Οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται την Τρίτη, με αυτή του αμερικανικού αργού να ξεπερνά τα 70 δολάρια το βαρέλι, μετά την εκκένωση δύο εξεδρών εξόρυξης πετρελαίων στον Κόλπο του Μεξικού, καθώς αναμένεται να κτυπήσει την περιοχή τυφώνας.

Η τιμή του ελαφρού αμερικανικού αργού διαμορφωνόταν στα 70,60 δολάρια το βαρέλι στις 10.45 (ώρα Ελλάδας), αυξημένη κατά 80 σεντς σε σχέση με το κλείσιμό της στις 31 Αυγούστου (οι αγορές των ΗΠΑ ήταν χθες κλειστές λόγω αργίας). Η τιμή του μπρεντ διαπραγματευόταν στα 78,50 δολάρια, αυξημένη κατά 35 σεντς σε σχέση με το κλείσιμο της Δευτέρας.

Η εταιρεία Anadarko Petroleum ανακοίνωσε χθες ότι εκκένωσε και σταμάτησε την παραγωγή σε δύο πλατφόρμες πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού, εν όψει της έλευσης του τυφώνα Γκόρντον. Οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου βρίσκονταν σε στενότητα τον περασμένο μήνα, με τις τιμές του μπρεντ να αυξάνονται πάνω από 10% από τα μέσα Αυγούστου. Οι επενδυτές προβλέπουν μικρότερη προσφορά από το Ιράν, καθώς θα αρχίσουν να «δαγκώνουν» οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Τεχεράνης.

Η βρετανική τράπεζα Barclays ανέφερε σήμερα ότι υπάρχουν αλλαγές στις αγορές πετρελαίου από το 2017, όταν οι ανησυχίες για την αύξηση της προσφοράς ήταν πιο έντονες.

«Οι Αμερικανοί παραγωγοί ανθίστανται στον πειρασμό και δείχνουν οικονομική πειθαρχία, ο ΟΠΕΚ και η Ρωσία έχουν πείσει τους παράγοντες της αγοράς ότι διαχειρίζονται μία προσφορά άνω του 50% της παγκόσμιας παραγωγής, οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν πιο ενεργά τις κυρώσεις και αρκετοί παραγωγοί του ΟΠΕΚ κινδυνεύουν να γίνουν αποτυχημένα κράτη», σημείωσε η τράπεζα, προσθέτοντας: «Οι τιμές θα μπορούσαν να φθάσουν τα 80 δολάρια το βαρέλι και περισσότερο βραχυπρόθεσμα». Για το 2020, η Barclays προβλέπει μία μέση τιμή του μπρεντ στα 75 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή της για 55 δολάρια. Η γαλλική τράπεζα BNP Paribas αναμένει ότι η μέση τιμή του μπρεντ στα 79 δολάρια για το 2019.

Αν και οι κυρώσεις των ΗΠΑ αναγκάζουν πολλές δυτικές εταιρείες να σταματήσουν το εμπόριο με την Τεχεράνη, δύο από τους μεγαλύτερους πελάτες της έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν να αγοράζουν το ιρανικό αργό. Η Ινδία θα επιτρέψει στα κρατικά διυλιστήρια να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο, αν η Τεχεράνη ναυλώσει και ασφαλίσει τάνκερς, ενώ οι Κινέζοι αγοραστές μεταφέρουν το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών τους ιρανικού πετρελαίου με πλοία της National Iranian Tanker.