Ένα από τα πράγματα με το οποία απασχολήθηκε η «τρόικα» ήταν και η αγορά της ενέργειας. Όπως στα κλειστά επαγγέλματα, οτιδήποτε μένει κλειστό, τώρα θα πρέπει να ανοίξει… Σε αυτές τις προτάσεις απαντάει σε ανοιχτή επιστολή η ΠΑΣΚΕ της ΓΕΝΟΠ προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας παράλληλα την αντίθεσή της με αυτές.

Σύμφωνα με την ΠΑΣΚΕ, οι πιέσεις που ασκούνται από την «τρόικα» αποσκοπούν:

α) Στη μίσθωση σε ιδιώτες τριών λιγνιτικών μονάδων ισχύος 900 μεγαβάτ ως το 2027, ενώ έως πρόσφατα ζητούσαν μια μονάδα 300 mw (Αγ. Δημήτριο V) μέχρι τη λήξη της ζωής της και άλλες δύο(600mw) μέχρι το 2020 (Άγιο Δημήτριο ΙΙΙ και IV).

β) Στην έγκριση δικαιώματος (option), εάν το επιθυμούν, να παρατείνουν και μετά το 2027 για άλλα 5 χρόνια την ενοικίαση τους και

γ) να έχουν το δικαίωμα εάν μετά το 2013 που θα συνυπολογίζεται το πλήρες κόστος των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 οι μονάδες που θα νοικιάσουν, χάσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα, να τις επιστρέψουν στη ΔΕΗ.

Οι προτάσεις αυτές τίθενται ως «ισοδύναμες λύσεις» για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μετά την απόρριψη του αιτήματος για πώληση του 40 % των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που τέθηκε το καλοκαίρι και η επόμενη συνάντηση των εκπροσώπων της τρόικας με την κυβέρνηση για το «φάκελο» του ρεύματος έχει προγραμματισθεί για μεθαύριο Τρίτη.

Η ΠΑΣΚΕ καλεί τους βουλευτές να πάρουν θέση, υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η Κυβέρνηση να υποχωρήσει σε απαράδεκτες πιέσεις και προκλητικές και εξωφρενικές απαιτήσεις. Σας ενημερώνουμε ότι το θράσος των κυρίων της Τρόικα που συμπεριφέρονται ως να είμαστε αποικία τους, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που σε συνεννόηση με τα ντόπια συμφέροντα ζητούν τα τεχνικά στοιχεία όλων των μονάδων της ΔΕΗ ώστε να απαλλοτριώσουν τις καλύτερες και αποδοτικότερες, όπως είναι οι προαναφερόμενες. Εάν η κυβέρνηση θέλει να συμμορφωθεί με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι κι όχι αυτοί που σχεδιάζονται. Οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν μπορούν να απαιτούν κάτι διαφορετικό από αυτό που ζητούσε η ΕΕ πριν ένα χρόνο και απορούμε γιατί η κυβέρνηση δεν το κάνει.»