Ανακοινώσεις που εξειδικεύουν το πρόγραμμα στέγασης κυρίως των νέων, το οποίο ο πρωθυπουργός εξήγγειλε από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, γίνονται αυτή την ώρα από τα συναρμόδια υπουργεία. Το πρόγραμμα αφορά περισσότερους από 100.000 ωφελούμενους και οι δράσεις ξεκινούν από τον άλλο μήνα.

Η παρουσίαση γίνεται από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, τον υπουργό Επικρατείας, Άκη Σκέρτσο και τον διοικητή της Δ.ΥΠ.Α (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης), Σπύρο Πρωτοψάλτη.

Την παρουσίαση συντονίζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

«Βασικός στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι η χώρα μας να γίνει πιο δίκαιη» ανέφερε ανοίγοντας την παρουσίαση ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Η Ελλάδα ήταν για πολλά χρόνια μία αφιλόξενη χώρα κυρίως για τους νέους επισήμανε ο κ. Σκέρτσος. Όπως τόνισε κατά τη συνέχεια της παρουσίασης, οι παράγοντες συντελούν στο δημογραφικό πρόβλημα που αποτελεί «βόμβα» για την ελληνική κοινωνία καθώς η χώρα μας γερνάει πιο γρήγορα από την ήδη γερασμένη Ευρώπη.

Στην συνέχεια το λόγο πήρε ο υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης, o οποίος αναλύει τις 6 και 1 δράσεις της κυβέρνησης και του στόχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 6+1 άξονες πολιτικής

  • Μείωση υψηλού κόστους
  • Αύξηση ιδιοκατοίκησης νέων
  • Στήριξη σε νέους και νέα ζευγάρια για στεγαστική αποκατάσταση
  • Εκσυγχρονισμός/αναβάθμιση παλαιών ακινήτων
  • Αμβλυνση στρεβλώσεων στεγαστικής αγοράς – κίνητρα για φθηνές μακροχρόνιες μισθώσεις
  • Αντιμετώπιση δημογραφικού προβλήματος

Αρχικά ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο Ειδικό πρόγραμμα δανείων, για νέους ύψους 500 εκατ. ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Το πρόγραμμα αφορά σε 10.000 χιλιάδες νέους ή νέα ζευγάρια από 25 έως 39 ετών, για την αγορά πρώτης κατοικίας με χαμηλό επιτόκιο και έως 150.000 ευρώ. Το εμβαδό των ακινήτων θα φτάνει έως τα 120 τμ. και αφορούν σε κατασκευές έως το 2007. Το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής είναι από το 10 τρίμηνο 2023. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα «Εστία 2». Βάση του οποίου, το Δημόσιο θα μισθώσει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέσει, στη συνέχεια με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.