Την επόμενη Δευτέρα θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με την ελληνική πλευρά έως τις 22 Απριλίου, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο τα θέματα που συζητήθηκαν χτες με την τρόικα ήταν «κόκκινα δάνεια, συντάξεις, δημοσιονομικό πακέτο και αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος».

«Παρόλο που ήμασταν αρκετά κοντά στα θέματα αυτά, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων» στα οποία υπάρχουν διαφορές και δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στις επόμενες ώρες.

Ως εκ τούτου «όλοι μαζί, οι θεσμοί και η ελληνική πλευρά, αποφασίσαμε να διακόψουμε για την Εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ και να συνεχίσουμε τη Δευτέρα».

«Το χρονοδιάγραμμα δεν αλλάζει», διεμήνυσε ο υπουργός Οικονομικών σημειώνοντας ότι το Eurogroup του Άμστερνταμ στις 22 Απριλίου είναι έκτακτο και ίσως χρειαστεί μια ακόμη συνεδρίαση των υπ. Οικονομικών της Ευρωζώνης για οριστικές αποφάσεις.

«Θέλουμε να έχουμε συμφωνία στο Eurogroup του Άμστερνταμ. Αν δεν έχουμε συμφωνία θα πάμε σε έκτακτο Eurogroup για 25 ή 26 για οριστικές αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε πάρα πολύ κοντά στα βασικά ζητήματα. Έχουμε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το 1% του ΑΕΠ. Από τις συντάξεις, των δημοσιονομικών μέτρων και την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος οι αριθμοί βγαίνουν. Συζητήσαμε με τους θεσμούς για κόκκινα δάνεια, συντάξεις, δημοσιονομικό πακέτο και μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Σεβόμαστε και τις όποιες διαφορές έχουν ανάμεσα τους. Διατηρούμε την επιλογή να αποφασίζουμε στο πώς φτάνουμε στους επιθυμητούς στόχους που τίθενται από τους θεσμούς», δήλωσε.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε 2 νομοσχέδια που θα ετοιμαστούν αυτή τη βδομάδα και θα εισαχθούν στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Το ένα αφορά στο φόρο εισοδήματος και το άλλο στις συντάξεις, με προτάσεις για το ασφαλιστικό.

«Θα πάει στη Βουλή με κανονικές διαδικασίες. Είμαστε ανοιχτοί για τις οποίες παρατηρήσεις των θεσμών», εξήγησε ο υπουργός και συνέχισε εξηγώντας ορισμένες πτυχές του νομοσχεδίου για το φόρο εισοδήματος.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον υπουργό «στο νόμο για την αναδιαμόρφωση του φόρου εισοδήματος έχουμε βρει το 1% του ΑΕΠ που χρειαζόμασταν. Είναι ένα νομοσχέδιο για το οποίο έχουμε πάρει πολλές συμβουλές από τους θεσμούς. Είναι ένα νομοσχέδιο που είναι πολύ προοδευτικό φορολογικά».

Στο νέο φορολογικό, όπως εξήγησε ο υπουργός, θα υπάρχει το θέμα του αφορολόγητου, ενώ όλα τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται ως ενιαίο εισόδημα, αθροιστικά.

Ειδικά για το αφορολόγητο όριο, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι «δεν είμαι διατεθειμένος να καταθέσω στη Βουλή νομοσχέδιο με μικρότερο αφορολόγητο» από το ύψος των 9.091 ευρώ, αναδεικνύοντας μια από τις «κόκκινες» γραμμές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα υπάρχει ενιαία φορολογική κλίμακα για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα, τα εισοδήματα από ενοίκια θα φορολογούνται με τρεις συντελεστές, τα μερίσματα αυτοτελώς με 15%, ενώ η εισφορά αλληλεγγύης θα φορολογείται με «οριακούς συντελεστές».

Κατρούγκαλος: Δεν κόβεται το ΕΚΑΣ προκειμένου να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές

Την πεποίθησή του πως αν δεν διακόπτονταν οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των θεσμών οι δυο πλευρές θα κατέληγαν σύντομα σε συμφωνία, εμφανίστηκε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος στην κοινή συνέντευξή Τύπου που δίνεται αυτή την ώρα στο υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

«Στα περισσότερα, σχεδόν σε όλα τα θέματα, της πρότασής μας για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση υπήρξε συμφωνία ή σημαντική προσέγγιση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Αν υπήρχε χρόνος είμαι σίγουρος πως θα είχαμε καταλήξει ήδη σε συμφωνία» τόνισε ο υπουργός Εργασίας και πρόσθεσε: «Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν είναι μνημονιακή απαίτηση. Έχουμε ενσωματώσει όσα θέλουν οι θεσμοί. Χαρακτηρίζεται από ισονομία, ίδιοι κανόνες για δημόσιο και ιδιωτικό αλλά και για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, και κοινωνική δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο κ. Κατρούγκαλος υπογράμμισε πως είναι: «Ψευδή και αναληθή τα όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας για παλιές και νέες συντάξεις σε μια προσπάθεια κάποιων να συσκοτίσουν την αλήθεια για τα όσα πετύχαμε στη διαπραγμάτευση» και συμπλήρωσε πως είναι: «απόλυτη προστασία των κύριων συντάξεων και μετά του 2018. Οι υφιστάμενες συντάξεις, μάλιστα, μετά από το 2018 θα αρχίσουν να αυξάνονται. Στα 384 ευρώ η Εθνική σύνταξη και όχι στα χαμηλά ύψη που ακούγαμε τελευταία. Καμία επικουρική σύνταξη μικρού ή μεσαίου συνταξιούχου δεν θα μειωθεί. Προστατεύουμε απόλυτα το 90% των συνταξιούχων. Οι όποιες αλλαγές θα εφαρμοστούν στο 10%. Εντελώς ανακριβείς οι πληροφορίες πως για να επιτευχθεί η συμφωνία θα πρέπει να κόψουμε το ΕΚΑΣ. Αντίθετα η ασφαλιστική μεταρρύθμιση την  οποία προωθεί η κυβέρνηση θα εισάγει την εθνική σύνταξη που επιτυγχάνει πιο αποτελεσματικά αυτό που επιχειρούσε να πετύχει το ΕΚΑΣ».

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας ανέφερε πως στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης υπολογίζουν ότι «το 80% των αυτοαπασχολούμενων θα έχει χαμηλότερες εισφορές απ’ ό,τι στο παρελθόν. Οι νέες συντάξεις και για τους μισθωτούς θα είναι υψηλότερες από τις σημερινές. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα. Θα δεχθούμε βελτιωτικές ρυθμίσεις από τους θεσμούς αλλά για περικοπές συντάξεων δεν υπάρχει περιθώριο. Καλύπτουμε τους στόχους και δεν υπάρχει λόγος να γίνει κάτι τέτοιο. Έχουμε μικρότερη συνταξιοδοτική πίτα που τη μοιράζουμε πιο δίκαια».

Σταθάκης: Μέχρι τις 22 Απριλίου θα έχει λυθεί το θέμα με τα «κόκκινα» δάνεια

«Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο και με το χρονοδιάγραμμα που υπάρχει θεωρώ πως θα έχουμε λύση μέχρι τις 22 Απριλίου για το θέμα των «κόκκινων» δανείων», τόνισε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομίας, που φάνηκε αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει συμφωνία και για τα «κόκκινα» δάνεια.

«Τα θέματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο τραπέζι είναι διάφορα διαδικαστικά, όπως το ρυθμιστικό πλαίσιο, θέματα που αφορούν θέματα συντονισμού και χρεών προς οργανισμούς και τράπεζες. Στο σύνολο αυτό είμαστε πολύ κοντά στην επίλυση του θέματος με τα κόκκινα δάνεια, αλλά θα μου επιτρέψετε να μην αποκαλύψω ακόμη όλες τις λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Σταθάκης.