Κομισιόν και Eurogroup έδωσαν ραντεβού τον Μάιο προκειμένου να αποφασίσουν εάν χρειάζεται παράταση της ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής πέραν του 2022. Το θέμα θα συζητηθεί μετά την παρουσίαση των επικαιροποιημένων ανοιξιάτικων προβλέψεων της Κομισιόν. Ωστόσο οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup της Δευτέρας (14/3) συμφώνησαν σε «μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή των κρατών-μελών με υψηλό δημόσιο χρέος και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες».

Το Eurogroup έδωσε σήμερα την κατεύθυνση στα κρατη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος να προχωρήσουν σε μείωση του κατά το επόμενο έτος, επισημαίνοντας πως η κατάσταση τελεί υπό διαρκή επανεκτίμηση στην κατεύθυνση της ευελιξίας.

Τόσο ο πρόεδρος του Εurogroup Πασκάλ Ντόναχιου όσο και ο επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι τόνισαν τις επιπτώσεις ατην ευρωπαϊκή οικονομία από τις υψηλές τιμές στην ενέργεια αλλά και των σιτηρών με την Κομισιόν να αναμένεται να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις εντός του μήνα.

Για την Ελλάδα το Εurogroup ενέκρινε την 13η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, η οποία δεν συνοδεύεται από εκταμίευση δόσης επισημαίνοντας την πρόοδο στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αθήνα.

Τον Μάιο άλλωστε ή και αργότερα αναμένονται οι προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση του συμφώνου σταθερότητας, διαδικασία η οποία εξετάζεται στην σκιά του πολέμου στην Ουκρανία.

Το ανακοινωθέν του Eurogroup

Η ευρωζώνη πρέπει να περάσει από μια υποστηρικτική σε μια συνολικά ουδέτερη δημοσιονομική στάση την επόμενη χρονιά, αλλά τα κράτη μέλη θα πρέπει να ακολουθήσουν διαφορετικές πολιτικές ανάλογα με τη δημοσιονομική τους κατάσταση, τονίζει στο ανακοινωθέν του το Eurogroup.

Eιδικότερα, για να διατηρηθεί η βιωσιμότητα του χρέους, το Eugroup καλεί τα κράτη μέλη με υψηλό δημόσιο χρέος να αρχίσουν μια σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή για να μειώσουν το χρέος, «αν το επιτρέπουν οι συνθήκες».

«Η προσαρμογή αυτή θα πρέπει να είναι μέρος μιας αξιόπιστης μεσοπρόθεσμης στρατηγικής η οποία θα εξακολουθεί να προωθεί τις αναγκαίες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για τη δίδημη μετάβαση και τη βελτίωση της σύνθεσης των δημόσιων οικονομικών» υπογραμμίζεται στο ανακοινωθέν της 14ης Μαρτίου.

«Όλα τα παραπάνω θα συμβάλλουν να επιτευχθεί μια κατάλληλη δημοσιονομική στάση συνολικά. Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη μέλη πρέπει να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των οικονομιών τους και να προωθήσουν και να προστατεύσουν υψηλής ποιότητας επενδύσεις με κρατική χρηματοδότηση για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για υψηλή βιώσιμη ανάπτυξη» καταλήγει το ανακοινωθέν.