Θεσμικοί επενδυτές (real money investors) αγόρασαν πάνω από τα μισά κεφάλαια από τα 3 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Δημόσιο μέσω του νέου 10ετούς ομολόγου με τους επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο να αναδεικνύονται στους μεγάλους νικητές. Μόλις το 14,5% του νέου ελληνικού δεκαετούς ομολόγου κατέληξε στα χέρια hedge funds.

Τα στοιχεία της έκδοσης τα οποία ανακοίνωσε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι το 59% της έκδοσης των 3 δις ευρώ κατέληξε στα χαρτοφυλάκια διαχειριστών κεφαλαίων, 21% σε τράπεζες, 14,5% σε hedge funds και 5,5% σε ασφαλιστικά ταμεία ενώ ως προς τη γεωγραφική κατανομή 22,5% των επενδυτών προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο ,15% από την Ελλάδα, 12,5% από τη Γαλλία, 9% από Γερμανία- Ελβετία- Αυστρία, 7% από την Ιταλία,2% από τις σκανδιναβικές χώρες, 6,5% από την υπόλοιπη Ευρώπη και 15% από τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ η χθεσινή έκδοση φέρει το χαμηλότερο κουπόνι ελληνικού ομολόγου σε ευρώ, μόλις 1,5% με την απόδοση του τίτλου στο 1,568%  (με 1,564% δανείστηκε την περασμένη εβδομάδα η Ιταλία) και την τιμή στο 99,375%. Το βιβλίο προσφορών κατάφερε να συγκεντρώσει προσφορές ακόμα και πάνω από 17 δις ευρώ με το ποσό που αντλήθηκε τελικά να είναι το υψηλότερο από το 2018.

Στο οικονομικό επιτελείο δηλώνουν ικανοποιημένοι  για τα αποτελέσματα της έκδοσης σημειώνοντας πως πραγματοποιήθηκε την ίδια ώρα που στις αγορές είχαν βγει δύο ακόμα χώρες της ευρωζώνης, η Ισπανία και η Ιρλανδία και έτρεχαν εκδόσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αλβανία. Παράλληλα χθες ανακοινώθηκαν επικείμενες εκδόσεις από Γερμανία, Φινλανδία και Κροατία.

Μετά και τη χθεσινή έκδοση δεκαετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο έχει αντλήσει από τις αγορές συνολικά 7,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους καλύπτοντας σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων που είχε ανακοινώσει πως προτίθεται να αντλήσει φέτος ο ΟΔΔΗΧ ( έως 8 δις ευρώ). Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξει μια ακόμα έκδοση ομολόγων στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Όσον αφορά στο μέτωπο των ταμειακών διαθεσίμων του δημοσίου, οι πληροφορίες αναφέρουν πως χωρίς να αθροίζονται τα χθεσινά 3 δισ. ευρώ, προσεγγίζουν τα 35 δις ευρώ καθώς εκτός από τις εκδόσεις ομολόγων ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε αύξηση του ύψους των εντόκων γραμματίων του ελληνικού δημοσίου ενώ από την άλλη πλευρά παρά την πτώση, μέχρι τώρα τα έσοδα του προϋπολογισμού έχουν δείξει αξιοσημείωτες αντοχές.

Στο μεταξύ στην  αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την άμεση εκταμίευση κερδών από ελληνικά ομόλογα της τάξεως των 640 εκατ. ευρώ στην Αθήνα.