου που ανήκει στην Ελλάδα».