Προτάσεις και επενδυτικά σχέδια που πληρούν τις περιβαλλοντικές- οικονομικές προϋποθέσεις θα αξιολογούνται σοβαρά, υπεύθυνα και γρήγορα, διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο «Διεθνές Φόρουμ για τον Ορυκτό Πλούτο της Ελλάδας» που πραγματοποιείται στην Αθήνα.

«Όσες επενδύσεις πληρούν τα αυστηρά κριτήρια που θέτουμε, δημιουργούν θέσεις εργασίας και έσοδα για το κράτος, θα προχωρούν, θα ενθαρρύνονται και θα προστατεύονται. Καμιά επένδυση δεν θα υλοποιηθεί αν δεν σέβεται απόλυτα το περιβάλλον και αν δεν εξυπηρετεί το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε.

«Την ιστορία των επενδυτών που ταλαιπωρούνται για χρόνια από τη γραφειοκρατία πρέπει να την αφήσουμε πίσω. Η μη αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου αποτελεί εθνική απώλεια», επισήμανε ακόμα ο κ. Παπαγεωργίου.

Απέρριψε επίσης το δίλημμα επενδύσεις και θέσεις εργασίας ή προστασία του περιβάλλοντος, λέγοντας ότι η χώρα μας μπορεί να αξιοποιήσει ισόρροπα όλα τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σταθμίζοντας τους περιβαλλοντικούς κινδύνους.

Στο ίδιο συνέδριο ο Γ. Μανιάτης, γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε ότι η κοινωνία είναι δικαίως καχύποπτη για την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου τη χώρας μας και γι αυτό έχουν ευθύνη τόσο οι κυβερνήσεις και η δικαιοσύνη (η αρνησιδικία και η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων είναι εξίσου δραματική με την απόρριψη επενδυτικών προτάσεων, είπε), όσο και οι επιχειρήσεις για τις οποίες επισήμανε ότι έχουν βαρύ παρελθόν.

Τόνισε, ωστόσο, ότι και η κοινωνία πρέπει να ξεκαθαρίσει αν θέλει αξιοποίηση του φυσικού πλούτου που είναι, όπως είπε, απαραίτητη αν θέλουμε να έχουμε μέλλον.

Ειδικά για τους υδρογονάνθρακες επανέλαβε τις εκτιμήσεις ότι το κράτος μπορεί να αντλήσει έσοδα της τάξης των 150 δισ. ευρώ τα επόμενα 30 χρόνια τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του ασφαλιστικού συστήματος.

Κριτική για καθυστερήσεις άσκησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελ. Φαίδρος.

Όπως είπε δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή της εθνικής μεταλλευτικής πολιτικής, δεν έχει ληφθεί υπόψη στην διαμόρφωση των περιφερειακών χωροταξικών σχεδίων, ενώ ζήτησε επιτάχυνση της έκδοσης των απαιτούμενων υπουργικών αποφάσεων για την εφαρμογή του τελευταίου νόμου αναφορικά με την αδειοδότηση, καθώς και εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας συνολικά αλλά και ειδικότερα για τα λατομεία αδρανών υλικών.

Ο κ. Φαίδρος προειδοποίησε τέλος, ότι ο διπλασιασμός των ανωτάτων ορίων των μισθωμάτων των δημόσιων μεταλλείων μπορεί να θέσει σε κίνδυνο επιχειρήσεις που λειτουργούν σήμερα οριακά.